De 44e Canadese Bevrijdingsmars

Vandaag, zondag 5 november, was er de 44e Canadese Bevrijdingsmars met als belangrijkste afstand  de 33 km lange tocht tussen Hoofdplaat en Knokke. Het Canadese leger stapte in oktober 1944 vanuit Hoofdplaat (nl), Oostburg (nl) via allerlei kleine dorpjes naar  Retranchement(nl) . Einde oktober bereikte het Royal Canadian Engineers Regiment onder leiding van  Sgt J.L. Hickman  het afwateringskanaal bij Retranchement. Tijdens het monteren van de  Baileybruggen over het kanaal raakte Sgt Hickman dodelijk gewond. Ter herinnering aan hem en zijn mede kameraden draagt de huidige brug sedert 1986 zijn naam. Er is een klein herdenkingsmonument opgericht waar elk jaar bij de bevrijdingsmars een kleine plechtigheid wordt gehouden . Daarna stappen  de deelnemers aan deze bevrijdingsmars naar het centrum van Knokke-Heist waar nog een plechtigheid wordt gehouden aan het Oorlogsmonument.
Vòòr ze Knokke zelf bereiken worden Canadese soldaten die mee stappen in deze mars opgewacht in de Oosthoek (een wijk) door de  Koninklijke Scoutharmonie St Leo van  Brugge   en zij begeleiden hen tot in het centrum van Knokke. Ik probeer elk jaar in de Oosthoek aanwezig te zijn om een paar foto’s te nemen . Ik weet dat de familie in Canada dit erg op prijsstelt. De vader van een vriendin heeft tijdens de oorlog meegeholpen aan de bevrijding in onze streek!

Dit jaar kon je een foto laten nemen met een helm of kepi op. De fotograaf kwam erbij staan  want alleen is maar alleen hé 🙂


In kleine groepjes stapten de wandelaars richting centrum van Knokke elk op zijn eigen tempo!

 

18 gedachtes over “De 44e Canadese Bevrijdingsmars

 1. Prachtige foto’s heb je gemaakt van dit evenement en daar zal de familie in Canada heel blij mee zijn, denk ik wel! 🙂 Je staat ook heel mooi in portret samen met die Canadese (fotograaf) soldaat en met je helm op! 🙂
  Fijne avondgroetjes, Heidi

 2. wat leuk dat ze dat nog herdenken.
  Tof gebeuren!

  En wat voor achterstand heb ik hier. Ga dat direct proberen goed te maken.

  • Die jaarlijkse herdenking kent altijd een groot aantal wandelaars en er zijn veel nevenactiviteiten in de gemeente.
   Achterstand? Wat moet ik dan zeggen. Ik geraak niet aan blogrondes ,zeker niet als ik mijn reisverslag goed wil doen.

 3. In de stad hangen er overal canadese vlaggen uit en is er overal wel iets te doen.: http://dekindertjes.skynetblogs.be/archive/2011/11/05/canada.html
  http://dekindertjes.skynetblogs.be/archive/2012/11/04/canada.html
  De bewoners blijven dankbaar dat de Canadezen op 1 november 1944 ons als laatste stukje bezette grond in Belgie bevrijd hebben. Ik heb er elk jaar al over geschreven. Hier twee links naar mijn vroegere blog.

  • Dank je wel, nochtans is het maar een minieme bijdrage . Want er waren nog tal van kleine plechtigheden voorzien in Knokke zelf. Ik had helemaal geen zin om me in de drukte te gooien en het probleem was ook waar moet ik de auto zetten?

 4. mooi.! Jammer dat ik het niet geweten heb;. Ik was ook komen kijken Het was goed van pas gekomen voor mijn rondleiding voor mensen van cruiseschepen, omdat ik altijd naar Ramskapelle ga waar het museum “For freedom “is en waar ik dan de mensen vertel over de heldhaftige strijd van het Canadese Algonquin Regiment dat pas na twee maanden de “stinker” en de “blinker hebben kunnen oversteken om de Duitsers te verjagen.

  • zeker weten dat ze dit op prijs stellen. Die vriendin van mijn nicht vindt het ongelooflijk fantastisch dat er in België nog altijd zoveel aandacht wordt besteed aan wereldoorlog I en II. Ginder herdenken ze dit ook nog.

Geef een reactie