gent 2 : Huis van Alijn

 

We waren juist op tijd in de Soup lounge toen het flink begon te regenen. Het was er gezellig druk en mensen kwamen af en aan. Velen namen hun lunch mee  . Je kan er ook belegde broodjes of stukken guiche vragen. Toen de regen overging in wat gemiezer trokken we er weer op uit. Eén van ons had nog nooit  het Huis van Alijn gezien en we vonden het een goed idee om dit nu te doen gezien het niet echt leuk is om in de regen te lopen. Wie weet was het weer droog wanneer we weer buiten kwamen. Het was vlakbij de soup lounge gelegen.

 

 We stapten door een poortje binnen en zagen een binnenkoer waar  bloeiende kerselaars de aandacht trokken. De tafels en banken stonden klaar voor de bezoekers  maar natuurlijk zat er nu niemand. Links was de ingang en na het kopen van een ticket konden we de collectie bezichtigen die een overzicht geeft over het leven in de vorige eeuw. Een klein overzicht:

Het speelgoed  waarmee de kinderen  toen speelden.


Enorm veel zilverwerk. Kandelaars met kaarsen waren vroeger de enige verlichting in  huis.

 Communieprentjes waren indertijd een gegeerd verzamelobject. Elke familie deed zijn best om een zo origineel mogelijk prentje te laten maken. De handwerkjes waar je een schooljaar lang aan bezig was!

Communie klederen . Ik heb nog foto’s van moeder en haar tweelingzus in zulke kledij. De foto met de twee meisjes had die van mijn moeder en haar zus kunnen zijn.


Je treft er een hele collectie doopkleedjes aan van eenvoudig tot rijk versierd.

   Zo ging men vroeger op reis.

  Aan de andere kant van het gebouw zie je allemaal kamers met winkels  en ambachten zoals het vroeger was.

 Woningen zoals ze in de tweede helft van de 20 e eeuw gemeubileerd werden.

Ik toon hier maar een  deel van wat er allemaal te zien is het  Huis van Alijn.
Zeker de moeite om er zelf eens naar toe te gaan.

Nog een zicht vanuit de verdieping op het binnenplein met de bloeiende kerselaars.

Op de binnenkoer heb je een mooi zicht op  laatgotische Sint-Catharinakapel die tussen 1543 en 1546 is gebouwd.

 

22 gedachtes over “gent 2 : Huis van Alijn

 1. tijdens de Gentse feesten, ben ik daar op de binnenkoer wel eens iets gaan drinken Magda…

  maar het museum heb ik nog nooit bezocht..

  ik ga eerder naar het designmuseum dat vlakbij is…

  knappe foto’s en een interessant verslag breng je hier..

  prettige zondag

  • We zijn daar niets gaan drinken ,want er was juist een groep het café binnengestapt. We gingen elders wel iets drinken dachten we. Ik ken Gent niet zo goed en wist niet dat het design museum daar dichtbij lag. Dat teken ik op 😉 Ik ben nu een kaart van Gent aan het bestuderen om bij een volgende trip naar Gent de weg een beetje beter te kennen.

 2. Even alles bijgekeken wat je tijdens m’n vakantie gepost had.. en natuuuurlijk bij de postjes over Gent blijven plakken hehe.. zóveel bekende plekjes nu voor mij.. en ik blíjf ze graag zien!
  Groetjesss!

 3. Oh wat is dit heerlijk om te lezen en te zien. Als ik in Gent vertoef stap ik er regematig voorbij, voorbij het huis van Alijn. Ga er toch eens werk van maken om het ook echt te bezichtigen de volgende keer. Ik houd wel van zulke plekken die nostalgie uitademen. Geeft me een warm gevoel.

  • Ja een plek vol nostalgie dat mag je wel zeggen. Maar voor jonge kinderen leek het niet zo aantrekkelijk. Er was daar een school en sommige kinderen zaten gewoon weg te geeuwen. Ik geef ze wel een beetje gelijk, de gids was veel te langdradig .Het ging op dat ogenblik over de dooprituelen begin vorige eeuw. We zijn ze vlug voorbij gestoken 🙂

  • Ik was er tamelijk lang geleden ook al eens en de opstelling was veranderd en nu gaan ze terug dicht om aanpassingswerken te doen! Een museum dat verandert met de tijd om het aantrekkelijk te houden .

 4. Mooie museum heb je daar gekeken. Vroeger dingen zie je weer terug. Kerselaars ziet prachtig uit. Wat is daar mooi. Mooie foto’s.

  • Moet je zeker eens bezoeken. Je krijgt er een kijk op het leven in de vorige eeuw. Die oranje living heb ik bij veel mensen nog geweten. Ik vond het toen afgrijselijk. Bij de opkomst van plastiek waren veel accessoires in plastiek. Gelukkig zag mijn moeder dit niet graag en kwam het bij ons niet in huis.

Geef een reactie