Deventer 1

 


Vlakbij het stadhuis staat de Lebuinuskerk gebouwd tussen 1450 en 1525. Aanvankelijk een katholieke kerk maar later omgevormd door de Calvinisten tot een protestantste kerk . Het mooie orgel werd in 1839 in gebruik genomen.                                       Van de vele muurschilderijen zijn er nog weinig overgebleven.

In de kerk hangen stokken met buideltjes op het einde  en op een rek hangen gelijkaardige buideltjes met korte stokjes. Ik herinner me als kind dat die lange stokken met een buidel  dienden om geld in te stoppen voor het gebruik van een kerkstoel tijdens de mis ! Wellicht zijn de korte stokjes voor hetzelfde doel en werden ze doorgegeven door de kerkgangers zelf. Tijdens de oorlog werd deze klok geroofd.


De Romaanse crypte is bewaard gebleven . Heel attent is er een traplift aangebracht  om mindervalide personen ook toe te laten om dit te kunnen bezichtigen

In de  Magistraatskapel werd in 2012 in de toen geplaatste afscheiding twaalf glas-in-loodramen met expressionistische voorstellingen van profeten en evangelisten verwerkt. Héél mooi met  lichtinval van de zon door de kerkramen.

De toren van deze kerk kan beklommen worden (ruim 200 treden). In de vrije namiddag zijn er toch een paar mensen geweest die dit gedaan hebben. Dan kon je ook het carillon zien en had je een prachtig uitzicht over de stad.
Het bovenste gedeelte van de toren, het koepelvormig gedeelte, wordt ook wel de lantaarn genoemd. Op de koepel staan de woorden Fide Deo, Vigila, Consule, Fortis Age (= Vertrouw op God, wees waakzaam en bedachtzaam, handel kloekmoedig)
Vanaf de begane grond konden  we  enkel Vigile lezen.


We wilden op onze twee uur durende wandeling op het einde nog een kerk bezoeken maar dat is ons niet gelukt. Via een  wirwar van straatjes en in de verzengende hitte wandelden we naar de  Berg Kerk, een van oorsprong Romaanse kruisbasiliek gelegen  op een oude rivierduin.  Er was op dat ogenblik een tentoonstelling  die de hele ruimte van deze kerk innam. We mochten binnen als we 16.30 euro inkom betaalden.pppffff!
Ik maakte een foto van het bijzonder mooie orgel achteraan  de kerk en vlug nog eentje van de tentoonsteling.
De tentoonstelling Roofkunst voor, tijdens en na WO II vertelt het verhaal van handel, roof en teruggave van kunstwerken uit Nederland voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Ik had het wel eens willen zien nu we daar toch waren. Maar 16.30 euro was voor iedereen toch té veel!  Het was op het einde van de wandeling en iedereen was moe, vnl door de hitte! De klim naar de Berg Kerk was ook niet mals.  De Bergkerk wordt gebruikt tegenwoordig voor exposities, bijeenkomsten en concerten.

 

Wat we tussenin allemaal zagen dat is voor een volgend luchtiger  🙂 logje

 

 

 

11 gedachtes over “Deventer 1

 1. Het valt mij op dat een aantal van je foto’s achteruitleunende gebouwen en scheve composities vertonen.
  Ben dat niet gewoon van jou. Toch niet aan de fles gezeten voor je de foto’s nam 🙂
  Of tijdens de afwerking ervan?

  Sorry, dat ik je een beetje plaag, dat is niet zo netjes van mij.
  Maar je hebt wel een gevoel voor humor, dus je neemt het mij wel niet kwalijk, denk ik.

  Ik vind het leuk om op wat binnenzichten getrakteerd te worden. Toen wij in Deventer waren was het weer er zo prachtig dat wij vooral buiten bleven. Het straattheaterfestival liep er ook. Wij zagen er zo’n prachtige acts, dat wij allesbehalve binnen wilden gaan.

  • Pieterbie dat neem ik helemaal niet kwalijk ,integendeel want je hebt gelijk. Ik denk dat ik teveel water heb gedronken die dagen of het kwam van de hitte . Ik moest me soms in bochten wringen om geen te grote contrasten te krijgen op de foto en dan wellicht niet goed opgelet .
   Ik heb nu alle 600 foto’s die ik die dagen heb gemaakt nagekeken en gelukkig heb ik een eenvoudig programmaatje waarbij ik “scheve” foto’s wat kan rechtzetten.
   De hitte dreef ons soms naar binnen vandaar wat meer binnenzichten . Wandel maar eens rond als het 35° is in een stad met smalle straatjes en de zon pal boven je hoofd! Zo zagen we een “antiek “zaak met verrassend veel mooie en niet prijzige zaken en een hip zaakje met boheems glas ,gratis veel uitleg en natuurlijk koop je dan wel iets. Mijn dochter is in een nieuwe woning getrokken en daar hoort toch een cadeautje bij ( dierenriem in boheems glas en in een kleur die ze erg graag ziet). Zo geraakten we ook binnen in dat nieuwe stadhuis om wat schaduw te zoeken en vonden er een pracht van een binnenkoer. We waren flexibel kan je wel zeggen ,hahaha!

 2. Fide Deo, Vigila, Consule, Fortis Age..ik geloof je op je woord Magda

  ik zou daar ook wel beneden gebleven zijn 🙂

  wat mij opvalt in vele Nederlandse kerken, zijn die bijzonder grote lusters

  prettige dag

  • Hahaha Willy, de vertaling heb ik opgezocht , zo sterk is mijn latijn niet meer! Niet alleen zijn de lusters groot en heel mooi in deze protestantse kerken maar wat mij is opgevallen dat je in al die kerken (ook verleden jaar in Delft) toiletten vindt in het kerkgebouw zelf !! Héél discreet aangeduid. Misschien een detail maar gezien er zoveel mensen kerkgebouwen bezoeken is dit wel attentievol! Dat zie je in onze kerken niet.

 3. Die Bergkerk stond midden in het Dickensfestival-terrein, dat waren al die kronkelige straatjes waar jullie doorheen gewandeld zijn dus hehe. We zijn er wel even in geweest toen, maar meer dan dat orgel heb ik eigenlijk ook niet gezien. Een tentoonstelling in een (niet al te grote) kerk, waarvoor ze zó’n hoge entree durven heffen..?? ik vraag me af hoeveel mensen ze daarmee binnen krijgen.
  Groetjesss!

  • Dan kwamen we einde adem en bezweet aan die bergkerk ,mochten we er niet eens in,hahaha! Je ziet op die ene foto dat iedereen in de schaduw van een grote boom luisterde naar de uitleg van de gids. Gelukkig was dit toen het einde van de ruim twee uur durende wandeling. Toch zag je mensen rondlopen op die tentoonstelling. Maar daarvoor meer dan 16 euro betalen. Je moet wel gek zijn.

Geef een reactie