Zeebrugge

Jaren terug hebben mijn vriendin en ik bijna elke badstad bezocht in het kader van Beaufort. Dat is ons toen erg bevallen en waarom zouden we deze zomer niet  terug elke badstad aandoen om er  eens te wandelen of kijken wat er te beleven valt ? Want met die corona doet elke badstad zijn best om kleinschalige festiviteiten/activiteiten te organiseren.

Ik las dat ze in  Zeebrugge de strand capaciteiten vergroot hadden en dat de terrassen van de weinige horecazaken op de zeedijk uitgebreid waren. Het zou er zelfs gezelliger zijn omdat je méér plaats hebt.  Daarenboven is  de zeedijk een heel stuk autovrij.

Dus trokken we na de wandeling van Duinbergen naar Heist  nu eens naar het strand van Zeebrugge . Op het strand zelf was er (door een tearoom op de zeedijk)  een strandbar ingericht  zonder veel tierlantijnen met de nodige afstand en gewoon voetjes in het zand! Het piratenschip dat je bijna op alle stranden aantreft was ook al aanwezig.

Zeebrugge heeft een immens strand waar maar een klein stukje van gebruikt wordt. Ik geloof niet dat er op dit ogenblik meer strandcabines staan dan vorig jaar. Het was er ook nog erg kalm en terrassen op het strand zelf werden nog klaargemaakt.

Eerst gingen we wandelen op de havendam die zich uitstrekt tot in zee maar waar je tegenwoordig niet tot het laatste stukje ,het originele stukje genaamd de Môle, kan wandelen. In elk geval kan je ver wandelen maar  wij zijn bij de eerste uitsprong van die wandelweg waar een grote half cirkelvormige bank staat wat gaan uitrusten.


Vanaf de havendam zicht op Zeebrugge


Zicht op Blankenberge en iets verder op de havendam is een uitsprong waar een bank staat en je kan genieten van het immense uitzicht

De waterlijn kan soms een km ver van de zeedijk zijn. Je mag alleen in de zomer zwemmen op een bepaald stuk strand als er een reddingsdienst aanwezig is. Nu is zwemmen nog verboden . Einde juni komen dan op alle stranden aan de kust reddingsdiensten in werking.

Er is een  spoorverbinding van Zeebrugge-strand met het binnenland  oa tot in Gent en Mechelen. Zicht op de ingang en de trappenzaal naar de sporen.

Op de achtergrond op de bovenste foto zie je nog de ingang van het station. Zeebrugge was indertijd een bekende badplaats vooral bezocht door Engelsen. Vandaar de woorden van Baron de Maere-D’Aertrycke dd 23 augustus 1895 toen deze badplaats wat in verval geraakte. Ter ere van Baron August De Maere-D’Aertycke werd een kunstwerk gemaakt door de Brugse kunstenaar Renaat Ramon : Zeven opeenvolgende gele letters ,,Z” in oplopende grootte. De ‘Z’ verwijst  naar Zeebrugge en zeven naar elementen die iets met de haven of de zee te maken hebben.

Het imposante Palace Hotel (1914) is hier nog een bewijs van het rijke verleden van de badplaats. Het hotel ligt vlakbij het begin van de havendam en bij het memorial opgericht ter herinnering van de Engelsen die hier gesneuveld zijn in WO I toen ze de Duitsers wilden verdrijven.

Zeebrugge ,een kleine badplaats ,rustig en gezellig met een immens strand en veel duinen vlakbij.

16 gedachtes over “Zeebrugge

 1. Ik heb genoten van deze positieve boodschap over ons geliefde Zeebrugge ! Sinds 1953 kom ik op regelmatige basis naar dit rustige strand. Eerst als kind met mijn ouders, dan met mijn zeelief… dan met mijn kinderen en nu met de kleinkinderen. Onze kabien met de vliegende vis staat er ieder seizoen. Daar geniet ik met mijn zeelief van de rust, zon zee en strand.
  Patsy

 2. ik was op 24 juni ook in Zeebrugge en zat in de strandbar aan de strandcabines met wit en gele dakjes
  Jammer dat ik je er niet heb gezien
  Het was rustig maar voor Zeebrugge toch een gezellige drukte
  Alle stoeltjes in de schaduw waren volzet en het was er erg gezellig

 3. Toch is daar helemaal niet druk. Kom maar naar Zandvoort daar is zeker heel druk. Er mochten geen mensen meer komen. Ik zag live op pc van ons. Kon zo zien. Bij jou is zeker lekker rustig aan de strand. Wel mooi daar. Mooier dan hier. Lijkt mij op de foto’s. Mooie foto’s heb je gemaakt. Jammer van haven dat niet konden niks van zien. Nog eventjes dan hebben wij vakantie. Even tussendoor klussen in huis. Als het ferry zin heeft. Hij had moeilijk op de werk. Te warm……..Hier ook te warm…..

  • Tot nu toe was het hier aan zee nergens overdreven druk. Het is alsof de mensen nog een beetje schrik hebben. Dit weekend zal het wel anders zijn, er staan nu al héél veel auto’s geparkeerd aan de rand van de gemeente. Eigenlijk is er wel plaats genoeg want het strand in Knokke Heist is ongeveer 12 km lang!
   Gisteren ben ik e deur niet uit geweest , het was boven de 30 °

  • Geen buitenlandse reis dit jaar ! Maar in ons eigen land is er ook nog zoveel moois te zien zelfs dicht bij huis en helemaal niet duur! Nu is het echt te warm om met de tram de kust te doen. en met de auto heb je dan weer parkeer problemen

  • Toen mijn drie kinderen nog klein waren reed ik regelmatig met de auto naar Zeebrugge.. Parkeren was geen probleem en we zaten vooraan in de duinen want dat vonden ze fantastisch: aan de ene kant de duinen en aan de andere kant het strand en de zee. Ook dikwijls gewandeld in de “Fonteintjes”. Zelfs met de kleinkinderen heb ik dit nog gedaan. Kinderen vragen niet meer dan zand en water en verstoppertje spelen in de duinen!

  • Ja inderdaad. Zeebrugge hangt af van Brugge. Maar tot nu toe hebben ze weinig aandacht gegeven aan dit charmante plaatsje. Alles voor de Haven van Zeebrugge! Nu beginnen ze Zeebrugge als badplaats te promoten.

  • Ja vandaaruit zie je inderdaad weinig van de haven. Ik had wel foto’s kunnen maken van op de havendam .Maar het is niet zo gemakkelijk door de hoge omheining en afgewerkt met prikkeldraad. Deze keer wandelden we er in feite voor het zicht .Bij laag water is het ruim 1 km wandelen tot aan de zeelijn!! Ideaal in corona tijd ,geen probleem van social distancy. Misschien wordt Zeebrugge dit jaar de place tot be !!;-)
   Een bezoek kan je brengen aan de haven . Er zijn havenrondvaarten en dit is echt de moeite. Heb ik al eens gedaan. Ook met een bus kan je de haven bezoeken!

Geef een reactie