Bakkerijmuseum Veurne vervolg

We wandelden de weide over naar de mooi gerestaureerde schuur waar we een overzicht kregen van de gebruikte materialen om te bakken, hoe ijs en brood tot bij de consument geraakten en uiteindelijk ploften we ons neer in de bakkerij cafétaria.

        
Wie heeft er nog de koeken gekend waarin een plaasteren vormpje stak?
Dank aan Anne Catherine weet ik dat die vormpjes Patacons heten!

Vormen om ijs te maken!

Een ijsmachine en koperen en houten kisten  met dubbele wanden om een ijstaart in te vervoeren.

Een pletmachine voor amandelen en een rijskast.

De bakker deed met deze auto zijn broodronde!

Niet alleen de bakker gebruikte een hond om zijn broodronde te doen met zo’ bakfiets.
Ook de melkboer heb ik geweten met zo’n kar met hond. Vond het vréselijk voor de hond.

Ik heb zo’n bakfiets in mijn jonge jaren nog gezien.
De bakkersknecht had alle moeite van de wereld om niet omver te vallen met al het brood in die mand.

Een foto van ons drietjes konden we maken omdat schuin aan het dakgebinte een spiegel ging.
‘t Is eens wat anders dan een gewone selfie 🙂

17 gedachtes over “Bakkerijmuseum Veurne vervolg

 1. Nu weet ik waar het sprookje van Hans en Grietjes vandaan komt, hier aan het peperkoekenhuisje te zien. 😉 Mooi om al deze oude attributen te zien en hoe het toen allemaal werd gemaakt en rond bedeeld.
  Je hebt ons een mooie blik gegund in “de tijd van toen”.
  Fijne groetjes, Heidi

 2. Dank je wel voor die patacon. Ik had het verkeerd opgeschreven en vond niets terug op internet. Ik herinner me nog dat wij bij bepaalde gelegenheden ook zo’ n koeken kregen met in de buik een patacon. Of soms aan de twee uiteinden.

 3. mooie reportage
  de plaasteren medaillons die in het brood en koeken werden gebakken noemt men patacons.

  • Als je die oude spullen terugziet dan herinner je ook nog een heleboel verhalen. De poezen kregen van de visboer bv de afval. Op die manier had hij geen vieze troep om mee naar huis te nemen. En wees maar gerust dat de poezen het roken als die in de straat kwam 😉

 4. Wat leuk deze museum om te zien. ER zijn leuke ouderwetse spullen om te zien. Bakerauto is geinig om te zien. Bij onze ouders hadden ook echte bakkertje aan de deur. Ook heel apart wagentje. Weet ik nog goed. Altijd zo aardig man. Erg verse broden. Leuke foto’s geworden.

  • Ik verwachtte me er niet aan dat dit zou lukken. 😉

   Een mooi en verzorgd museum. Héél leuk als er bakdemonstraties zijn en zeker voor kinderen die dan mogen helpen. Voor mij mochten ze dat ook wel doen ,ik zou wel helpen opeten ,hahaha!

Geef een reactie