Site pictogram

Deventer 1

 


Vlakbij het stadhuis staat de Lebuinuskerk gebouwd tussen 1450 en 1525. Aanvankelijk een katholieke kerk maar later omgevormd door de Calvinisten tot een protestantste kerk . Het mooie orgel werd in 1839 in gebruik genomen.                                       Van de vele muurschilderijen zijn er nog weinig overgebleven.

In de kerk hangen stokken met buideltjes op het einde  en op een rek hangen gelijkaardige buideltjes met korte stokjes. Ik herinner me als kind dat die lange stokken met een buidel  dienden om geld in te stoppen voor het gebruik van een kerkstoel tijdens de mis ! Wellicht zijn de korte stokjes voor hetzelfde doel en werden ze doorgegeven door de kerkgangers zelf. Tijdens de oorlog werd deze klok geroofd.


De Romaanse crypte is bewaard gebleven . Heel attent is er een traplift aangebracht  om mindervalide personen ook toe te laten om dit te kunnen bezichtigen

In de  Magistraatskapel werd in 2012 in de toen geplaatste afscheiding twaalf glas-in-loodramen met expressionistische voorstellingen van profeten en evangelisten verwerkt. Héél mooi met  lichtinval van de zon door de kerkramen.

De toren van deze kerk kan beklommen worden (ruim 200 treden). In de vrije namiddag zijn er toch een paar mensen geweest die dit gedaan hebben. Dan kon je ook het carillon zien en had je een prachtig uitzicht over de stad.
Het bovenste gedeelte van de toren, het koepelvormig gedeelte, wordt ook wel de lantaarn genoemd. Op de koepel staan de woorden Fide Deo, Vigila, Consule, Fortis Age (= Vertrouw op God, wees waakzaam en bedachtzaam, handel kloekmoedig)
Vanaf de begane grond konden  we  enkel Vigile lezen.


We wilden op onze twee uur durende wandeling op het einde nog een kerk bezoeken maar dat is ons niet gelukt. Via een  wirwar van straatjes en in de verzengende hitte wandelden we naar de  Berg Kerk, een van oorsprong Romaanse kruisbasiliek gelegen  op een oude rivierduin.  Er was op dat ogenblik een tentoonstelling  die de hele ruimte van deze kerk innam. We mochten binnen als we 16.30 euro inkom betaalden.pppffff!
Ik maakte een foto van het bijzonder mooie orgel achteraan  de kerk en vlug nog eentje van de tentoonsteling.
De tentoonstelling Roofkunst voor, tijdens en na WO II vertelt het verhaal van handel, roof en teruggave van kunstwerken uit Nederland voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Ik had het wel eens willen zien nu we daar toch waren. Maar 16.30 euro was voor iedereen toch té veel!  Het was op het einde van de wandeling en iedereen was moe, vnl door de hitte! De klim naar de Berg Kerk was ook niet mals.  De Bergkerk wordt gebruikt tegenwoordig voor exposities, bijeenkomsten en concerten.

 

Wat we tussenin allemaal zagen dat is voor een volgend luchtiger  🙂 logje

 

 

 

Mobiele versie afsluiten