herfst in de tuin

We kunnen er niet naast kijken dat de herfst in de tuin is binnengeslopen, hoewel nog veel planten hun best doen om de winterslaap nog wat te verschuiven . Eén van de hosta’s die het langst groen is gebleven krijgt herfstkleurige bladeren en de vuurrode bloemen van een struikroos hebben hun beste dagen gehad, de cosmos bloeit nog steeds maar niet meer zo volop en de trosroosjes bloeien nu voor de derde keer maar de bladeren tonen toch dat het einde nadert!

Op een afgezaagde grote struik staan er dit jaar een massa zwammen op het dode hout. En de bloembakken met geraniums aan het tuinhuis blijven nog altijd mooi bloeien. Die staan daar ook erg beschut. Maar eentje blijft de winter tegenhouden een grote troschrysant die nu al een hele tijd bloeit en blijft bloeien

In mijn tuin lag het vol met bladeren van de esdoorn die in de tuin van de buren staat. Ik heb gewacht tot de boom kaal is en heb nu alle bladeren bijeengeharkt en in de border gegooid . Tussen de bladeren komen de voorjaarsbloeiers al piepen. Wat ik niet verwacht heb : de vijgen rijpen nog steeds en zijn nog altijd lekker!

Vorige week waren nog volop in bloei : een driekleurige chrysant, cosmos, de roestkleurige dahlia’s, de gele bloempjes van een eetbare chysanthenum

De natuur gaat nu in rust en werken in de tuin ligt nu ook een tijdje stil . In het voorjaar gaat de natuur weer in gang schieten en bij mij zal het weer kriebelen om in de tuin te werken. Nu kan ik genieten met kijken hoe de vogels in de tuin komen eten ,drinken , rondfladderen en ruzie maken voor de beste graantjes!!

15 gedachtes over “herfst in de tuin

  1. Wat ziet je tuin nog goed uit. Mooie foto’s heb je gemaakt. Wil wel gaan groeien. Sommige planten hebben wel rust in de winter. Fijn weekend. Groetjes J&F

    • Inderdaad ik kan echt eens rond het huis lopen en genieten wat er nog allemaal bloeit. Zelfs het voorjaar kondigt zich al aan als je de knoppen op de magnolia ziet en de sprietjes van voorjaarsbloemen die de kop al boven steken.

    • hahah inderdaad vijgen na Pasen Het duurde lang voor ze rijp werden en nu zo laat in het jaar krijg ik er zoveel op korte tijd . Nooit gedacht dat die nog zouden rijpen. Dochter eet dat zeer graag ,dus slecht zullen ze niet worden 🙂

Geef een reactie