Wenduine

We sloegen deze keer Blankenberge over. We waren al eerder in Blankenberge geweest en we wilden wachten tot er iets speciaals zou zijn. Als er al zomer evenementen  komen deze zomer !
We namen de tram en reden tot even buiten Blankenberge waar we aan de halte Haerendycke uitstapten en de trappen opliepen om dan langs een schelpenpad tot aan Wenduine te wandelen. Aan de ene kan zie je duinen en duinovergangen waar je niet door mag lopen om de natuur zijn gang te laten gaan en ook gedeelten die je aan een bos doen denken. Aan de andere kant heb je een prachtig zicht op de polders . Dat het gewaardeerd wordt blijkt uit het feit dat er op verschillende plaatsen banken zijn geplaatst met uitzicht op het polderlandschap  en  waar er ook niet alleen campingwagens staan maar hoe langer hoe meer vakantiehuisjes zijn gebouwd. . Een opvallende brug die de naam”Wrakhout” kreeg zorgt ervoor dat toeristen veilig en comfortabel de drukke Koninklijke Baan met de drukke tramlijn die van Knokke tot in de Panne rijdt te kunnen oversteken op weg naar het strand en de zee. (mooie foto’s van de brug)

 

De brug noemt  Wrakhout maar het zijn wel stevige nieuwe balken. Van ver krijg je wel de indruk van wrakhout!

Vroegere duinovergangen zijn dichtgemaakt  om de vegetatie in de duinen te laten herstellen.

Een mooi zicht op de polders en op de camping en vakantiewoningen.

Braamstruiken in overvloed en wilde rozen eveneens . Deze gele struikjes lijken op brem, maar zijn het niet.(mijn gsm heeft een app waarbij je door een foto te maken kan weten welke bloem het is ,maar ja die is momenteel stuk)

Een mini stukje bos en een vermelding dat plantengroei in hertel is. Dus verboden daar te wandelen.

Even rusten met uitkijk op de polder en op een kapelletje aan het begin van de weg lopende naar de boerderij links achteraan de foto.

En toen kwamen we aan het einde van het schelpenpad en liepen naar de zeedijk toe. Het eerste wat we zagen was een camion en een aanhangwagen vol met strandmeubilair. Die waren ze aan het uitladen . De zon was gewoonweg verblindend en foto’s maken met mijn nikonnetje(je weet wel mijn gsm is naar de vaantjes. Een nieuwe  komt eraan) was bijna op de tast.

Het eerste wat opvalt als je op de zeedijk komt is een ellenlange zitbank tot aan het andere einde van de zeedijk. Niet erg mooi zomaar in het midden van de zeedijk. Wel praktisch in de huidige coronatijd , plaats genoeg om de nodige afstandsregel toe te passen 🙂

Toen een paar jaar geleden  de zeedijk werd heraangelegd , werd de zeedijk als het ware in twee gesplitst : aan de ene kant een rijweg en aan de andere kant een wandelgedeelte met ruimte voor terrassen. In het midden kwam een stormmuur in het kader van de kustveiligheid in de vorm van een zitbank. En aan de kant van het strand is er een overhellende muur richting strand. Dit allemaal om overslaande golven  tegen te houden wanneer er extreem stormweer zou zijn.

Nog weinig volk te bespeuren. Tentzeilen die dwars geplaatst zijn om “bubbels ” te vormen!

Nog geen strandredders te bespeuren. De hoge stoel waar ze opzitten om de mensen in zee in de gaten te houden ligt nog neer in het zand.

 

Ook op dit strand staat een houten piratenschip.

Op de bovenste foto zie je nog de duinen waar we langs het schelpenpad de zeedijk opwandelden.
De Rotonde ligt aan de andere kant van de zeedijk en is in feite een uitsprong van de zeedijk. Hier gebeuren  er veel activiteiten ,is er een petanqueveld, een sportterrein en een skatepark. Een paar jaar terug ging ik er naar old timers kijken en was er van alles te doen in het kader van de jaren ’50 . Een groot rock and roll gehalte !


Maar onze beentjes waren moe en we namen even plaats op de stormmuur  overhellend naar het strand waar ik het al over had . Neen het is geen gemakkelijke zitbank !! Maar we konden toch genieten van de blauwe bijna wolkenloze hemel en de rustige zee.
Een mooie selfie kon ik niet maken met mijn nikonnetje. Dan maar twee foto’s .

Het meest bekende zicht van Wenduine wil ik jullie niet onthouden nl  de spioenkop op een duin 31 meer boven de zeespiegel( zijn geschiedenis).
We zijn niet meer naar boven geklommen ,we hadden meer nood aan een terrasje waar we iets fris konden drinken om daarna vanuit Wenduine de tram te nemen richting Knokke. Het was een mooie uitstap! En nu op naar de volgende badplaats!!

14 gedachtes over “Wenduine

 1. Jullie hebben haast alle badsteden aan onze kust aangedaan, Magda. In Wenduine hebben ze wel een heel speciale brug. Maar wel mooi. Kleinere badplaatsen hebben duidelijk ook veel te bieden aan de bezoekers.
  Laat ons hopen dat het deze zomer niet uit de hand loopt met de corona.

 2. Toen ik ooit de Tweedaagse van Blankenberge gewandeld heb (2005 of zo), zagen we ook een mini-stukje van Wenduine op de route. Maar die brug was er toen nog niet en die vind ik echt wel superleuk en origineel! Wrakhoutbrug is er de goede naam voor hahahaa!

 3. “Het Wrakhout” een bijzonder ontwerp, vind ik Magda

  de “spioenkop ” welbekend maar om er op te klimmen..

  verwonderlijk dat er nu bijna geen volk te zien is op de zeedijk..

  in de krant lees ik vandaag”dat iedereen vrij is om in Knokke weg te blijven”
  erg uitnodigend vond ik dat wel niet

  prettige dag

  • Die brug is een geslaagd project om de vakantiegangers veilig van de camping/vakantiehuisjes naar het strand heen en terug te laten gaan . Vroeger zag je hele groepen mensen de gevaarlijk drukke baan oversteken en dan nog eens de tramsporen. Je kunt er ook niet naast kijken zo hoog en zo lang is die brug.

   Als je de spioenkop niet hebt gezien dan ben je niet in Wenduine geweest. Zelf zijn we deze keer niet naar boven gegaan; We waren moe van de tramrit tot even buiten Blankenberge in een warme tram en met mondkapje op ,daarna de wandeling langs het schelpenpad en de hele zeedijk afgewandeld onder een loden zon! Neen dan liever op een schaduwplekje op een terras om daarna met de tram vanuit het centrum van Wenduine huiswaarts te keren.

   Wat je schrijft over die zin: ik denk dat het gemeentestuur wat doordraait na een paar weekends met enorm veel overlast van jongeren uit het binnenland en zelfs van Noord Frankrijk door vernielingen ,vandalisme, vechtpartijen drugs, party’s …
   Een rapport van een spoedarts uit het AZ Zeno is vernietigend over het gedrag van die jongeren tegenover het zorgpersoneel toen ze daar werden binnengebracht. Ongelooflijke toestanden.
   Dan zou je wel eens dat zinnetje kunnen zeggen!!! Jammer dat de krant niet alles verteld!

 4. Wenduine … mijn man heeft er van zijn geboorte tot zijn 19 de zomervakanties doorgebracht. Zijn ouders huurden altijd hetzelfde huis in Wenduine voor twee maanden. Hij heeft er zeer mooie herinneringen aan want iedere zomer zag hij de vriendjes en vriendinnetjes van het vorig jaar terug.
  Mooie foto’s Magda, en het is er toch heel erg veranderd tegenover vroeger!

  • Je en zeker na die herinrichting van de zeedijk. Ik vind het persoonlijk niet zo gezellig met die muur/bank over de hele lengte van de zeedijk; Hier en daar een tussenschot om het strand te kunnen bevoorraden. En als je op een terras wil gaan zitten moet je met een trapje over de muur stappen. tenzij je aan de twee uiteinden van de muur wilt omwandelen. Maar het blijft een gezellige familiebadplaats.

Geef een reactie