De lange rei en Potterie rei

Toen we door de Tudorboog stapten kwamen we uit op een mooi stukje Brugge dat enigszins buiten de gouden driehoek van Brugge valt ( het centrum waar de meeste toeristen te vinden zijn).
De Lange rei en aan de overkant de Potterie rei zijn van groot belang geweest voor de economie van Brugge. Veel huizen zijn beschermd erfgoed en tonen de welvarendheid van Brugge indertijd. De tijd ontbrak om deze mooie afgewerkte gevels te fotograferen.
Hier enkele foto’s. De eerste foto is een rij mooie hedendaagse sociale woningen. Verder veel mooie gevels en gerestaureerde huizen. Een wereldbol op een dak trok de aandacht. Ik dacht seffens aan Mizzd !

De Brugse reien zijn kanaaltjes in het centrum van Brugge genoemd naar de Reie, de rivier die vroeger doorheen de stad stroomde. Omwille van de vele reitjes met boogbruggen wordt Brugge ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. Typisch op veel reitjes zijn de zwanen en rondvaartbootjes voor toeristen.

Ter duinenbrug met zicht naar het centrum en naar de rand van de stad.

Wij stapten de ophaalbrug Ten Duinenbrug – genoemd naar de abdij Ten Duinen over en kwamen aan het Seminarie en de aanpalende Heilige Maagd Mariakerk

De Heilige Maagd Mariakerk in Brugge was de kerk van de abdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen en werd nadien de kerk van het Grootseminarie van het bisdom Brugge
Al sedert 1637 hangen zesentwintig klokken voor een beiaard in de toren , zoals werd gegrift in de grootste van die klokken

Het Grootseminarie van Brugge was het seminarie voor priesterkandidaten van het bisdom Brugge. Vanaf 1 september 2018 is de opleiding verhuisd naar het Seminarie in Leuven. Het seminarie in Brugge behoudt haar belang voor al wie benoemd wordt in het pastorale werk.  Er is ook nog een afdeling van de Universiteit van de Verenigde Naties en het Europacollega  .

Het Hospitaal van Onze-Lieve Vrouw ter Potterie was een van de middeleeuwse zorginstellingen in de stad Brugge en dateert van de 13e eeuw. Vóór de gevel van de kerk werd in 1880 een houten luifel geplaatst, speciaal voor de devotie tot Maria. Je kunt knielen op het bankje en op die manier bidden. Het beeldje van Maria staat achter glas met aan weerszijden een brandend kaarsje

foto van internet. . Ik stond er vlak voor en kon geen totaalbeeld fotograferen. Een kerk met een héél rijkelijk interieur.

Zo langzamerhand naderden we het einde van onze wandeling Als afsluiting nog een foto van een moderne reconstructie van een middeleeuwse tredkraan die een aantal jaren geleden gemaakt werd door leerlingen van een technische school in Brugge.

Een héél mooie en interessante wandeling in leuk gezelschap.

15 gedachtes over “De lange rei en Potterie rei

 1. Voor velen zal dit een stukje onbekend Brugge zijn Magda

  Een mooie en interessant verslag .

  Het gebouw van het groot seminarie komt me wel niet bekend voor

  had je daar vrije toegang ?

  Prettige zondag

  • In de voortuin van het seminarie kan je vrij rondlopen. Maar om het seminarie te bezoeken dien je een afspraak te maken en regelmatig in de namiddag worden er groepen rondgeleid. Of je als enkele persoon dit kan doen weet ik niet. Ik heb het een tijd geleden bezocht op een Open Monumentendag.. Indrukwekkend.!

 2. Haha.. zo’n mooie wandeling in Brugge en dan kom ík in je gedachten? 🙂 Het was dan volgens mij nog niet eens een windvaan, maar já, ik had die wereldbol ook wel gekiekt.. en het ronde raam eronder is ook de moeite! haha!
  Wat een prachtige stad is Brugge toch.. daar kun je wel blíjven kieken hè. Ik denk trouwens dat ik dat deel ook wel eens zag.. heb bij m’n eerste bezoek aan de stad een rondleiding van drie Brugse zussen gekregen en die lieten ook wel zo’n beetje búiten het toeristische gebied de mooiste dingen zien.
  Alleen erg kerks waren ze niet, dus dat kerkje kende ik nog niet.. héél mooi! 🙂

  • Neen niet echt een windvaan ,maar toch iets boven op een dak ,hahaha! Het zou toch kunnen dat die pijl die er doorheen gespiest is een windwijzer is?
   Ik heb drie jaar school gelopen niet eens zover van de lange rei en toch zijn er nog altijd dingen die ik niet kende. Ik ben ook niet zo kerks opgevoed maar het interesseert me allemaal wel omdat het bij de geschiedenis van ons verleden hoort. Onze lieve vrouw ter Potterie heeft een prachtig marmeren interieur. Volgende keer moet je er echt eens gaan kijken en ook naar het museum aanpalend.

 3. Toen ik13 was gingen we met onze klas kunstgeschiedenis 2 dagen naar Brugge om o.a. een bezoek te brengen aan de kathedraal met het drieluik Lam Gods. Wilde ooit nog eens terug … is er nooit van gekomen. Je hebt Brugge weer in mijn herinnering teruggebracht. Misschien toch maar weer op mijn lijstje zetten.

 4. Het was voor jou interessant om wandeling te maken. Wat ziet daar heel mooi uit met de huizen op de rij. Het is daar heel rustig. Geen mens te zien. Tredkraan kennen wij niet. Heel apart om te zien. Wel leuke buurt om wandeling te maken. Je ziet ook van alles. Mooie foto’s geworden. Fijne zondag.

  • Ja dat ligt een beetje buiten het centrum (maar toch niet zo ver af,) Ik probeer ook zoveel als mogelijk rustig foto’s te maken om de nadruk te leggen op al het moois dat Brugge te bieden heeft. Die binnenparkjes kende ik ook niet,dus dat was ook nieuw voor mij. Altijd fijn om iets bij te leren.

Geef een reactie