Na het bekijken van de openlucht tentoonstelling op de muren van de gistfabriek, wandelden we met ons drietjes verder. Eén van de vriendinnen ging ons een tweetal parken tonen die eigenlijk enkel goed bekend zijn bij de mensen die er rondom wonen. Tussen twee huizen sloeg zij plots een oprit in. We kwamen aan een groot dubbel hek waarvan er eentje op een kier stond. Ik las het plakkaat op dit hek ” enkel open de weekends en de vakanties” Een park dat dus niet altijd te betreden was! Maar het was paasverlof en kinderen speelden er.
Toen we binnenstapten zagen we een héél grote ommuurde groene ruimte met héél oude en hoge bomen op een terp en overal struiken. Rechts zagen we ook een dubbel hek dat dus ook dezelfde tekst op het hek had.
wij wandelen door dit park de muur achteraan bomen op een terp al deze nieuwbouw appartementen hebben zicht en altijd toegang tot dit park.
We wandelden het ander hek uit en kwamen in nog een park terecht. Hier waren er paadjes aangelegd, was er een leuke speeltuin , liep er een beekje met een bruggetje door het park. Er was ook meer passage want het leunde aan bij een woonwijk. . Er stonden veel bomen en sommige zagen er uit alsof ze vroeger leibomen waren.
veel oude bomen speeltuigen ach ik kon het niet laten 😉 Hier zie je een stuk van de oude muur die dit park omsloot;
Dit park behoorde indertijd toe aan de cisterciënzersorde . Deze kloosterorden hebben hun stempel gedrukt op de omgeving, onder meer door het uitbouwen van grotere groene binnenruimten bestaande uit parkachtige tuinen, moestuinen en boomgaarden. We wandelden het park uit en gingen naar een ander park een straat verder dat de naam droeg Hof De Jonghe

Dit bijzonder stadspark is ontstaan uit twee verschillende verkavelde domeinen.
Het Hof De Jonghe is een informele naam voor de hofweide rond een boomgaard en een schapenweide. Een klein parkje werd aangelegd in 1971 op de blekerijgronden van de voormalige leerlooierij-wolwasserij .
Het Hof Campers is de verzamelnaam voor de tuinen van onder andere de directeurswoning van de marmerij Campers. Zowel de tuinen als de directeurswoning werden door de stad Brugge aangekocht in 2014 om de twee domeinen aan elkaar te koppelen.
Vanaf eind 2015 tot en met 2017 werd er druk aan de herinrichting gewerkt. Al de tuinen gingen op de schop en de weg die langs de twee domeinen liep werd heraangelegd. Op 9 september 2017 werd het park officieel heropend.
Die twee domeinen, Hof De Jonghe en Hof Campers, vormen samen een zeer bijzonder stadspark. Het ligt goed verborgen middenin een rustig stukje van de stad. Al zo’n veertig jaar is deze landelijke idylle toegankelijk voor het grote publiek, maar toch is het niet zo bekend en als je er binnenwandelt krijg je het gevoel op privé domein te lopen.

zoals overal in Brugge de bekende banken met een griffioen leuning ( of zwanenhals genoemd door de Bruggelingen) Damplaten liggen er op de paden omdat er nog werken bezig zijn. De achterkant van de woningen palen aan de weiden en mogen vrij gebruikt worden. Wat een luxe :geen gras afmaaien !
Moesten we op onze stappen terugkeren ? Neen langs een smalle gang wandel je hier recht naar de Lange rei toe onder een poort in Tudorboogstijl. Ik denk niet dat er hier auto’s binnen mogen of kunnen. Maar alle huizen die je ziet hebben zicht op al dat groen en mogen er vrij gebruik van maken. Zoals je bij de huizen ziet stappen ze via hun achterdeur op een grasveld. De groene stoelen die in deze Hof staan mogen ook vrij gebruikt worden( In andere parken staan ook dergelijke groene stoelen geplaatst door de stad Brugge). Het fruit van de fruitbomen in de schapenweide mogen door de bewoners die rondom wonen geplukt worden . De stad verwittigt hen als er mag geplukt worden.
en we wandelden nog verder…
het eerste park dat we doorwandelden was niet van een Ciestersienzersklooster maar van een Capucijnenklooster
We hebben wel het groot seminarie binnengewandeld en dat was het vroeger Ciestersienzers klooster ter Duinen dat van Koksijde naar Brugge verhuisd is ,wegens te gevaarlijk door de godsdienstoorlogen
ach ik dacht dan verkeerd ,want ik herinner me dat langs het minnewater er ook zo een verlichting was toen ik er daar eens wandelde. Oei die kloosterorden zijn mijn sterkste punt niet 🙂
Deze park in Brugse ziet heel mooi uit. Je ziet daar ook van alles. Ziet goed verzorgd uit daar. Ik zou ook liever daar wandelen. Mooie serie foto’s heb je gemaakt. Gezellig!Fijn weekend.
Verzorgd zijn die parken inderdaad en dan is het nog zo aangenaam om daar te wandelen.
Ik studeerde in Brugge, prachtige stad, mooie herinneringen 🙂
Ik studeerde er ook … lang geleden . Ik ben er altijd terug naar toe gegaan om er te wandelen of telkens iets nieuws te ontdekken!
Ja, zo heeft elke stad wel mooie groene verborgen plekjes die je moet weten te vinden hè.. leuk dat je vriendin jullie er heen gidste.
Oh oeps.. verkeerde url gebruikt.. dit is de goeie hè.
IK zou het zelf niet gevonden hebben Al ben ik nogal bekend in Brugge. Maar fijn is dat zeker.
Onbekende, maar daarom niet minder mooie plekjes in Brugge Magda..
sierlijke banken hebben ze daar
prettige dag
Ja de Bruggelingen zijn fier op die banken . Ik denk dat ze er zelfs een patent op hebben. Die beide parken waren een verrassing voor mij ,niet Bruggelinge.
Soms ontdekt men nog ongekende pareltjes
Dat mag je gerust zeggen. Gelukkig is een van de vriendinnen een Brugse!
In de nieuwbouwappartementen met uitzicht en toegang tot het park zou ik best wel kunnen aarden. Veel groen en toch geen werk.
Ben je de glijbaan volledig af geschoven?😉
Fijn om lezen. En je foto’s te genieten
Daar zou ik ook wel kunnen genieten van het mooie uitzicht zonder er iets te moeten voor doen! Durven dat wel, Ik mocht niet van mijn vriendin, hahaha.