De Kathedraal van Sevilla

De eerste uitstap die we deden na onze aankomst in Sevilla lag  op een kwartiertje wandelen van onze hotel  nl . de Kathedraal van Santa Maria de Sede en de Giralda toren.
En beetje uitleg over deze twee prachtige bezienswaardigheden  die beiden  door de UNESO tot werelderfgoed zijn uitgeroepen. Ik heb wat gegevens bijeengesprokkeld .

De kathedraal van Sevilla  is na de Sint-Pietersbasiliek uit Rome en de St. Paul´s  Cathedral in Londen de grootste kerk ter wereld. Het is daarmee de grootste Gotische kathedraal ter wereld. De kathedraal  is gebouwd op de plaats waar eerst een Moorse moskee  stond. Deze moskee werd in 1248 veroverd op de Moren en in gebruik genomen als kathedraal. In de 13e eeuw werd deze moskee afgebroken op de ‘Patio de los Naranjos’ (de sinaasappelhof) en de Giralda-toren na. In 1403 begon de bouw van de kathedraal en in 1507 werd de kathedraal uiteindelijk ingewijd. De kathedraal van Sevilla is gebouwd in een vijfbeukige kruiskerk-vorm met kapellen en is van binnen 127 meter lang, 83 meter breed en 43 meter hoog.

Van die moskee zijn alleen de Patio de los Naranjos (Sinaasappelhof), een rechthoekige binnenplaats met een groot aantal sinaasappelbomen, en de minaret (Giralda Toren) over. De klokkentoren van de imposante kathedraal is met haar indrukwekkende hoogte van 97 meter hét symbool van de stad. Het bovenste deel – met de klokken – werd in de 16e eeuw toegevoegd.  Helemaal bovenop staat een draaibaar bronzen beeld dat ‘Het Geloof’ voorstelt.   Het beeld op de toren draait mee met de wind en heeft de toren zijn bijnaam gegeven (Giralda = windvaan) . Er zijn geen trappen in deze 97 meter hoge toren. Om boven te komen volgt u hellende gangen, 34 in totaal. Die gangen zijn zo breed dat een paard met wagen naar boven zou kunnen rijden. In de 13e eeuw deed koning Ferdinand III dat om te kijken naar de stad die hij had veroverd. U moet naar boven lopen, maar u wordt beloond met een prachtig uitzicht over het oude centrum van Sevilla.

De Koninklijke kapel (Capilla Real), gewijd aan koning Ferdinand III van Castilië. Deze koning veroverde Sevilla in 1248 terug op de Moren.
In de kathedraal zijn veel schilderwerken te bewonderen van o.a. Murillo, Goya, Pedro de Campaña en Luis de Vargas

Ingang van de kathedraal

Enorm hoge zuilen. Eenvoudige bogen vormen het overkoepelende gewelf op een hoogte van 56 meter.

Het absolute hoogtepunt van de hoofdkapel is de fascinerende Retablo Mayor, een meesterwerk uit 1482, waarin 1000 scènes worden getoond uit het leven van Christus en de Bijbel. Het werd ontworpen door de Vlaamse kunstenaar Pedro Dancart en het wordt beschouwd als het grootste altaarstuk ooit gemaakt. Zoals je merkt op de onderste foto: enorme belangstelling! Ik kon het altaarstuk gedeeltelijk fotograferen door mijn gsm door de tralies te steken !

In de kathedraal staat een grafmonument ter ere van Cristóbal Colón (Columbus). Zijn stoffelijk overschot is in 1898 van Cuba naar Sevilla overgeplaatst en bevindt zich nu in dit praalgraf met een bronzen kist die gedragen wordt door vier figuren die symbool staan voor de koninkrijken van Castilië, León, Aragón en Navarra.
Ook een grafsteen op de vloer verwijst naar de zoon van Columbus die hier begraven ligt.

Een prachtig orgel.

Deze kathedraal bevat zoveel kostbaarheden en is zo immens groot dat je  verbluft blijft rondkijken. Door de lichtinval of de  schaarste  ervan is het moeilijk foto’s maken.  Ik probeer ook zo weinig mogelijk flitslicht te gebruiken.

Morgen bekijken we de buitenkant.

 

11 gedachtes over “De Kathedraal van Sevilla

 1. Wat een imposant gebouw! Inderdaad niet te begrijpen hoe ze zoiets hebben kunnen bouwen in die tijd!? De bouwkundigen (architecten van die tijd) waren toen al intelligente bouwmeesters! Ondanks het schaarse licht hebt je het toch mooi in beeld weten te vast te leggen, knap gedaan!
  Fijne groetjes, Heidi

 2. De eerste foto is natuurlijk een schot in de roos, wat prachtig.
  En daar ligt een groot man begraven, iemand die geschiedenis schreef.

  • Die eerste foto was wringen en passen om géén mensen erop te hebben. We stonden aan te schuiven om in de kathedraal te geraken. Ik schreef het ergens al in de reacties : overal aanschuiven bij bekende monumenten maar dat duurde nooit lang. Ze zijn daar zeer bij de pinken om het vlot te laten verlopen.

  • Dat is waar. Een foto geeft niet weer wat je met je eigen ogen in die kathedraal allemaal ziet. Neem nu dat altaar, verblindend mooi. Sommige plaatsen zijn belicht andere dan weer veel minder. Het is één van de weinige bezienswaardigheden waar ik me fotografisch niet kon uitleven.

  • Ik heb de beste foto’s eruit genomen.. Dat is het voordeel van digitaal fotograferen hé !
   Je vergaapt je aan al die pracht en praal en je vraagt je af hoe ze zo’n bouwwerk konden maken met d e middelen van die tijd.

Geef een reactie