Devotie van de Sevilliaanse bevolking.

 Je kan er echt niet naast kijken. Om de paar honderd meter vind je wel een schildering of een tegelwerk van heiligen op een muur. De devotie is erg groot in Sevilla. Ook gevels van gewone huizen zijn gedecoreerd met  schilderijen of beelden van heiligen of historische figuren. Je kan niet gaan wandelen in de stad zonder  een kerk  of kapel tegen te komen en altijd vind je er biddende mensen op eender welk uur van de dag .  De meeste  zijn gratis te betreden maar voor sommige kerken waar overdadig veel kunstenwerken  en goud aanwezig is,   wordt er wel entreegeld gevraagd en is er ook veel bewaking.

 

Eén van de indrukwekkendste kerken , die we toevallig op één  van onze wandelingen tegenkwamen in de stad is deze van San Luis  de los Franceses.  Deze kerk heeft een weelderige barokgevel! Spijtig was dat de straat zo smal dat je geen complete foto kon maken van de gevel. De kerk binnen is een ronde ruimte die meerdere overvloedig gedecoreerde altaren telt. De koepel maakt ook indruk.

De buitengevel

Een zicht op een enorm groot altaar met zij altaren.

In de crypte zie je nog heel goed waar de kisten werden gestapeld. Een beetje luguber.

Toen gingen we naar de huiskapel . Eén en al bladgoud en overdadig versierd. Aan de achterkant van het altaar was er een ruimte waar voornamelijk beenderen en andere relieken in grote kaders hingen.  Ik nam enkel een paar foto’s . Een bewaker volgde me al een tijdje op de voet en ik had al op mijn donder gekregen omdat de flits een keertje (per ongeluk) was afgegaan. We verlieten dan ook vlug deze ruimte.

Op weg naar de huiskapel moesten we door lange gangen en zagen we plafonds die nog moesten gerestaureerd worden. Ook waren er verschillende binnentuinen waarvan deze de mooiste was en van waar je ook de toren van de kerk zag.

Deze kerk was één van de  laatste bezienswaardigheden die we toevallig tegenkwamen op onze wandelingen door de smalle straatjes van Sevilla. Maar het alledaagse leven vind je weerspiegeld in de straten zelf. Daar toon ik morgen nog iets van!

 

 

 

13 gedachtes over “Devotie van de Sevilliaanse bevolking.

 1. Indrukwekkende gebouwen zijn het wel, maar de Katholieke kerken steken de ogen uit bij de armere bevolking over de gehele wereld met al hun rijkdom en praal waarmee ze pronken, dit vind ik er eigenlijk wel wat over! Daarentegen heb je er wel mooie foto’s van gemaakt!
  Fijne zondagavondgroetjes, Heidi

 2. Chapeau voor de devotie van dit volk!

  OT: denk dat ze de Bombed Out Church in Liverpool idd nooit restaureerden omdat het nu doe herdenken aan de gruwel van oorlog.

  • Dat waren ze indertijd ook van plan met Ieper! Een kapot geschoten stad als herinnering aan de oorlog. Een gebouw of een beperkte plaats kan er nog mee door ,maar een hele in puin geschoten stad is er toch over. Kijk maar hoe indrukwekkend het kapotte gebouw als herinnering aan de atoombom in Hiroshima is.

 3. prachtige gevels en rijkelijk versierde interieurs in Sevilla….

  rijkdom die toch heel wat te maken heeft met het koloniale verleden van Spanje…

  wel een genoegen om dit te zien..

  devotie in Spanje.. het we wel me steeds te verwonderen

  prettige dag gewenst

  • Het is een feit dat er veel inspanning wordt geleverd om die grote rijkdommen die de stad heeft in ere te houden en overal zie je wel iets dat ze aan het restaureren zijn. Ja dat koloniale verleden is hier goed zichtbaar!

Geef een reactie