Egel in de tuin

Het gaat niet goed met de egel populatie las ik in de krant! De laatste 10 jaar zou het aantal egels met de helft zijn verminderd.
Elk jaar zie ik in de tuin wel  een egel lopen. Deze week tegen valavond zag ik er eentje. Zodra hij me in de gaten kreeg liep hij weg. Ik had al gemerkt dat het bordje met eten dat ik voor de buitenpoes neerzet onder de haag  elke morgen vol aarde lag. Egeltjes hebben de gewoonte om op het bord met eten te gaan staan. Ik heb geprobeerd om een paar foto’s te nemen, het is toch enigszins  gelukt.
“De egel is een insecteneter die vooral leeft in ‘randzones’ waar een grote diversiteit aan insecten te vinden is, zoals bosranden, hagen en heggen. Maar in het agrarisch landschap zijn veel hagen en heggen op de schop gegaan door ruilverkavelingen en schaalvergroting. Recentelijk is uit diverse onderzoeken ook gebleken dat de biomassa aan insecten (en daarmee het voedsel voor de egel) sterk  achteruitgegaan is in de laatste decennia. Daar zal het massaal gebruik van pesticiden niet vreemd aan zijn.  Ook zijn veel woningen zodanig omringd aan drie zijden door heggen dat de beestjes de straat over moeten om naar een andere tuin te gaan .
Egels staan al tien jaar op nummer 1 in het project ‘Dieren onder de wielen’ wat het aantal gemelde verkeersslachtoffers onder de zoogdieren betreft.” Bron Natuurpunt.

Toen de kinderen nog jong waren hebben we hier eens een winter lang een klein egeltje in de garage in een bak met stro gezet. Het beestje was wellicht vergeten op tijd aan zijn winterslaap te beginnen. Hij hield daar een mini winterslaap want elke dag kwam het uit zijn bak op zoek naar eten! Het liefst gehakt en yoghurt! Hij was zo tam dat je die kon strelen. Op een dag in het voorjaar toen de poort openstond is hij- of was het een zij- het afgestapt de wijde wereld in. Maar ik ben er bijna zeker van dat we de daarop volgende jaren dezelfde egel ( die was ondertussen flink gegroeid) of zijn afstammelingen in de tuin hebben gehad! Wie weet was het een voorouder van het huidige beestje !

Ik zorg er vanaf nu voor dat hij in mijn tuin kan blijven door voldoende voedsel klaar te zetten.
Ik ben er vandoor  ….Ik ga eten klaar gaan zetten!! 🙂

13 gedachtes over “Egel in de tuin

  1. we hebben een klein stadstuintje sinds deze week loopt er savonds tegen 21.30 een egeltje rond.is niet bang ik maak de buitenlmp aan n hij loopt gewoon in het rond.ook gaat hij aan het eten wat de 2 zwerfkattten hebben laten liggen.leuk

  2. Toen er een kat in onze tuin woonde zetten we eten voor haar of hem klaar. Op een nacht hoorde ik de borden tot in de slaapkamer via het open venster. Ik zag egels op het bord kruipen. Die hebben een tijdlang in onze tuin gewoond. Nu die kat weg is staat er geen eten meer buiten en zijn er ook geen egels meer te zien.

  3. Ha Magda, ik heb er af en toe ook een in de tuin . Ik heb special egeleten gekocht en daar eten mijn landschildpadden ook van , die krijgen ook regelmatig katten eten .Veel geluk dat het egeltje in je tuin wil blijven ,die van mijn tuin blijft in komt alleen maar tafelen .(:

    • Ik ben naar de Aveve egeleten gaan kopen. Ik wist niet eens dat dit bestond. Volgens de verkoper komen meer en meer mensen zo’n zakjes eten kopen. Lusten doet ie het want het kommetje is elke dag leeg. Ik gooi er ook nog etensresten in en overschotjes van de poezenkorrels.

  4. Heb altijd begrepen dat egeltjes die je bij daglicht ziet lopen ziek zijn. Hier zie ik ze ook weleens in de tuin, maar inderdaad alleen als het donker is. Ik voer ze niet hoor.. heb zóveel slakken altijd in de tuin, ben blij dat ze díé opvreten! 🙂

    • Tijdens de zomermaanden komen egels al tevoorschijn als het nog helder is. Nu is dat zo rond 21 uur. Ziek is deze zeker niet, hij ruimt al de restjes die overblijven van de poezen op en ik heb ook speciaal gemengd droog voer gekocht. Waterschalen staan er genoeg in de tuin voor de vogels en de poezen. Ik denk wel dat de egel content is van zijn B&B , 🙂

    • O dat moet schattig zijn om zien. Lang geleden hadden we ook zo’n gezinnetje. De jongens namen die in hun handen en streelden ze. Ze kwamen ermee in huis . Het zijn echte vloeienbakken dus vlogen ze ermee buiten ,hihihi. Ze rolden zich niet eens op!

Geef een reactie