Fietstocht naar het Zwin (1)

Recht voor het grote gebouw zijn er weilanden waar paarden grazen en waar ook de ooievaars rondlopen. Dit stuk land is teruggegeven aan de natuur. Op een gedeelte ervan was er jaren terug een druk bezochte  openlucht karting en wat verder was er tot de jaren 60 van de vorige eeuw een vliegveld.
Kijk je richting zee dan zie je waterpoelen en duinlandschappen. Op een paal zit een koppel ooievaars te broeden. Ik las gisteren in de krant dat de eerste ooievaarsjongen in het Zwin geboren zijn !

 Ik nam dus de grote lus om terug te fietsen naar de Oosthoek .
Je kunt ook vlak vòòr de monolieten een pad inslaan waardoor je de grote lus vermijdt.
Vroeger had je naast de Internationale dijk een grindweg waar fietsers en voetgangers wandelden/fietsen tot het Retranchement .
Gezien een groot stuk van het achterliggend land is ingenomen en zo de Zwingeul is vergroot is dit pas momenteel verdwenen.

Aan de andere kant van de grote fietslus zie je in de verte het gebouw van het Zwinpark

Het fietspad naar de Oosthoek slingert zich ergens ook  tussen de bomen.
Op deze plek ben ik vroeger met de fiets samen met de kinderen vlienderbessen komen plukken.
Nu is alles opgekuist en is er geen enkele vlienderstruik te bespeuren.
Ook waren er heel veel braambessen
en ik was heus niet de enige die met plastiektassen vol bessen en bramen huiswaarts reed.

Onderweg zag ik nog een boomstam met een broedend echtpaar ooievaars! Ik kon niet verder inzoomen.

Het Kalf is een wijk en tevens het  oudste gehucht van Knokke Heist.
Het Kalf ligt op de grens van duin- en poldergebied.
Het verbaast me steeds die overgang van duinen en lichte grond  naar poldergrond.
Wat nog herinnert aan vroeger is het oorspronkelijke gemeentehuis en de Kalfmolen.

Hier reed ik terug in een polderlandschap.
Tegenwoordig worden er opnieuw veel boerenpaarden gefokt.

Deze paardjes behoren toe aan de manège.
Via dit fietspad reed ik terug naar huis

Deze foto plaatste ik bij “fietsen in eigen wijk”. Hier zie je het fietspad vanuit een andere richting
slingerend  de velden en achteraan de rij villaatjes.

 

13 gedachtes over “Fietstocht naar het Zwin (1)

  1. Ik heb genoten van jouw fietstocht met mooie zichten langs duinen, polders en velden… 🙂 Het is toch een mooie streek!
    Fijne groetjes, Heidi

    • Fietsen is voor mij ontspanning en dan fiets ik liefst waar het rustig is. Soms rijd ik wel eens langs de zeedijk waar er een fietspad is gemarkeerd door een andere kleur van tegels. Maar in de weekends en de vakantie periodes is dat echt gekkenwerk.. De mensen letten niet op dat fietspad en de kinderen vliegen met hun gocarts overal door en zij die er ook fietsen zijn meestal vakantiegangers die niet gewoon zijn om te fietsen.. Neen dan rijd ik daar liever in de week dan is het overal rustiger.

    • Ik was een beetje verrast van je reactie. Er is niets mis mee ,maar ik wilde dit pas morgen posten gezien ik nog maar juist het eerste deel heb gepost. Iets verkeerd gedaan met de planning. ik heb er blijkbaar geen verstand van ,hahaha! Zal het eens aan iemand moeten vragen.
      Als je naar het oude ziekenhuis rijdt in de graafjansdijk en je rijdt verder dan kom je aan die molen en dat oude gemeentehuis . Rijd je dan verder door en je slaat aan de eerste straat links af dan rijd je langs de paulusstraat recht naar de Oosthoek. Als je de graafjansdijk verder doorrijdt (op de klinkers) kom je aan de Vrede( dit wijkje noemt zo) . Je kan ofwel doorrijden naar Retranchement of rechts afslaan naar Westkapelle en links afslaan terug naar de Oosthoek. Beslist eens doen.

Geef een reactie