De uitstap op paaszaterdag : Lochristi (1)

Wij reden op paaszaterdag in de vroege ochtend onder een grijze druilerige lucht naar het Sierteeltmuseum van Lochristi gelegen op de site van de oude pastorij in Zaffelare . Op de twee bovenste foto’s een kleine blik op de werken van de A11 op de N49( twee levensgevaarlijke plekken! )

Een paar weetjes bijeengesprokkeld bij de gids:
De bloementeelt speelt al twee eeuwen lang een belangrijke rol in Lochristi. Grondlegger van de lokale sierteelt was horticulturist Charles Vuylsteke (1844-1927), die midden 19de eeuw een van de eerste commerciële tuinbouwbedrijven van Europa oprichtte . Zijn borstbeeld prijkt in een van de bovenzaaltjes van het museum .
Charles Vuylsteke leerde het hoveniersvak van zijn vader en richtte in 1867 het eerste tuinbouwbedrijf op in Lochristi. Zijn zaak groeide uit tot een internationaal erkend en gewaardeerd sierteeltbedrijf.  Hij  stimuleerde ook meerdere werknemers  om een eigen bedrijf te beginnen. De nieuwe economische activiteit zou tot de belangrijkste bedrijfstak van de gemeente uitgroeien. Lochristi kende in 1895 al 47 sierteeltbedrijven! Vandaag telt Lochristi maar liefst 113 sierteeltbedrijven.
     De koffie met gebak stond klaar!
Vroeger was de sierteelt puur handenarbeid
 De tuin is mooi aangelegd maar het was te vroeg om alles in bloei te zien staan
Dakpannen om perken aan te leggen en serres waar
het vroeger  gebruikte materiaal tentoongesteld staat
 In een serre staat de originele wagen waarmee de bloemen werd vervoerd.
Het museum toont oa hoe er vroeger in de sierteelt gewerkt werd
   Dit is de meest gekweekte en verkochte orchidee!
Aan de oude pastoriewoning is een nieuwe vleugel gebouwd.
In feite hadden we dit bezoek beter een maand later gedaan want erg veel stond er buiten nog niet in bloei. De wandeling doorheen de mooi aangelegde pastorie tuin was daardoor wat aan de korte kant , maar de ontvangst met koffie en koek en de rondleiding in het pastorie-museum waren aangenaam en leerrijk.

14 gedachtes over “De uitstap op paaszaterdag : Lochristi (1)

  1. ik heb het even druk gehad dus kom nu mijn achterstand inhalen want je paaszaterdag uitstapje wil ik echt niet missen.
    Het begint hier al goed zie ik

  2. de moeite waard lijkt me Magda

    ik wist niet dat ze in Zaffelare een museum hadden..

    niet zo ver van het provinciaal domein Puyenbroeck en daar ga ik wel eens naar toe..

    groeten

Geef een reactie