De springprocessie van Echternach.

Ik was op Pinksteren afgereisd naar de Luxemburgse familie om (na meer dan 50 jaar dat ik naar Luxemburg ga!!! ) eindelijk eens de Springprocessie te aanschouwen!

Jaarlijks op Pinksterdinsdag vindt in het Luxemburgse stadje Echternach een spring processie naar het graf van Sint-Willibrord plaats. Willibrord ( °Northumbria, omstreeks 658 – † Echternach, 7 november 739) was een (rooms-katholieke) aartsbisschop en missionaris van Britse afkomst die ook bekend staat als de ‘apostel der Friezen’.
De heilige Willibrord gold als een genezer van de Saint-Guy-kwaal: epilepsie. Groepjes pelgrims, ieder met zijn eigen muziekkorps, verzamelen zich bij de lindeboom van de heilige in de omgeving van de basiliek.
Sinds de Middeleeuwen vindt deze processie van Echternach al plaats. De deelnemers houden tussen hen in een witte zakdoek en springen( het lijkt meer op line-dansen) in de maat van de processiemars naar voren, afwisselend op hun linker- en rechtervoet. Dit is in 1947 zo ingesteld omdat het toenmalige ritme (drie stappen naar voren en twee terug) voor chaos zorgde. De deelnemers begeven zich op de maat van de muziek naar de basiliek. Ze springen de basiliek in aan de rechterkant en dalen af naar de crypte waar Willibrord begraven ligt en komen aan de linkerzijde weer boven en verlaten de basiliek. De muziekkapellen dalen niet af en spelen vòòr het altaar de muziekmars. Alle muziekkapellen spelen hetzelfde deuntje. De rest van de dag blijft het deuntje in je hoofd hangen !!

Heel veel kinderen nemen deel aan deze processie en ook veel jeugdbewegingen uit de omringende landen: Belgisch Limburg, Nederland en grote delegaties uit Duitsland. Ook de  bevolking van Echternach en de omliggende dorpen nemen er massaal aan deel. De  spring processie eindigt met de notabelen van de stad Echternach en de geestelijkheid van verschillende geloofsovertuigingen.
Na de processie blijven veel deelnemers in de basiliek waar dan een herdenkingsmis wordt  gehouden.

Een indrukwekkende processie  gedragen door alle deelnemers in alle eenvoud en sereniteit!

 

Een kleine greep uit de talrijke foto’s die ik heb genomen.

 

Nichtje kreeg ons in de gaten  en RTL maakte filmopnamen. Heel mooi klonk het liedje gespeeld op mandoline en gitaar.

Door een wolkbreuk op het einde van de processie stormden  de notabelen en de geestelijken allemaal de basiliek binnen. Zelf was ik met mijn vriendin al vroeger gaan plaatsnemen in de basiliek( vriendin kon niet zo lang stilstaan na een val een week eerder ). Daardoor kon ik geen deftige foto’s nemen van hen. Hieronder zie je nog de natgeregende notabelen En daaronder de ondertussen met mensen volgelopen basiliek. Op de allerlaatste foto zie je nog een orthodoxe geestelijke.

wordt vervolgd.

 

 

12 gedachtes over “De springprocessie van Echternach.

 1. leuke reportage
  waren twee dagen geleden ook n Echternach met dezelfde vriendin en met prachtig weer
  25 graden Celcius en meer .ook wij hebben genoten

 2. Dus niet ‘twee stappen vooruit en eentje terug’ meer? dat we dat dan nog steeds zeggen over die processie van Echternach..! 🙂 Wel grappig dat iédereen meedoet.. ik ga vanavond naar de Avondvierdaagse kijken.. daar loopt tegenwoordig ook werkelijk iédereen aan mee, of het nu een sportclub is of helemaal niet!

  • Mijn vriendin en ik hadden verleden jaar in het museum bij de Basiliek al filmpjes gezien hoe het er vroeger aan toeging en hoe het nu gebeurt. Dat moet vroeger een ellenlange processie geweest zijn. Nu dansen ze meer. Uit de naburige dorpen ( die toch flink wat kilometers verwijderd zijn) komen ze te voet naar Echternach om daar dan deel te nemen aan de springprocessie!

 3. iedereen neemt er zo te zien deel aan
  t blijft iets speciaal die processie
  die uitspraak gebruiken we nog, maar eigenlijk klopt het dus niet meer daar ze springen

 4. Het was geslaagde dag geweest. Wat leuk dat daar altijd wel feestje maken. Je foto’s leuk om te zien. In de kerk was was bomvol geweest. Wat een drukte daar. Fijn weekend.

Geef een reactie