Is het al herfst ?

Er wordt beweerd dat de seizoenen opschuiven. Ik moet het beginnen geloven als ik naar buiten kijk. Ik heb zelfs de chauffage aangestoken. Het is zo kil en vochtig binnen  en zo frisjes en nat buiten.
Ik ben wellicht ook wat te hard van stapel gelopen op de dagen dat het wèl zonnig was  want ik zit met een ontstoken knie en die kan best wat warmte verdragen. Ik was nochtans rustig bezig geweest om de tuin op te ruimen: vooral struiken snoeien en onkruid schoffelen.  Maar  ja één verkeerde beweging kan al volstaan om een ontsteking te veroorzaken. Amaai wat is dat pijnlijk.   Dus vind ik het niet zo erg om nu binnen te zitten.

Al met al toch een mooie week achter de rug. Bij een bezoek aan mijn nicht ( toen de knie nog niet zo erg opspeelde)kon ik pompoenen op de kop tikken bij een buurman voor …1 euro per stuk. Zo uit de tuin geplukt en dan heb ik al een bestelling gedaan voor butternut pompoenen. Maar dat is nog wachten geblazen omdat ze nog te klein zijn. Ik zal maar weer soep maken voor de hele familie  en steriliseren want de twee diepvriezen steken nu al vol.
Verder komen er hier een massa blauwe druiven binnen die heel lekker zijn . Die kan ik echt niet allemaal opeten en daar heb ik gelei van gemaakt. Trossen met tomaatjes die allemaal de diepvries invliegen om later soep van te maken of om een boerenomelet mee te maken.  En dan heb ik het nog niet over de courgettes en de komkommers en de eetperen en stoofperen. Langs alle kanten stromen de groenten en het fruit hier binnen.  Buurvrouw bracht onlangs een massa braambessen. Ik heb die gewassen en in de diepvries gedaan. Die kun je laten ontdooien en eten alsof je ze vers geplukt hebt.
Ja ik ben wel alleen maar kinderen en kleinkinderen delen  mee en wat echt teveel is geef ik door aan een vriendin. Zij weet er ook altijd raad mee.

Op die manier vind ik het niet echt erg dat de zomer voorbij is . Ik heb er het maximum uitgehaald en ben  veel op stap geweest de dagen dat het mooi weer was. Nu kan ik  binnenshuis wat werk doen want dat is echt ook nodig . Sedert gisteren heb ik na drie maanden eindelijk weer de poetshulp terug ( zij had haar been gebroken bij een val met een bakfiets. Lelijke breuk met een operatie erbij) . Zij had er blijkbaar zin in want ze leek wel miss Proper . Ik moest me uit de voeten maken wilde ik geen poetsgerief in mijn nek krijgen. Duimen maar dat alles nu vlotjes blijft verlopen.

Nu nog wat rustig aan doen dat die knie vlug kan genezen. Bijvoorbeeld wat verstelwerk doen voor de kinderen dan rust die knie ook  🙂

Daar kan ik  al een heleboel soep van maken ! Overal in de tuin tussen de struiken en aan de boomstronken zie je kleine paddenstoelen .Deze zomer is de gemeente afgestapt van de traditionele perken met geraniums en begonia’s .
Hopelijk blijven ze nog lang zo mooi en geven ze kleur aan de herfst.Overal op pleintjes , vòòr gebouwen, in de bloembakken op de zeedijk
vind je kleurrijke perken met verschillende planten.
Deze op de foto staat bij het binnenkomen van Knokke in de omgeving van de Carrefour.

27 gedachtes over “Is het al herfst ?

 1. de herfst bezorgt de warmste kleuren en de aangenaamste temperatuur, net zoals de lente
  heel vervelend en pijnlijk je knie, slijtage kan ook
  wat een energie blijf jij hebben, al dat koken is ook al erg vermoeiend

  • Ja maar herfstweer als vandaag kan ik missen als kiespijn ,want dan doen mijn gewrichten overal zeer!! Vandaag storm,regen en wind!!
   Ik heb geluk gehad met die knie. Het ergste is over en de rest zal wel slijtage zijn. Een beetje voorzichtig zijn zal best zijn 😉

  • Ja we moeten tegenwoordig elke dag nemen zoals die komt. Er zijn geen zekerheden meer. Al met al was deze zondag toch een meevaller. Een beetje nattigheid rond 17 uur. We konden toch profiteren van de OMD om het een en ander te bezoeken.

 2. Ik heb ook liever de zomer maar zonder die hitte uitschieters. De overgang naar dat gure weer is zo plots, de avonden zijn fris en het is ook al zo vroeg donker. Maar ik geef toe dat ik ook erg kan genieten van lange avonden binnenshuis.

  • Ja dat is wel waar , de natuur heeft zijn eigen willetje. De seizoenen zijn zeker niet meer zoals vroeger. De laatste tijd is het toch wel bar: de ene dag loop je te puffen en de andere dag giet het pijpenstelen . Gisteren scheen de zon terwijl het water goot en de donder kwam er nog bij ook!
   Het lijkt erop dat ik vlug heb gereageerd op die pijnlijke knie. Het ergste is voorbij. Ik kon helemaal niet meer op dat been staan ,zo’n pijnlijke knie !

  • Ik heb nog drie héél grote diepvriezers gehad in de tijd dat ik een grote moestuin had!! Twee grote zijn al doorgespeeld aan de kinderen. Nu heb ik nog één grote kast en kocht ik nog een tafelmodel. Tja als de kinderen hun opbrengst in hun tuin naar oma brengen wegens te weinig plaats in hun diepvries …
   Ik neem braafjes een ontstekingsremmer en hou me koest. Het ergste is voorbij maar het zal voorlopig wel oppassen geblazen zijn om geen verkeerde bewegingen te maken. Ik merk het nog als ik een poosje stil heb gezeten, auw !

 3. Die perken zien er wel prachtig uit, hoor, chapeau!

  Dat klinkt wel lelijk van jouw poetshulp, amai zeg. Huiver een beetje van omdat ik volgend jaar in het voorjaar ook een bakfiets zou willen kopen. Maar ik denk dat ik misschien een driewieler ga kopen. Als ik zo met Vinyl naar ‘t strand wil fietsen: hij weegt toch wel een goede 30 kg, dus dat kan moeilijk zijn in een tweewieler.

  OT: neen, hij mocht niet even in de modder gaan spelen. Ik maakte die fout in de tijd om Texel, gelukkig hadden ze daar een hondenwasmachine op het vakantiedomein. ‘t was nodig om die zwarte smurrie uit zijn vacht te krijgen.

  • Ja dit jaar was de straatbeplanting helemaal anders en het viel ontzettend mee. Er is veel werk aan besteed en alles bloeit ook niet in één keer. Als het nu maar niet blijft stortregenen want de grassen in die beplantingen hadden hier en daar een deuk gekregen.
   De poetshulp had bij een kruising haar bocht te kort genomen en het zwaartepunt van die bak op haar voorwiel heeft haar het evenwicht doen verliezen. Ik kan het mij voorstellen want plaats maar eens zware boodschappen in een fietsmand vooraan je voelt ook heel goed dat je het stuur flink moet vasthouden. Ik ben zelfs al eens te voet naar huis gegaan met de volgeladen fiets aan de hand( Colruyt is niet ver van mijn woning). Je kunt ook een fiets kopen met een soort fietskar achteraan voor de hond. Heb ik al gezien.

   Ik zie het al voor me als je Vinyl moet wassen om de smurrie weg te krijgen. Dan probeert hij zo af en toe eens flink te schudden en baasje is dan ook gewassen ,hahahaha!

 4. Bij ons heeft gisteren de hele dag hard geregend. Dan is niet zo leuk. Morgen en maandag en dinsdag word het erger regenen en gelijk harde wind erbij. Dan is geen pretje in Herfst. En begint ook frisser worden. Pompoenen ziet gezellig uit voor de deur. Och wat mooi kleine paddenstoelen tussen struiken te zien op de foto. Pleintjes is zeker heel mooi om te zien. DE kleuren passen heel goed elkaar. Mooie foto’s.

  • Vandaag kregen we hier nog een paar flinke stortvlagen ,maar na de middag kregen we blauwe lucht en het zonnetje kwam te voorschijn. Samen met een vriendin hebben we eens de winkelstraat op en afgewandeld. Ik doe dat zelden maar met twee is dat best gezellig. Rustig aan want ik was bang voor mijn knie, maar die heeft de wandeling overleefd. Liefs voor jullie beidjes.

 5. Het is echt frisjes als je binnen zit.Hier heel de dag donker en miezerig.Maar het duurt nog wel even eer de echte herfst losbarst.Dat er zoveel bladeren afvallen heeft met het rotweer en veel wind te maken. te maken

  • De chauffage sloeg hier al aan bij 17 ° toen ik de knop omhoog duwde. Niet te doen om met zo’n temperatuur stil te zitten in huis. De esdoorns die op het trottoir staan verliezen hier al massaal hun bladeren!! De straat ligt vol bladeren. Hopelijk komen er nog wat warmere dagen want het is toch erg vroeg om al verwarming in huis nodig te hebben.

 6. Ik kan ook niet meer tegen te felle warmte, maar zo’n weer als vandaag vind ik helemáál niks. Bij ons brandt de verwarming ook al en het is nog maar begin september. Gelukkig hebben we nog wat te goed. Nog drie weken en dan voor een hele maand naar Spanje.

  • Ik ben al tevreden met een klein weekje . Half oktober vertrek ik met nog vijf schoolvriendinnen voor 5 dagen naar Sevilla. Het zal daar ook wel warmer zijn dan hier . Momenteel is het er 36°. Voor mij wel te veel , maar het is een meer droge warmte wordt beweerd en daardoor draaglijker.

   • Oktober is een prima periode voor Sevilla. Wij hebben het twee keer in juni gedaan met om en bij de 40°. Véél te warm, maar inderdaad andere (droge) warmte dan hier. Sevilla is een prachtige stad. Je gaat genieten!!

 7. Och.. de herfst kan me niet vroeg genoeg komen hoor.. niet meer zo puffend warm en veel mooiere kleuren in de natuur. Maar het moet wél een héle lange herfst worden dan en met beter weer dan vandaag..!! 🙂
  Beterschap met je knie.. je weet soms niet hoe je zoiets oploopt, maar zie er maar weer eens vanaf te komen hè..!
  Groetjesss!

  • Ik geef er niet om dat het herfst is ,maar dan toch met beter weer dan vandaag. Ik kan gewoonweg niet meer tegen die hoge temperaturen. Ik voel me dan echt niet goed in mijn vel. Ik hou mijn hart vast met die knie en ik hou me ook wat koest nu , 🙂 . Het is verdorie erg pijnlijk en aanvankelijk kon ik niet eens meer de trap op. De ontstekingsremmer werkt goed , hopelijk moet ik dat niet al te lang nemen want mijn maag speelt op. Ik heb het al zo moeilijk met medicatie.

 8. Het zou wel eens kunnen kloppen dat seizoenen opschuiven want het was ook al heel vroeg lente en vervolgens heel vroeg zomer dit jaar. En nu lijkt de herfst al in het land. Ik verheug me wel op al die hersftkleuren. Mooie foto’s van de aanplant in Knokke.

Geef een reactie