Veranderingen sedert januari

foto internet

 

Zoals elk begin van een nieuw jaar worden er veranderingen aangekondigd door de overheid: zo mogen we in de bebouwde kom maar 50 km /uur rijden en in omgevingen van scholen 30km/uur en op gewestwegen 70km/uur . Het is even wennen natuurlijk. Maar je wordt er wel door plakkaten aan herinnerd.

Uitzonderingen zijn er al : Zo staat er op de Natiënlaan richting Knokke een enorm groot verlicht plakkaat met 50 km/uur. Dan moet je een eind verder niet zeggen bij een eventuele controle “o ik wist het niet”. De reden dat het vanaf de Kalvekeetdijk tot de bebouwde kom van Knokke maar 50 km/uur is, komt omdat er  veel handelszaken langs dit gedeelte zijn en ook veel in- en uitrijdend verkeer. Er vielen door verkeersongevallen al heel wat zwaar- en lichtgewonden te betreuren.
Maar vòòr je aan het kruispunt van de Kalvekeetdijk komt mag 70 en richting Maldegem mag 90 ! Als dat allemaal niet verwarrend is!!  En dan heb je nog verwarrende toestanden( die echter wel tijdelijk zijn) door de enorme werken aan de A11.

meeuw

Nog iets dat per 1 januari veranderd is: de huisvuilophaling. Nu komen ze dit ‘s nachts doen. Ik woon in een rustige buurt waar geparkeerde auto’s op straat miniem zijn en zeker geen hinder vormen voor de camions van deze dienst. Dat ze dit systeem invoeren voor de winkelstraten en de zeedijk kan ik begrijpen. Heb je de straten daar al eens gezien vol kartonnendozen van de winkels en de vuilniszakken van de restaurants ?  En het ergste van al zijn de meeuwen die de hele zooi openscheuren en rondstrooien op zoek naar iets eetbaars!
De eerste week zullen ze in de rustige wijken flink zijn opgeschoten want vele mensen waren nog niet op de hoogte en hadden ook de nieuwe vuilniszakken nog niet. Ach, ook dat zal wennen. Ik heb ondertussen al witte zakken gehaald ipv de bruine die we tot einde 2016 mochten gebruiken.

Maar de meeuwen zijn blijkbaar niet akkoord met deze wijziging. Ze zien hun talrijke eetdissen verdwijnen! Gevolg ze zoeken het nu elders. Deze week kwamen ze al tweemaal op bezoek in mijn tuin. Je schrikt je een hoedje als die luid krijsend en  laag scherend in je tuin arriveren. Ik kon tweemaal  een foto nemen. De onderste foto is een brutaaltje die vlak aan de achterdeur een restantje uit poes zijn bakje pikte! (Het stukje dat wazig is bij de twee bovenste foto’s komt door het glasgordijn). In hun kielzog vliegen kleine meeuwen en eksters mee.

 

16 gedachtes over “Veranderingen sedert januari

 1. Ik ben goede maatjes met de meeste vogels, maar meeuwen ben ik liever kwijt dan rijk. Ze hebben het op mijn vuilniszakken gemunt en ze ratsen ook stelselmatig mijn voedertafels leeg.

 2. Volgens mij is 50 binnen de bebouwde kom niks nieuws.. dat is het toch altijd al geweest? 🙂
  En 70 op de provinciale wegen.. ook niks nieuws. 30 bij scholen zouden mensen van zichzelf al moeten doen.. te gek voor woorden dan dat gereguleerd moet worden bij wet.
  Ze moeten wél zo snel mogelijk al die verwarrende borden weghalen, da’s gevaarlijk. Er staan eigenlijk overal véél te veel borden, maakt de boel eerder onduidelijker en dus onveilig.
  Meeuwen zijn vliegende ratten.. heel brutaal. Maar de mens haalt overlast door dat soort dieren zelf aan door zoveel voedsel maar op straat te gooien of de vuilnis niet goed aan te bieden. Ik denk niet dat ze het hier in hun hoofd moeten gaan halen ‘s nachts vuilniswagens door de straten te gaan sturen.. ik vrees voor die arme vuilnismannen dan! 🙂
  Groetjesss!

  • Die 50 in de bebouwde kom en 30 aan de scholen ,is iedereen hier al lang gewoon. Maar om de lijn door te trekken en ook op landelijke wegen de snelheid van 70 naar 50 brengen is absurd. En dan op een viervaksbaan de snelheid van 70 herleiden naar 50 is nog meer absurd. Met al die werken rond de A11 zou iedereen aanvaarden dat er tijdelijk lagere snelheden komen ,want het is bij duisternis echt gevaarlijk omdat de wegsituatie om de haverklap verandert.

   We waren een hele tijd gespaard van die reuze grote meeuwen maar nu ze in stad en aan de zeedijk geen vuilniszakken meer kunnen openrijten zit de rand van Knokke er mee opgescheept. Op meeuwen voederen staan serieuze boetes.

 3. Ja 70 nu overal bijna dus dat wordt opletten
  Zie het nut er niet van in om in rustige wijken ‘s nachts het huisvuil op te halen en mensen wakker te maken

  • Die firma wil wellicht alles in één keer doen en niet overdag in de buitenwijken en ‘s nachts in het centrum. Gelukkig heb ik ze tot nu toe nog niet gehoord. Maar hier kan de chauffeur zachtjes doorrijden terwijl twee mannen de vuilniszakken in de camion gooien en moet hij niet telkens stoppen en weer optrekken. Dat scheelt al een pak minder lawaai natuurlijk.

 4. Bij ons altijd plaag. Daarom mogen in Haarlem niet voederen. Anders krijgen boete voor. Gewoon kinderachtig hier in Haarlem.Meeuwen kunnen brutaal zijn. Kan hier ook zien. Er zijn zoveel soorten meeuwen te zien. Enigste meeuwen kunnen voedsel oprapen. Dan houd het natuur schoon. Ja toch!Mooie foto”s.
  Fijne dag.

  • Hier mogen de meeuwen ook niet gevoederd worden . Maar het probleem is dat ze de vuilniszakken opentrekken en alle vuilnis over de straten gooien. Daarom doen ze nu nachtophalingen . Gelukkig hoor ik die vuilniswagens niet als ik in mijn bed lig.

 5. in verwarrende reglementeringen zijn we wel heel sterk in Magda

  zoals die 70 km /h die enkel in Vlaanderen van toepassing is, maar niet in Wallonië of het Brussels gewest..

  door de zesde staatshervorming is dit sinds 2014 gewestelijke materie geworden en zijn dus meerdere ministers ervoor bevoegd…

  ik vraag me af wie in het zuiden van het land, daarvan op de hoogte is…

  en nachtelijke omhalingen van het huisvuil in de winkelstraten en de zeedijk lijken me logisch, maar ik zou het niet graag in mijn straat hebben

  meeuwen zijn vaak agressief, maar het zijn wel beschermende vogels en daar is dus weinig aan te doen

  groeten

  • 70 km per uur dat gaat nog , maar op een landelijke verbindingsweg bv naar Sluis of naar Heist enkel 50 km is gewoonweg absurd. En op een viervaksbaan( de natienlaan) 50 km is nog erger! Die beslissing is genomen door de gemeentelijke overheid omdat er zogenaamd veel accidenten zijn gebeurd het voorbije jaar. Ik heb geen weet van zware accidenten. Dit is gewoon om het verkeer stapvoets Knokke binnen te loodsen. Of ze daarmee het file probleem zullen oplossen is maar de vraag.
   De meeuwen zakken nu af naar de buitenkant van Knokke , je ziet ze op alle daken hierrond zitten. Dus beschermde plekjes zoeken om de kleine vogels nog eten te kunnen geven.

 6. Toen ik gisteren terug België binnenreed en zoon en vriendin in Kortrijk moest gaan afzetten, reed ik braafjes 70 km/u langs de baan Veurne/Kortrijk. Signalisatie is nog niet overal in orde, verwarrend.
  Je ziet bvb nog heel veel misleidende borden 70 met een streep er door staan. Terwijl je nu natuurlijk niet sneller mag.
  Amai, ‘s nachts huisvuil ophalen daar. ik hoop dat dit de slapende mens niet zal storen. Toen ik in 2012 op een appartement in midtown Manhattan verbleef, op de 12e verdieping, werd ik om 4u ‘s morgens gewekt door de vuilniskar die beneden op straat zijn ding deed.

  • Hier is de signalisatie ook nog niet overal in orde en zie je op bv de verbindingsweg tussen Westkapelle en Heist borden staan afwisselend van 50 en 70km !!! Maar op de natiënlaan zijn er nu drie snelheden van kracht 50-70- 90, als dat geen verwarring schept!! Want op den duur weet je niet meer hoeveel waar mag en waar niet . Zoals ik al schreef: het zal wel wennen 😉
   Ikzelf heb de vuilniswagen niet gehoord ,maar mijn dochter die meer naar het centrum toe woont ,heeft er wel last van gehad. Bij mij is het een open ruimte , bij haar aan weerskanten van de straat huizen en dat galmt wellicht meer.

  • Ja een plaag is het zeker, maar moeten ze daarom nachtophalingen doen voor het vuilnis in rustige wijken? In het centrum kan ik het nog begrijpen want de meeuwen maken er echt een rotzooi door de zakken open te scheuren. Die grote meeuwen zie je meer en meer en die zijn echt agressief. Ik zou niet weten wat de overheid kan doen want ze krijgen direct Gaia op hun dak.

Geef een reactie