Folkloremarkt

Tijdens de zomervakantie is er elke week in de deelgemeente Heist een folkloremarkt. Elk jaar probeer ik toch één keer over deze markt te lopen. Echte folklore kun je het niet meer noemen , maar de laatste jaren doen de inrichters toch een poging om er geen gewone markt van te maken.
Eén van de laatste donderdagen ben ik er naar toe gegaan. Ontzettend druk was het er niet maar zo kon je tenminste bij de kraampjes en kon je al eens een babbeltje slaan met de mensen die hun hobby of ambacht beoefenden.
Achteraf gingen mijn vriendin en ik nog wat nagenieten op een zonovergoten terrasje.

Wie herinnert zich niet de ezeltjes die vroeger op het strand liepen
en waar kleine kinderen op de rug van het ezeltje een ritje konden maken!
Er stonden ook een heleboel oude spelletjes ter beschikking en er werd gretig opgespeeld.
en hierboven was deze mevrouw  “spekken” aan het maken.
Ik heb  indertijd mijn tante dit ook zien maken. Nooit lekkerder karamellen gegeten !  Graferen in glas en beitelen op steen en hout. Mooie hobby’s.De mevrouw weefde sjaals en stoffen in prachtige kleuren.
Op de foto eronder was een man allerlei keukenspulletjes in hout aan het maken.Het vissersleven kwam ook aan bod. Strandkabientjes en vrouwen die garnalen pelden.
De garnalen zijn duur !
Ze vroegen 2 euro voor een piepklein potje gepelde garnalen.( was voor een goed doel) Pannenkoeken werd met tientallen in één keer  gebakken en
deze reuze schaal paëlla was bij onze terugkeer voor drievierde al verkocht!
Links op de foto zie je de doosjes waarin ze werden verkocht. Veel hobby schilders. Het breien van vissersnetten. Jammer was er op dat ogenblik niemand aanwezig.
En het meisje mocht met de hulp van de man zelf een tol maken tegen betaling natuurlijk 🙂 Deze man was intens bezig met houtsnijwerk Op een schoolplein  troffen we deze mooi beschilderde thermometerhuisjes aan
en wellicht was er ook een cursus vilten.Boven één van de pleintjes vol terrasjes en
onder de speelplaats van een school waar animatie , zang en dans was.
En waar je ook iets kon drinken.Verder ook kraampjes met eten en drinken en prullaria.
Een heel gezellige markt.

24 gedachtes over “Folkloremarkt

 1. Als kind van 4 reed ik op een ezel over het strand van Scheveningen. Niet lang daarna in 1956 werd dit verboden omdat het strand werd bevuild door de ontlasting van deze dieren. Mooie foto’s weer Magda en het ziet er gezellig uit.

 2. Folkloremarkt is zeker heel gezellig om te zien. IK zie mooie spulletjes staan zoals Barometer op huisje staan. Prachtig. Ezel word daar rond gereden door de kinderen. Mooie ezel. Spulletjes is erg leuk om te zien. Leuke serie foto’s om laten zien. Prachtig daar!!

  • Zo’n markt is altijd gezellig en het was die dag ideaal weer om er rond te lopen. Ik heb het ezeltje daar niet zien rondrijden met een kind op zijn rug. Vroeger gebeurde dit veel op het strand . Nu mag het niet meer.

  • Ik zie het mijn tante nog maken. Het hele huis rook naar de karamellen. En nadat ze die in stukjes had gesneden ( vooraleer die elastische brij afgekoeld was) stopte ze de snoepjes in een blikken doos. In Brugge is er een snoepwinkel in de Mariastraat waar je die spekken kan zien maken. Ik ben nu echt niet zeker of ze dit heden nog doen in de winkel zelf (kwestie van hygiëne reglementen weet je wel ). Op de rommelmarkt op Den Dyver in Brugge (tijdens de zomermaanden) heb ik dit ook nog zien doen.

  • Toen ik die huisjes voor de eerste keer zag heb ik er eentje gekocht.Gemaakt door haar vader,een oude visser , beweerde de dochter.Ik geloof er niks van er kleefde een fabricage sticker onderaan. Maar wie valt daar nu over, Ik vond het echt zo typisch voor onze kust vol met zo’n kabientjes

 3. Ik schreef hier al eerder dat ik niet echt een marktbezoeker ben, maar dit ambachtelijk vertoon zou ik best wel leuk vinden, denk ik. Jammer dat de zomer voorbij is. ‘t Zal voor volgend jaar zijn.

  • O dat vind ik nu eens jammer. Ik was er de voorlaatste donderdag van augustus .Ik had teveel aan mijn hoofd en stelde het uit om de reeks te posten.Ik help je eraan herinneren volgend jaar . We kunnen misschien eens samen garnalen proeven of een volkspel spelen 😂

 4. Veel leuker dan alleen maar een rommelmarkt vind ik.. leuk al die oude ambachten en die mensen die zo hun hobby een beetje te gelde kunnen maken. Vriendliefs opa was ook een virtuoos op de draaibank.. die had die houten keukendingetjes ook wel kunnen maken denk ik! Wij hebben alleen nog twee oude keukenstoeltjes (met bewerkte poten) van hem.. én de kapstok, maar daar is niks gedraaids aan, maar wel inlegwerk van hout.
  Ik vind dat drieluik met dat zeiljacht erop echt heel erg mooi!
  Groetjesss!

  • In vroeger jaren zag je op deze markt veel echt oude ambachten , maar dat is afgezwakt . Ik denk dat die generatie er niet meer is. In elk geval doen ze hun best om het ambachtelijke naar voor te brengen. Dingen die niet in serie worden gemaakt. Er zijn meerdere hobbyschilders die echt mooie schilderijen meehebben en ook keramiek maar de speling van het licht maakte dat de foto niet zo mooi was.

Geef een reactie