De Kaasboerderij

Vooraleer we dinsdag naar Yerseke reden om mosselen te eten, hielden we eerst halt in Biervliet(Nl). De buschauffeur heeft halsbrekende toeren uitgehaald met zijn dubbeldekker om op de smalle weg midden de polders de afslag te kunnen passen naar een lange inrit tot de kaasboerderij zelf. Hij verdiende een applausje.
We werden al opgewacht door de uitbaters van de boerderij. We werden in twee groepen gesplitst . De eerste groep mocht eerst om de  koffie met cake en kaashapjes  en naar een filmpje kijken hoe de kaas gemaakt werd.
Ik zat in de tweede groep die onmiddellijk op stap ging. Het was wat benepen om foto’s te maken maar ik heb er toch enkele kunnen nemen.

Het had blijkbaar de vorige nacht flink geregend
want overal lagen er nog plassen en  lag er veel water op de landerijen.

Bereiding van kaas:

De eerste stap in kaasbereiding is het toevoegen van stremsel en zuursel aan de melk. Hierdoor gaan de eiwitten, vooral het caseïne, in de melk samenklonteren (coaguleren), waarbij het vet en vocht ingesloten wordt. Zo ontstaat de wrongel. Het zuursel bevat de melkzuurbacterie Lactococcus, de ‘bolvormige melkbacterie’.

Vervolgens wordt door snijden en verwarmen zo veel mogelijk vocht uit de wrongel geknepen. Het afgetapte vocht heet wei. De wei bevat nog waardevolle stoffen en wordt bijvoorbeeld in dierenvoeding gebruikt, maar ook in sommige frisdranken toegepast.

De wrongel wordt in een vat gedaan en verder samengeperst. Vervolgens wordt de wrongel in zout water gedompeld (het zogenaamde pekelbad). Het zout dat in de kaas dringt bevordert de korstvorming, de stevigheid, de smaak en ook de houdbaarheid
Dit werd ons allemaal verteld door de boerin, maar zo exact kon ik het toch niet meer navertellen.(  een samenvatting hoe kaas wordt gemaakt. Bron:internet)

De vormen liggen klaar : De ene dag zijn het 14 grootte vormen en de andere dag zijn het meer dan 200 kleine vormen waar de toekomstige kaas wordt ingedaan.

De kaas wordt in zoutbaden gedompeld.


De kazen liggen te rijpen in lange rijen in een speciale ruimte. Naargelang de grootte  van de bol  kan dit van 5 dagen  tot  enkele  weken  of maanden durenToen we terug buiten kwamen werden we er op gewezen dat onder de dakgoten meer dan 20 zwaluwnesten hingen.
De zwaluwen waren reeds naar zuidelijke oorden vertrokken. Nu waren we op weg om de koeien te zien die zorgden voor de melk  om kaas te maken. Meer dan 300 koeien van kalfjes tot melkkoeien!
De grote bergen bedekt met autobanden achteraan op de foto hierboven : daar lag het droogvoer voor de koeien.
In een halfopen schuur stonden jonge melkkoeien. De weiden waren te drassig om ze buiten te laten . Ze moesten in de stal blijven en  kregen gedroogd voer .Opvallend was dat al deze dieren een glanzende vacht hadden alsof ze dagelijks geborsteld werden. Ook waren ze niet vuil . De stallen lagen er heel netjes bij .

Hier zijn we beland  in de materniteit. Al deze koeien die hier staan moet binnenkort bevallen. Deze koeien hebben meer ontlasting . Een robot schuift achter de koeien door en schuift de rotzooi voor zich uit waar het door de kieren in een soort tank onder de vloer valt.  Koeien die vermoedelijk  binnen de vier dagen zullen bevallen worden in een dik met hooi bestrooide ruimte gestoken. Toen wij er langsliepen was een koe een paar uur ervoor bevallen van een kalfje. Koeien worden ook dagelijks gemolken en dat gebeurt al lang niet meer manueel. Een goede melkkoe levert per dag 30 liter melk!
Zij worden in een soort gang geduwd en telkens ze niet meer verder kunnen gaat een poortje achter hen dicht en worden ze gedwongen wegens gebrek aan ruimte om met hun uier naar de binnenkant te staan. Op den duur weten de koeien  uit zichzelf dat ze een kwartslag moeten draaien.
De boer zit in een ruimte  tussen de twee  rijen en zorgt ervoor dat de melkmachine over de uier van de koe wordt geschoven en het melken kan beginnen. Een ruimte die ongelooflijk proper  is.De melk die teveel is om kaas te maken,wordt in een silo opgeslagen en om de paar dagen opgehaald door Campina . Regelmatig wordt deze melk gekeurd.Toen was het onze beurt om een kopje koffie te drinken en daar kregen we heerlijke verse cake en stukjes kaas met verschillende kruiden in.
Geef mij maar de gewone Goudse kaas  ,ik heb het niet zo voor netels ,look ,paprika, mosterd… Alleen de komijnkaas eet ik supergraag en die vind je niet in Belgie. Geen probleem, ik ben zo over de grens als ik die kaas wil eten. De deur stond al open. Ik denk dat dit een vroegere keuken van de boer was  ingericht om bezoekers te ontvangen. De dochter des huizes hielp om de koffie te maken en de vaat te wassen en even later troffen we haar ook aan in het
winkeltje waar je allerlei gadgets kon kopen tot klompen toe. Maar er werden overwegend bolletjes kaas gekocht.
( het binnenvallende licht speelde me een beetje parten om foto’s te maken)

Het huis van de boer verscholen in het groen omgeven met prachtig groen en een vijver

Foto van de boerderij op hun website.

16 gedachtes over “De Kaasboerderij

 1. Zulke mooie kazen en kaasjes en dan zulke afzichtelijke zwaluwnesten. Het is onbegrijpelijk dat zulke sierlijke en elegante vogels zulke gedrochten van woningen bouwen.

  • Het kunnen wel gedrochten zijn die nesten , maar ze blijven er toch jaar na jaar stevig hangen en er komen er steeds bij. Bij de tortelduifjes onder mijn dakgoot ziet het nest er zo erbarmelijk uit dat de eitjes er meestal
   uitvallen en na verschillende jaren blijft dat nest maar krakkemikkig en vallen er zelfs takjes naar beneden.

 2. Als je ook van die bezoeken aan je boerderij laat doen, zal de boel er wel wat schoner bijliggen dan op een boerderij waar dat niét het geval is hè. Maar ik denk ook dat er tegenwoordig heel veel regeltjes zijn waar die boeren zich aan moeten houden.. met het oog op de volksgezondheid. Hoewel je bij dat fipronilschandaal met die eieren wel kunt zien, dat er niet altijd héél erg goed gecontroleerd wordt wat dat betreft.
  Wij kregen vroeger op de lagere school al zo’n tripje naar een kaasboerderij.. een echte Hollandse kaaskop moet toch weten hoe kaas gemaakt wordt hè! hahahaa!
  Groetjesss!

  • Ja omwille van de kaas worden jullie ook kaaskoppen genoemd ,hahaha.
   Maar ik denk dat die hygiëne op dergelijke boerderijen wel opgelegd is van de overheid en niet zozeer omdat ze bezoekers krijgen. Dat is natuurlijk meegenomen want voor niks doen ze dat ook niet en dan hebben ze er ook nog een winkeltje bij. Bijna iedereen kocht er iets .
   De boerin vertelde ons dat niet alleen de koeien proper en goed verzorgd moeten zijn maar dat ze ook veel controle krijgen en om de zoveel dagen wordt ook de melk gecontroleerd.

 3. Mooie kazen zie ik daar liggen. Leuk dat daar ook koeien ziet. Echt genieten daar. Ik zou ook willen zien. Koeien hebben daar heel goed. Kalven zie daar ook. Prachtig serie foto’s geworden. Je komt ook overal toe. Helaas kunnen wij niet altijd doen.

  • Er worden daar dagelijks kaas gemaakt :de ene dag 14 grote bollen en de andere dag meer dan 200 kleine bollen en die moeten dan nog een heel proces ondergaan eer ze kunnen verkocht worden.
   Ik ben dikwijls op stap maar dat komt ook omdat ik in een senioren vereniging ben. Op mijn eentje zou dat niet haalbaar zijn Yova!

  • Normaal lopen de koeien de hele zomer buiten . Maar het had daar pas zo hard geregend dat de weiden drassig waren en de koeien zouden veel te vuil worden. Inderdaad stonden daar grote landerijen vol met plassen water!
   Ik heb aan jou gedacht toen ik al die koeien zag! ” Dat had Antje eens moeten kunnen zien” hahahaha

 4. Zo te lezen en zo te zien aan de foto’s hebt u veel geleerd van het kaas maken. Zelf ben ik nog nooit in Biervliet geweest. Zo zie je maar weer een mens is nooit te oud om te leren.

  • Biervliet ligt niet eens zover waar ik woon ,maar was er ook nog nooit geweest. Eén en al polderland met verre einders!!
   De boerin heeft ons het maken van kaas verteld en getoond van het begin tot het einde. Maar ik heb toch tekst gezocht op internet en het paste wonderwel bij hetgeen ze ons verteld had.

 5. een prachtig informatief logje Magda

  dit geldt zowel voor de tekst als voor je foto’s…

  ps: dagelijks geborsteld…

  dat zou best kunnen, ik heb eens een stal bezocht van de Gentse universiteit, waar de dieren zich tegen roterende borstels gingen aanwrijven

  • Zij doen echt hun best om de koeien in propere stallen te zetten. Enkel in de afdeling waar de koeien wachten op de bevalling was er geen hooi maar deed de robot de shit weg. Hooi zou het opruimen bemoeilijken. In de kraamafdeling lagen er bergen hooi voor moeder en kind! Ik denk dat de overheid er ook streng is op de hygiëne.

Geef een reactie