Deventer 2

We wandelden de stad Deventer in , het eerste wat we tegenkwamen was dit standbeeld

Het humanisme, als geestesrichting in de 14de eeuw in Italië ontstaan, streefde naar geestelijke ontplooiing van de mens. In Nederland is de dominees zoon Van Vloten  van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van het humanisme. Deze ontwikkeling zou in 1946 uiteindelijk uitmonden in de oprichting van het Humanistisch Verbond. In 1996 werd vlakbij een mooi gebouw “de Hereeniging “genaamd een gedenkteken voor Johannes van Vloten opgericht met een tekst van hem: “De maatschappij en de mensheid beginnen bij ieder van ons”. (meer lezen over Van Vloten: klik)

De botermarkt met bovenin een latijnse spreuk: Vide, sed cui vide = Vertrouw, maar zie toe, wie.
In 1899 naar ontwerp van de gemeente-architect Mulock Houwer, gebouwde overdekte open Markthal. Zeldzaam voorbeeld van gietijzer-architectuur in de op de renaissance geïnspireerde vormen(internet)

 


Heel veel smalle en gezellige winkelstraatjes  . Overal ballonnen gespannen over de straat , soms ook parasols. De terrasjes gelegen in de zon bleven leeg! Veel te warm!

Het was marktdag : veel kramen maar niet zo erg druk.

Het orgeltje speelde  typische deuntjes maar het leek de mensen weinig te boeien
naar het commentaar van de man te horen
Iedereen deed vlug zijn boodschappen en verdween dan om ergens de schaduw op te zoeken.
Het was middag en het kwik liep boven de 30° .
Nu een winkelpand, vroeger een joods gebedshuis.

 

 Over de hele stad verspreid staan er prachtige huizen die mooi zijn onderhouden /versierd.

De waag (klik)

Gedenkstenen voor een huis waar indertijd joden zijn weggevoerd.

 Een grappig tafereel vooraan op een terras.

Het was 35 ° in de namiddag en niemand zag het nog zitten om op eigen houtje  veel rond te lopen in Deventer. We zijn dan ook een paar uur vroeger de koele bus ingestapt en huiswaarts gereden. Het was nog ruim 5 uur rijden vooraleer we op de eindhalte toekwamen. Onderweg nog een stop in Beervelde waar we stoofvlees met frieten gingen eten in een bekend familierestaurant!

Het was een héél geslaagde driedaagse reis, niet alleen omdat de reis goed uitgestippeld was en de chauffeur ons overal naar toe voerde , maar ook omwille van de discipline van de reisgenoten. Hou maar eens 50 mensen goed bijeen!!Ik heb geprobeerd om een overzichtelijk verslag te maken want ik heb zoveel foto’s gemaakt en dan moet je daar uit putten en hopen dat jullie het leuk vinden!

10 gedachtes over “Deventer 2

 1. Leuk het zo zomers terug te zien.. als je er zoals ik alleen in de winter was. Veel bekende dingen zie ik wel, maar die Stolpersteine heb ik daar gemist.
  Groetjesss!

 2. Deze post geeft heel goed de sfeer van de stad weer, vind ik.
  Dat monument in het begin van de post heb je prachtig vastgelegd.
  Het uithangbord van het speelgoedmuseum is gewoon super!

  • Je had me moeten bezig zien om dat monument leesbaar erop te krijgen. Vlakbij het groot terras van “de Hereeniging”gelegen : een beetje acrobatie hahaha! De terrasgangers dachten wellicht dat ik een zonneklop had gekregen 🙂
   Jammer maar we waren aan het eind van ons latijn en zijn niet meer binnengegaan in het speelgoedmuseum. Het enige wat we toen nog wilden was een schaduwrijk terras en frisse drank.

 3. Ik kende helemaal niets van de streek die we bezochten. Het was héél leerrijk en tevens een héél mooi streek Zutphen en Deventer zijn allebei steden die een rijk verleden hadden. Eén min puntje; het was er die dagen véél en véél te warm. Gelukkig waren de wandelingen meestal in de voormiddag maar voor de rest was het schaduw zoeken en terrasjes opzoeken om te drinken.

Geef een reactie