De treinreis

 

Op Pinksterzondag stapten mijn vriendin en ik op de trein richting Luxemburg-stad.
Als senioren reizen we door Belgie aan het goedkope tarief van 6.50 euro , maar we moeten de grens over en dan is een escapade ticket voordelig als je met meer personen reist. De heen en terug reis kost per persoon 38 euro!  Enkel te bestellen via internet waar je naam en adres moet invullen en dag en uur van heen en terugreis. Enkel je naam staat op het ticket en je moet de ticketten samen vertonen ( ben je met twee dus de 2 ticketten ,ben je met drie de drie ticketten)aan de controleur ,  je bent wel nog vrij om op een ander uur de trein te nemen als het maar op de dag is vermeld op het ticket..

De ICE trein vertrekt uit Brussel-Zuid. Uit gelijk welk station reis je naar Brussel en stapt op de ICE trein. Natuurlijk niet als je in Namen woont dan stap je daar op deze trein. Voor ons komende van de kust is er een probleem :  Je hebt maar 2 minuten om over te stappen. Moest het nog op hetzelfde perron zijn dan lukt zoiets nog wel maar van bv van perron 10 naar perron 7 lukt zeker niet. Bij de terugreis  hetzelfde. De rit Brussel Zuid -Luxemburg stad duurt 3.30 uur.

Een uur wachten is niet leuk maar niet onoverkomelijk. We namen nog een laat ontbijt en kochten een belegd stokbrood en wat drank. We installeerden ons in een kleine coupé waar we de hele reis alleen zaten en we ongestoord konden “slapen”, lezen, babbelen…
We waren al een tijdje onderweg toen er wat over en weer geloop was van de ene wagon naar de andere. Twee treinreizigers die precies verstoppertje aan het spelen waren. Dat bleek ook zo want een furieuze conductrice zat hen achterna. Eéntje had ze letterlijk te pakken  die kon  geen treinticket voorleggen. Bij het volgende station moest hij van de trein. Dit incident gebeurde toevallig in ons  coupeetje. Ze heeft  stoom afgelaten door te vertellen dat dit dagelijkse kost was en dat het voornamelijk migranten waren die ofwel op de sporen liepen waarbij de trein vertragingen opliep of zelfs moesten stoppen om geen ongelukken te veroorzaken . Ofwel namen die mensen gewoon een trein en kon het hen niet schelen waar ze terecht kwamen. Blijkbaar had ze die man herkend van eerdere treinreizen want hij kreeg nogal een flinke bolwassing. Ik denk niet dat het veel zal helpen.

Verder verliep de reis zonder problemen en in Luxemburg stond nichtje ons al op te wachten en was het een begin van een paar dagen genieten in een bosrijke omgeving.

 

wordt vervolgd

9 gedachtes over “De treinreis

 1. De problemen met de migranten heb ik verschillende keren van dichtbij meegemaakt toen ik nog een dagelijkse treingebruiker was.
  Stom van die 2 minuten.

  • Daarom gaf ik ook de uitleg. Er is een ferm prijsverschil en geen gedoe meer met eerst nog een ticket tot Brussel. Ik heb dit ook nog meegemaakt. Alleen is het jammer dat de verbinding niet aansluit en allemaal omdat de trein nu op het uur uit Knokke vertrekt en niet meer op het half uur. Ook naar Antwerpen moeten we nu in Gent een halfuur wachten op aansluiting . Wat een gefoefel bij de NMBS.

 2. @ aan allen: Het gaat hier niet zozeer over het zwartrijden maar wel over het feit dat steeds dezelfde migranten er een spelletje van maken om op gelijk welke trein te springen en gelijk welke richting en dan meestal zonder ticket om zo ver mogelijk te geraken. Want het was goed te merken dat de conductrice die twee personen had zien opstappen volgens het over en weer geren door de wagons om hen bij de lurven te pakken. Op een bepaald moment was het zelfs hilarisch om de deuren van ons compartiment telkens te zien opengaan en weer dichtschuiven. We keken al uit wie er door de deur zou komen .

 3. Niet alleen migranten proberen zo min mogelijk te betalen hoor.. het is dan ook best prijzig, dat openbare vervoer.. hier nog veel meer dan in België. En ik heb meegemaakt dat een tramconducteur met veel bombarie tegen een paar jongelui met een kleurtje tekeer ging, terwijl die toch een ticket tevoorschijn konden halen.. en dat een paar blanke gastjes gauw de tram uitsprongen..! uitkijken met die vooroordelen zou ik willen zeggen!
  In mijn vakantieverslag kom ik vandaag toevallig ook in Luxemburg uit. 🙂

 4. Tegenwoordig kunnen veel zwart rijden. Maar je kan ook koopje rijden. in Luxemburg is zeker daar heel mooi. Veel te beleven daar. Je ziet ook daar van alles. Je foto’s is mooi om te zien.

 5. Knap verslag en dat zwart rijden is wat en niet alleen oor migranten .Op de tram in ntwerpen doen veel mensen dat ook.Ik kijk al uit naar het vervolg

Geef een reactie