Zomermarkt

Tijdens de vakantiemaanden aan de kust  zijn er overal activiteiten en één van die activiteiten zijn avondmarkten en braderieën. Braderieën zijn meer rommelmarkten waar hoofdzakelijk de eigen bevolking spulletjes verkoopt. Maar avondmarkten zijn voornamelijk handelaars die allerlei waren verkopen. Allebei trekken ze veel volk.

Mijn vriendin en ik waren met de tram naar Blankenberge gegaan. Met de tram ja , het gemakkelijkste vervoermiddel langs de hele Belgische kust. Met een auto is het hopeloos om tijdens de zomermaanden midden op de dag een parkeerplaatsje te vinden in gelijk welke badstad. Toen we in Blankenberge uitstapten zagen we dat er op het recent vernieuwde Leopld III plein een zondagsmarkt was. Het was nu eens overdag en niet ‘s avonds. Het was er erg druk .We hadden allebei geen zin om rond te lopen in die drukte. De zon was er wel niet maar het was broeierig weer ! We liepen dus door één rij kramen naar de Kerkstraat toe.

Aan de mooie paardenmolen loop je niet zomaar voorbij.

En de bakken met kleine figuurtjes die vroeger massaal werden verzameld
om in letterbakken te zetten lagen voor het uitkiezen

Er was een kraampje met allerlei handwerkpoppen.
Deze vond ik echt mooi. Het moeten niet altijd beren zijn ( die lagen er in overvloed)

We liepen al vlug de overvolle Kerkstraat in. Ik kon nog juist een kiekje nemen voor we een eindje verder bijna op de koppen konden lopen. Nog een paar leuke beelden vanuit de Kerkstraat

Deze mevrouw plooide ballonnen en deed teken dat ik gerust een foto mocht nemen!

Deze jongeman speelde vol overgave en knikte als bedanking
toen ik een centje in zijn vioolkast legde.
Het was precies of zijn muziek een ogenblik een huppeltje maakte 😉

De drie kinderen hadden enkel aandacht  voor hun ijsje

Toen kwamen aan het winkeltje waarvoor we naar Blankenberge kwamen.
De juwelier in mijn stad waar ik regelmatig horlogebandjes en batterijtjes kocht is ermee gestopt . Ik had een nogal duur horloge gekregen toen ik op pensioen ging met de naam van de werkgever ingegrift met een bedankingstekstje. Ik weet wel dat je tegenwoordig voor de prijs van een nieuwe horlogebandje al een nieuw horloge kunt kopen. Maar nostalgie hé !
In Blankenberge wist mijn vriendin dus  een adresje waar je horlogebandjes en batterijtjes kon kopen én goedkope horloges. De uitbater  wilde me een nieuw horloge aansmeren maar ik hield vol dat ik twee leren armbandjes plus een batterijtje èn een reservebatterijtje  wilde.( Ik heb nl twee horloges). Hij schudde eens zijn hoofd . Inderdaad  heb ik mèèr betaald voor alles dan voor een nieuwe horloge uit zijn boetiekje. Ik heb nu voor elk horloge een nieuw bandje en reservebatterijtjes . Ik zal wel iemand vinden die met de tijd een nieuw batterijtje in mijn horloges kan stoppen.

Toen gingen we naar een tearoom( ik geloof dat vriendin langs de hele kust leuke adresjes kent. Indertijd is ze veel gaan wandelen met haar echtgenoot langs de hele kust)waar achteraan een grote tuin is met bomen. Heerlijk zitten !

   De mussen huppelden tussen de tafeltjes door om restjes te zoeken.
Ze waren helemaal niet mensenschuw.

Toen we terug naar de tram gingen en opnieuw over het plein wandelden
hadden we een mooi zicht op het nieuwe hotel (waar vroeger het treinstation stond)

Ook de Lijnwinkel is in een modern jasje gestoken.

Een leuke middag gehad… om een boodschap te doen!

15 gedachtes over “Zomermarkt

 1. horlogebandjes.. geen onbekend probleem voor mij..

  niets gemakkelijker dan de kusttram Magda

  enkel jammer dat je soms moeilijk naar buiten kan kijken wegens de publiciteit op de ramen..

  groeten

  • Ik ben nog van de generatie die niets wegsmijt als het niet kapot is. Met een horlogebandje kan ik weer voort. Maar die vinden is tegenwoordig een probleem !
   De tram is ideaal langs de kust, maar al die tekeningen op de zijkant vind ik storend omdat je nog moeilijk ziet waar je rijdt . Tja alles moet geld opbrengen, want dat die reclames ene pak geld opbrengen is wel zeker!

 2. Tegenwoordig mag er niets meer worden hersteld of mogen er geen horlogebandjes meer gekocht worden. Iedereen koopt alles nieuw en het oude materiaal gaat meteen de prullenmand in. En dan maar klagen over de grote afvalberg.
  Groot gelijk Magda, dat je je geen nieuw horloge hebt laten aansmeren. Leve de nostalgie !
  Mooie sfeerfoto’s van Blankenberge heb je genomen.

  • Die man was echt vervelend omdat ik geen ander horloge wilde kopen . ‘ t Scheelde niet veel of hij verklaarde me voor zot. Waarom zou ik ook als ik tevreden ben met de twee die ik heb en alleen twee horlogebandjes wilde. Bij de juwelier betaalde ik véél meer voor een horlogebandje en de zijne waren hier een stuk goedkoper ( ook van leer want het staat op het bandje).

 3. Vroeger nam ik de trein om naar de kust te trekken. Dan bleef ik ter plaatse of nam de tram. Met de auto is het moeilijk plaats te vinden en ook duur.
  Altijd indrukwekkend om zien zo’n paardenmolen.
  Een leuke dag heb je in ieder geval gehad.

  • Parkeren is inderdaad een dure affaire geworden en je moet dan eerst rondjes rijden om een vrij plaatsje te vinden. Tegenwoordig zie je overal auto’s staan waar er niet moet betaald worden en ik kan je verzekeren dat ze dan een eind moeten lopen om aan de zee te geraken. Ik denk dat velen zelfs de bus nemen in Westkapelle ofwel hebben ze fietsen mee op een fietsenrek.
   Prachtig die paardenmolen met een verdieping . Die zie je niet meer zoveel. Jazeker we hadden een fijne namiddag!

 4. Het ziet daar gezellig uit. Ik vraag ook wel eens aan mensen of foto mag maken. Stad is erg druk. Daar hou ik zo van. Moet niet leeg zijn. Dan vind ik minder gezellig. Figuurtjes is voor letterbak neer te zetten. Sommige mensen hebben dit. Handwerk poppen leuk om te zien. Mussen is dol op voedsel. Soms komen bij mij balkon om muggen te pakken.Lijnwinkel ziet heel modern uit. Mooie foto’s.

  • Voor alle zekerheid vraag ik meestal of ik een foto mag nemen bv ook van die letterbak figuurtjes en het muisje. Ik heb eens een rel gehad omdat ik in Luxemburg een foto nam van een meisje dat zo mooi geschminkt was bij feestelijkheden op een kasteel.. Ik dacht dat ze bij een groep kinderen was en vroeg aan een begeleidster of het ,die knikte . Maar het kind was niet bij die groep en ik kreeg plots een lawine van verwijten van moeder en grootmoeder over mijn hoofd. Ik vermoed dat ze er geld voor wilden. Zonder bijbedoelingen : het waren zuiderse types. Ik maakte me zo kwaad dat ik de moeder bij me nam mijn camera op de bewuste foto zette en die voor haar ogen wiste!! Toen zeiden ze niks meer!!

Geef een reactie