De Lente komt eraan…

…en dan kriebelt het om aan een nieuw seizoen in de tuin te beginnen. En hoe begin je eraan? Juist, niet met vol gas in de tuin te springen maar om eens naar een tuincenter te gaan en kijken wat er al allemaal wordt aangeboden van bloemen en planten . Kwestie van ideetjes op te doen , niet zozeer om alle bloembakken op te vullen. Wie weet komt er nog een vorstprik en kan je opnieuw beginnen.

Intratuin is een bloemencenter in Maldegem en daar vind ik soms toch een ander gamma van bloemen en planten dan de andere in de nabijheid gelegen tuincentra. Bij de ingang stonden er opvallend veel kleurige draaimolentjes. Altijd mooi om tussen de bloemen in de tuin te steken. Ik heb er zelf een paar maar heb ze voor de winter binnen bewaard.

Een hele zaal vol met kortstelige dahlia’s, ranonkels en natuurlijk viooltjes in alle kleuren , groot en klein. Ik heb me beperkt tot wat viooltjes om een paar bloembakken aan de voorzijde van het huis te vullen en vaste planten om de bloemperken eens te vernieuwen.
Het is opvallend hoe veel “ouderwetse” planten weer worden aangeboden. Planten die in onze contreien goed groeien en bloeien en een tijdje “uit de mode “waren. Denk maar aan de hortensia die een tijdlang ouderwets waren in je tuin want het moesten allemaal rododendrons zijn. Maar deze planten gedijen niet in kleigrond en hebben een zonnige en beschutte plaats nodig. Ik woon wel dicht bij de zee maar hier is het echt al kleigrond en de zilte lucht verdragen ze ook al niet zo goed. Ja we hadden indertijd rododendrons en zelfs plantgaten gemaakt gevuld met bosgrond. Het heeft niet geholpen. Ik heb toen hortensia geplant tegen de zin van mijn man (toen dit nog ouderwetse planten genoemd werden). Kijk nu maar hoe het kan veranderen en hoeveel varianten er op de markt aangeboden worden.

Vroeger vond je praktisch in elke tuin de Muurbloem. Een heel dankbare plant die heel lang bloeit ( en zichzelf uitzaait) . Ik ben een paar jaar geleden op zoek gegaan en heb in dit tuincenter de plant gevonden. Ondertussen heb ik al andere kleurvarianten op de kop getikt. Momenteel nog niet in bloei ,maar ik zet hier een foto van internet van de meest gangbare kleur.

In het tuincenter weet ik al jaren een papegaai in de afdeling van dierenvoeder op een stok zitten. Hij kan vrij rondvliegen maar tot nu toe heb ik die nog nooit zien rondvliegen. Een dame was hem aan het aaien en dat vond hij blijkbaar héél fijn. Na een poosje spreidde hij zijn vleugels wijd open en zijn geschreeuw leek meer op kwelen. Grappig. Die mevrouw kwam regelmatig naar het tuincenter om de papagaai te strelen, vertelde ze mij.

In dit tuincenter is ook een soort interieurafdeling en deze keer was het thema Pasen! Ik heb me niet laten verleiden . Ik zal eens de doos met paasgerief van de zolder halen 🙂

Toen was het tijd om huiswaarts te keren met toch wat bloemen en plantjes maar met een hoop ideetjes om de bloembakken eens anders op te vullen en met vaste planten om de bloemborders een update te geven. Maar nu eerst de tuin klaar zetten voor een hopelijk lang en mooi seizoen!

11 gedachtes over “De Lente komt eraan…

  • De werken in de tuin hebben zich nu enkel beperkt tot verticuteren ( laat ik tegenwoordig doen) nog eens extra gras afrijden en de bloembakken eens nakijken. Ik ben verwonderd hoeveel plantjes in de bloembakken opnieuw beginnen bloeien. Als het weer zo blijft kan ik de bakken wat aanvullen. en moeten ze niet helemaal opnieuw beplant worden. Ze krijgen dan wel wat nieuwe aarde bij en meststof .

 1. Prachtig bloemen om te zien. Wij kunnen deze reis geen bloemen op de balkon. Er komen later renovatie bij ons balkon en ramen. Komt stellage bij ons. muurbloemen ken ik ook niet. Papegaai in tuincentrum is wel vreemde plek. Pasen ben ik jarig 17 april. Wij doen niet zoveel aan. Mooie paas spulletjes hebben daar.

  • O wat jammer en jullie balkon is altijd zo mooi versierd. Maar ja renovatie gaat voor en dat is toch ook een mooi vooruitzicht Met de jaren heb ik veel paasspulletjes verzameld en de kinderen hadden dat ook graag. Nu gebruik ik wat ik heb of soms kan ik het niet laten om nog een kleinigheidje bij te kopen 🙂
   IK denk dat het de papagaai is van de uitbaters zelf. Wel verkopen ze kleine konijntjes en hamstertjes. Zo schattig dat kleine grut.

  • O ik denk wel dat je het kent want die bloem zag je letterlijk overal. De wetenschappelijke naam is Erysimum cheiri. Ik heb de meest voorkomende plant(met kleuren varierend van geel,oranje ,bruine en gemengde kleuren op één struik) en twee jaar geleden vond ik een wit-blauwe. Nu kan je ook al zaad kopen .Officieel bloeien ze maar een paar maanden maar hier bloeiden ze van het voorjaar tot het najaar!! Aja ik praat er veel tegen hé hahaha!

  • O ja ,het is nog veel te vroeg om voorjaarsbloeiers te planten .Daar wacht ik nog een maand voor en dan nog. Hangt van het weer af. Maar tot nu toe zijn er veel éénjarigen niet afgestorven en schieten weer uit. Ik ben benieuwd.

Geef een reactie