Casa de Pilatos

Eén van de mooiste casas in Sevilla is Casa de Pilatos. Dit is een typisch Andalusisch paleis. Het paleis is gebouwd met een mix van Italiaanse Renaissance en Spaanse Mudéjar stijlen.

Eerst even een stukje geschiedenis.
Don Pedro Enriquez heeft het laten bouwen aan het eind van de 15e eeuw en is er met zijn vrouw Catalina de Ribera en zoon Fadrique Enriquez de Ribera gaan wonen. Uiteindelijk is het afgebouwd door Fadrique Enriques de Ribera en hij is ook degene die de naam ‘Casa de Pilatos’ heeft bedacht. Hij werd hiervoor geïnspireerd tijdens zijn pelgrimstocht naar Jeruzalem in 1519. De afstand van zijn huis naar Templete de la Cruz del Campo is dezelfde afstand als tussen de ruines van het rechthuis (waar Pontius Pilates Jezus had veroordeeld tot schuldig) en de berg Golgota waar Jezus aan het kruis heeft gehangen. Hierdoor is de naam Casa de Pilatos ontstaan.

Het paleis is indrukwekkend en gebouwd met veel Azulejos en bezit keurig onderhouden tuinen. Deze tegels  zijn allemaalt kunstwerkjes op zich. Oorspronkelijk hebben de Moren deze kunstvorm naar Spanje gebracht vanuit het Perzische Rijk.

Andere kunstvormen die gebruikt zijn in dit paleis zijn gotiek, mudejar en renaissance. De mudejarstijl verwijst naar de Moren die in Andalusië gevestigd waren. Veel plafonds, muren en trappen zijn gebouwd in mudejarstijl. Dit is te zien aan het vele prachtige mozaïek. De renaissancestijl komt van origine uit Italië en is door de Christenen meegenomen naar de andere delen van Europa.
Bij de hoofdpatio is de mudejarstijl gebruikt voor de prachtige marmeren zuilen en bogen. De fontein die in de patio staat is gebouwd in renaissancestijl. Als je door de bogen heenloopt, vind je 24 borstbeelden van machtige Romeinse keizers. Ook staan er in de hoeken prachtige standbeelden van de Griekse goden.

In de tuinen kun je genieten van veel kleurrijke bloemen, planten en bomen. Deze prachtige tuinen zijn in Italiaans renaissancestijl aangelegd. ( ik veronderstel dat iedereen begrijpt dat mijn bronnen komen van verschillende sites op internet , al schrijf ik dit niet iedere keer  erbij)

We waren er niet alleen en dat merk je aan de foto’s. Het was praktisch onmogelijk om foto’s te maken zonder mensen op maar in feite illustreert dit dat het echt een bezienswaardigheid was dat de tand der eeuwen  goed heeft doorstaan en mooi is onderhouden. Sommige foto’s hebben een waas maar dit komt door de felle zon en de weerkaatsing.

 

 

     

10 gedachtes over “Casa de Pilatos

 1. Een prachtig gebouw/paleis met veel mooie kunstwerkjes en beelden en ook de tuin is prachtig, zeker wel een bezoekje waard! Weer een mooie fotoreportage met de nodige informatie erbij 🙂
  Fijne avondgroetjes, Heidi

 2. OMG, wat prachtig is dit niet. Ik was op een aantal van je foto’s beginnen doorklikken, o.a. de 5e van die fontein in die binnenplaats met dat jongetje en dat meisje er op.
  Ik wou even wat details in de architectuur bekijken en o.a. die fontein, maar die foto’s in internet formaat lenen zich daar natuurlijk minder toe.
  De versieringen op de muur boven die bogen van dat atrium fascineren mij, wat voor werk moet daar niet in gegaan zijn.
  Jij hebt waarschijnlijk geen site waar je je foto’s in groot formaat zet? Ik begon een paar jaar geleden met mijn foto’s systematisch naar mijn betalend flickr account te sturen. Zo heb ik ook een backup van mijn foto’s die buitenshuis staat. En wie wil kan ze daar in groot formaat bekijken.

  • Heel deze reeks is toch aanklikbaar Pieterbie! Soms lukt het niet en ik weet niet hoe het komt, maar bij deze foto’s wel. Ik moet er wel bijzeggen dat ik de foto’s verklein voor ze te plaatsen. In het begin deed ik dat niet en ik merkte dat mijn ruimte te vlug ingenomen werd. Ik heb wel een betalende site bij WordPress. Nu ik de foto’s wat verklein gaat het percentage toegestane ruimte niet zo vlug omhoog.
   Ik ga eens uitkijken bij Flickr

Geef een reactie