Deventer 2

We wandelden de stad Deventer in , het eerste wat we tegenkwamen was dit standbeeld

Het humanisme, als geestesrichting in de 14de eeuw in Italië ontstaan, streefde naar geestelijke ontplooiing van de mens. In Nederland is de dominees zoon Van Vloten  van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van het humanisme. Deze ontwikkeling zou in 1946 uiteindelijk uitmonden in de oprichting van het Humanistisch Verbond. In 1996 werd vlakbij een mooi gebouw “de Hereeniging “genaamd een gedenkteken voor Johannes van Vloten opgericht met een tekst van hem: “De maatschappij en de mensheid beginnen bij ieder van ons”. (meer lezen over Van Vloten: klik)

De botermarkt met bovenin een latijnse spreuk: Vide, sed cui vide = Vertrouw, maar zie toe, wie.
In 1899 naar ontwerp van de gemeente-architect Mulock Houwer, gebouwde overdekte open Markthal. Zeldzaam voorbeeld van gietijzer-architectuur in de op de renaissance geïnspireerde vormen(internet)

 


Heel veel smalle en gezellige winkelstraatjes  . Overal ballonnen gespannen over de straat , soms ook parasols. De terrasjes gelegen in de zon bleven leeg! Veel te warm!

Het was marktdag : veel kramen maar niet zo erg druk.

Het orgeltje speelde  typische deuntjes maar het leek de mensen weinig te boeien
naar het commentaar van de man te horen
Iedereen deed vlug zijn boodschappen en verdween dan om ergens de schaduw op te zoeken.
Het was middag en het kwik liep boven de 30° .
Nu een winkelpand, vroeger een joods gebedshuis.

 

 Over de hele stad verspreid staan er prachtige huizen die mooi zijn onderhouden /versierd.

De waag (klik)

Gedenkstenen voor een huis waar indertijd joden zijn weggevoerd.

 Een grappig tafereel vooraan op een terras.

Het was 35 ° in de namiddag en niemand zag het nog zitten om op eigen houtje  veel rond te lopen in Deventer. We zijn dan ook een paar uur vroeger de koele bus ingestapt en huiswaarts gereden. Het was nog ruim 5 uur rijden vooraleer we op de eindhalte toekwamen. Onderweg nog een stop in Beervelde waar we stoofvlees met frieten gingen eten in een bekend familierestaurant!

Het was een héél geslaagde driedaagse reis, niet alleen omdat de reis goed uitgestippeld was en de chauffeur ons overal naar toe voerde , maar ook omwille van de discipline van de reisgenoten. Hou maar eens 50 mensen goed bijeen!!Ik heb geprobeerd om een overzichtelijk verslag te maken want ik heb zoveel foto’s gemaakt en dan moet je daar uit putten en hopen dat jullie het leuk vinden!

Deventer 1

 


Vlakbij het stadhuis staat de Lebuinuskerk gebouwd tussen 1450 en 1525. Aanvankelijk een katholieke kerk maar later omgevormd door de Calvinisten tot een protestantste kerk . Het mooie orgel werd in 1839 in gebruik genomen.                                       Van de vele muurschilderijen zijn er nog weinig overgebleven.

In de kerk hangen stokken met buideltjes op het einde  en op een rek hangen gelijkaardige buideltjes met korte stokjes. Ik herinner me als kind dat die lange stokken met een buidel  dienden om geld in te stoppen voor het gebruik van een kerkstoel tijdens de mis ! Wellicht zijn de korte stokjes voor hetzelfde doel en werden ze doorgegeven door de kerkgangers zelf. Tijdens de oorlog werd deze klok geroofd.


De Romaanse crypte is bewaard gebleven . Heel attent is er een traplift aangebracht  om mindervalide personen ook toe te laten om dit te kunnen bezichtigen

In de  Magistraatskapel werd in 2012 in de toen geplaatste afscheiding twaalf glas-in-loodramen met expressionistische voorstellingen van profeten en evangelisten verwerkt. Héél mooi met  lichtinval van de zon door de kerkramen.

De toren van deze kerk kan beklommen worden (ruim 200 treden). In de vrije namiddag zijn er toch een paar mensen geweest die dit gedaan hebben. Dan kon je ook het carillon zien en had je een prachtig uitzicht over de stad.
Het bovenste gedeelte van de toren, het koepelvormig gedeelte, wordt ook wel de lantaarn genoemd. Op de koepel staan de woorden Fide Deo, Vigila, Consule, Fortis Age (= Vertrouw op God, wees waakzaam en bedachtzaam, handel kloekmoedig)
Vanaf de begane grond konden  we  enkel Vigile lezen.


We wilden op onze twee uur durende wandeling op het einde nog een kerk bezoeken maar dat is ons niet gelukt. Via een  wirwar van straatjes en in de verzengende hitte wandelden we naar de  Berg Kerk, een van oorsprong Romaanse kruisbasiliek gelegen  op een oude rivierduin.  Er was op dat ogenblik een tentoonstelling  die de hele ruimte van deze kerk innam. We mochten binnen als we 16.30 euro inkom betaalden.pppffff!
Ik maakte een foto van het bijzonder mooie orgel achteraan  de kerk en vlug nog eentje van de tentoonsteling.
De tentoonstelling Roofkunst voor, tijdens en na WO II vertelt het verhaal van handel, roof en teruggave van kunstwerken uit Nederland voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Ik had het wel eens willen zien nu we daar toch waren. Maar 16.30 euro was voor iedereen toch té veel!  Het was op het einde van de wandeling en iedereen was moe, vnl door de hitte! De klim naar de Berg Kerk was ook niet mals.  De Bergkerk wordt gebruikt tegenwoordig voor exposities, bijeenkomsten en concerten.

 

Wat we tussenin allemaal zagen dat is voor een volgend luchtiger  🙂 logje