Leonardo da Vinci

Op de site Oud Sint Jan in Brugge wordt er  in de voormalige ziekenzalen een tentoonstelling gehouden over Leonardo da Vinci.

De expo toont meer dan 100 maquettes van da Vinci’s uitvindingen en machines. Hij was zeer vooruitstrevend voor zijn tijd, hij vond o.a. de helikopter, parachute, katapult en draaibrug uit!
De expo toont ook meer dan 100 documenten en originele schriftjes van da Vinci en enkele tijdsgenoten (o.a. Michelangelo). Samen maakt dit wereldwijd de grootste expo ooit over da Vinci’s uitvindingen! Verschillende machines staan op ware grootte en interactief opgesteld. Via 3D filmpjes op verschillende schermen worden de uitvindingen volledig gestript en uitgelegd. De tentoonstelling bevat ook replica’s van da Vinci’s gekendste schilderwerken, zoals de Mona Lisa en Het Laatste Avondmaal.”

 

Hefsysteem met tandheugel :In dit hefsysteem kan men een gewicht opheffen met behulp van een handkruk. Het gewicht is verbonden met een koord die oprolt rond de as van de kruk. De machine is ook uitgerust met een tandheugelsysteem dat het gewicht blokkeert zodat het niet terug zakt

Een noodbrug

Draaibrug: hij ontwierp heel wat bruggen bedoeld voor de oorlog. Deze bruggen waren over het algemeen mobiel met gemakkelijk te transporteren materiaal  en werden gebruikt om rivieren over te steken. Deze bruggen gingen snel open en dicht

Kogellagers op verticale as: Leonardo da Vinci werkte regelmatig aan lagers. Het principe ervan is gebaseerd op 4 ballen die men doet rollen door middel van een verticale staaf die eindigt op een conische kop. Deze kop wordt in het midden van deze ballen gezet. De centrale as wordt in het bovenste deel geactiveerd door een drijfwerk en een kruk

Tank: de  aanvalstank is een ontwerp van Leonardo van rond 1485. Hij wordt beschouwd als het prototype van de tanks.

Driehoekige mitrailleur


Boot met pedaal schoepen

Conisch regulator: de voorloper van het moderne tandwiel


Een kanonkraan : een systeem waarmee zware kanonnen konden gehesen worden


Een parachute

Airconditioning: Een grote trommel die draait en
dankzij de meerdere vleugels op de omtrek wordt de lucht
door elkaar gemend zoals in een ventilator.

Een catapult


Kleine trommel: door aan de handkruk te draaien gaan de stokken
eindigend op een bol omhoog en als die dan naar beneden gaan slaan ze op een trommeloppervlak.


Voorloper van onze fiets

Klok: Leonardo is niet de uitvinder maar bracht verbeteringen aan het mechanisme

Versnellingsbak: hier zette hij zijn werkzaamheden aan lagers
en kettingwielen voort. Deze machine benadert het principe van de versnellingsbak

Ik heb hier een gedeelte van de tentoonstelling te zien in de verschillende voormalige ziekenzalen weergegeven en langs deze lange gang waar nog tal van voorwerpen stonden zijn we terug naar buiten gegaan. Daar stonden  studenten die allerlei opdrachten moesten uitvoeren oa met de stokken die op het terras lagen! Deze foto plaatste ik gisteren al.

Het was de eerste schooldag en juist toen wij toekwamen verliet een groot aantal jongeren de tentoonstelling, allemaal met een opdrachtmap onder de arm en onder begeleiding van hun leraar.
Leuke eerste schooldag !

15 gedachtes over “Leonardo da Vinci

 1. Ik had besloten om deze tentoonstelling te bezoeken, maar ik zit momenteel in zo’n hoge tijdsnood dat het nog niet kon doorgaan. Gelukkig hebben ze de tentoonstelling verlengd tot november. In die tijd zal ik wel een gaatje vinden, of zelfs een gat.

  • Mag je zeker niet vergeten om dat gat te vullen!! En trek er maar ruim tijd voor uit. Wij hebben niet alle filmpjes bekeken ,het was echt te veel. De schilderijen die er hangen zijn ook de moeite. Ik wilde deze tentoonstelling zeker zien vooraleer die naar andere landen vertrekt. De man is in zijn tijd niet ten volle geapprecieerd geworden. Jammer.

 2. Deze tentoonstelling van vroeger is apart om te zien. Het was voor jou boeiend geweest om kijken hoe vroeger dingen gebruiken. Moet maar op komen hoe dingen heten. Leuke foto’s geworden. Fijne avond.

  • Bij deze tentoonstelling sta je versteld wat de man allemaal heeft bedacht wat op het moment zelf niet mogelijk leek ,maat later toch nuttig bleek te zijn. Ik had de tekst die erbij stond gefotografeerd maar dat moest ik dan ook nog uittypen ook want copy/paste was niet mogelijk.liefs !

 3. Aha.. Da Vinci! daar maakte ik op de middelbare school een scriptie over.. ontzettend veelzijdige man.. hij werd dan ook een ‘uomo universale’ genoemd hè. Leuk om die tekeningen van hem, van al zijn uitvindingen, uitgewerkt tot echte modellen te zien!
  Groetjesss!

  • Het was een boeiende tentoonstelling . Ja een veelzijdig man. Ik heb me hier beperkt tot zijn “uitvindingen , maar zijn schilderijen , schetsen en tekeningen waren ook mooi. Ja we waren er toch een paar uurtjes zoet ook met het bekijken van filmpjes.

 4. Leonardo da Vinci, die was zijn tijd ver vooruit Magda

  een boeiende tentoonstelling, die je op een knappe wijze in beeld wist te brengen

  prettige dag

  • Willy dat mag je wel zeggen. Hij was zijn tijd héél ver vooruit. Met verstomming hebben we veel dingen bekeken en gelezen. Het was alleen erg moeilijk door de speciale belichting( je kreeg nogal veel schaduwen) van de voorwerpen om daar mooie foto’s te maken. Maar al bij al vind ik ze nog meevallen.
   Er is op deze site ook een expo over grafische werken en lithografieën van Picasso te bewonderen. Maar na da Vinci zagen we dat niet meer zitten om ook te doen.

Geef een reactie