Triënnale in Brugge

Vorige week ben ik naar Brugge geweest om de triënnale Brugge 2018: liquid city te bezoeken. Het was prachtig weer en het was werkelijk op de koppen lopen in Brugge. Maar door  het mooie weer deerde die drukte ons niet echt want tenslotte waren wij ook toeristen, mijn vriendin en ik:  We liepen als zovelen met een kaart van Brugge in onze handen .

“De Triënnale strijkt voor de tweede keer neer in Brugge. Het driejaarlijkse hedendaagse kunstparcours, met verrassende installaties van gerenommeerde kunstenaars en architecten, is verspreid over de hele binnenstad. De Triënnale onderzoekt de toekomst van een stad als Brugge en wil daarbij een veilig baken zijn. Brugge als een vloeiende stad, open en betrokken, motor van maatschappelijke, culturele en politieke verandering….De vloeibare stad, letterlijk omringd door water, wordt een metaforische Liquid City. “

Er zijn 15 installaties die verspreid liggen in de stad. Op onze wandeling hebben wij er 6 gezien. We gaan nog een keer terug om de andere te zien. Sommige kunstwerken waren te ver verwijderd om het in één wandeling te kunnen doen. Want we wilden ook nog genieten van de stad zelf  , maar dat toon ik in een apart logje.

We startten op het van Eyckplein waar vlak vòòr het standbeeld van Jan van Eyck  een gigantische sculptuur van een walvis uit de Brugse Reien duikt!
Een walvis gemaakt van afval drijvend in zeeën en oceanen om de aandacht te vestigen op het afvalprobleem.( Studiokca USA )

 

Lanchhals John Power.

Een sculptuur die doet denken aan een zwanenhals.
Geïnspireerd op de legende rond Pieter Langhals waarbij de stad 52 langhalzen ( zwanen)
op de reien moest laten leven!

Selgasnao pavilion-Spaans architectenbureau

Een drijvend paviljoen met roze doorschijnende wanden die kleur geven aan het water.
Op deze plek kan je pootje baden en zelfs zwemmen in de Reien.

 Brug- Jarosloaw Kozakiewicz

Brugge is een stad met vele bruggen die de reien overspannen en je toelaten van de ene buurt naar de andere te gaan.
Deze brug laat je enkel toe van de ene oever naar de andere te gaan, verder kan je niet. Alleen kan je nu het beeld van Niobe van Constant Permeke van dichtbij bewonderen( zie tweede foto). Door problemen met de verzending van de onderdelen was de brug nog niet helemaal voltooid. Een kraan staat nog ter plaatse en op d e grond liggen nog een heleboel schroeven…

Infiniti – Peter Van Driessche -Atelier4.
Een verticale leefstructuur.
De architect creëert een plek waar we dichter op elkaar wonen, kleiner behuisd zijn
en mobiel kunnen bewegen op de steeds stijgende waterspiegel.

MGSIII Minne Floating school is de ultieme versie van een drijvende school.
Een mobiel gebouw dat zich kan aanpassen aan de wisselende getijden en
ook stevig genoeg is om overstromingen of stormen te weerstaan.

Na een paar uur rondwandelen in Brugge  zijn we huiswaarts gegaan met het voornemen nog eens terug te komen om de andere kunstwerken met als thema “Brugge ,liquid City “ook te zien. Een aanrader om op een zonnige dag te doen!!

12 gedachtes over “Triënnale in Brugge

 1. dat van de walvis zag ik op tv in het programma waar Kobe op toer is

  heel speciale dingen daar in Brugge, de boottochtjes zijn plots iets anders dan de eerder romantische tochtjes

 2. Die plastieken walvis zag ik al een dikke week terug, toen ik daar dichtbij een levering moest gaan doen in een tea room in Brugge. Een authentieke Britse tearoom.
  The Gulliver Tree. Je kunt er scones proeven volgens hun eigen recept, met clotted cream geleverd door ondergetekende 🙂

 3. Moet eerlijk zeggen dat ik met sommige bouwsels toch moeite heb. Ik stel me dan voor dat er mensen van aan de andere kant van de wereld naar Brugge komen en dan allemaal van dat soort moderne dingen op hun foto’s hebben staan, omdat ze in de weg staan van het moois dat Brugge altijd al te bieden heeft. Ik zou balen denk ik. Als je er vaker heen kunt, tjaa.. dan is het misschien wel leuk om eens wat anders te kunnen zien.
  Die walvis had Lies ook op haar blog.. en ik zag ‘m op vakantie in een krantje dat ik in Clervaux meenam.

  • O maar je kan makkelijk die bouwsels links laten. Het stoort helemaal niet en al die toeristen doen die wandeling meestal niet. Ik vind het leuk om zien .Het brengt beweging op plaatsen waar je anders niet komt. Je moet wel de achterliggende boodschap ervan kennen om veel van die bouwsels te begrijpen
   Na een aantal maanden worden die terug verwijderd..

  • Doen zou ik zeggen.Brugge is zo al de moeite .Kies een zonnige dag uit maar zorg dat je een kaart hebt.Dan doe je niet teveel verloren stappen .Onderweg zijn er genoeg pleisterplaatsen om wat uit te rusten.

Geef een reactie