de propere lei

Ik hoor mijn moeder nog altijd zeggen ” Pa heb je gezorgd dat alle rekeningen betaald zijn, ik wil het nieuwe jaar inzitten met een propere lei!”
Dat was in de tijd dat er nog betaald werd met overschrijvingen , of gewoon met cash geld aan de persoon bij wie je schuld had. Vader zorgde voor de vaste kosten  als de rekeningen voor gas, elektriciteit ,verzekeringen…Moeder zorgde dat de bakker, melkboer , brouwer… betaald werden. Deze handelaars kwamen aan huis en eenmaal in de maand maakten ze een afrekening.
Ook wilden mijn ouders dat alles in huis was tegen het jaareinde : kolen voor de kachel , genoeg voorraad aan eten , winterkleren en winterschoenen, lucifers en kaarsen … tja ze hadden wereldoorlog ll meegemaakt en dat heeft een invloed gehad op hun verdere leven. De voorraadkast was altijd goed gevuld. Behalve hun huis dat met een lening werd afbetaald kwam er niets in huis op krediet. Eerst sparen en dan kopen was hun devies.

Deze normen hebben mijn eigen leven ook beïnvloed. Behalve het huis en de auto werd hier niets op afbetaling gekocht. Tegen het einde van het jaar worden nog steeds alle betalingen gedaan (zelfs al is de vervaldatum pas in januari,  je kunt de betaaldatum bepalen)via homebanking.
Al kennen we geen winters meer zoals vroeger, ik heb ook voorraad in huis en ik zorg dat er genoeg mazout in voorraad is .
Verder heb ik graag dat alles wat ik gepland heb afgerond is tegen het jaareinde. Maar soms moet ik me neerleggen dat het niet lukt omdat ik het niet altijd zelf in de hand heb. Zo was er oa de treurwilg die er tot vorige week half gesnoeid bijstond. Eerst speelde het weer parten en daarna kon het niet wegens ziekte van de persoon die begonnen was met het snoeiwerk.
Maar ik heb  toch iemand gevonden die in  ruil voor het hout  en een kleine vergoeding( ik wilde niet dat de man het gratis deed )de boom heeft gesnoeid. In het vorig logje kun je zien hoe groot de treurwilg nog was  niettegenstaande de boom al half gesnoeid was!

Nu kan ik toch met een gerust hart én met een propere lei het nieuwe jaar instappen!

treurwilg

13 gedachtes over “de propere lei

 1. Waar zijn de dagen dat ik met moeder met de factuur in de hand naar het postkantoor ging om de rekeningen te betalen.
  Nieuwjaar ingaan met onbetaalde rekeningen was ook problemen zoeken.
  Ik heb momenteel geen schulden meer, mijn huis is afbetaald, een auto op afbetaling heb ik ook niet 🙂
  Heb ooit ene keer een auto op afbetaling gekocht, neen, in feite twee keer, maar de tweede keer was het omdat ik wat geld vast staan had waar ik te veel verlies op ging doen om het liquide te maken. Ik had juist het bedrag om de auto te kopen liquide staan, maar ik wou niet tot nul gaan op de spaarrekening, je wist maar nooit. Ik kon afbetalen met nul intresten, anders zou ik het ook niet gedaan hebben.
  Geen schulden geeft een goed gevoel.

 2. Magda, krediet was vroeger bijna niet te krijgen , ik heb dat thuis ook nooit geweten. Ik weet nog dat mijn ouders gespaard hadden voor een radio en dat er geschuurd was die voormiddag dat de radio in de namiddag geleverd en aan gesloten werd. Het was toen het pronkstuk in huis waar wij beslist niet mochten aan komen.

  • Ik herinner me nog heel goed dat we ‘s avonds rond de kachel luisterden naar hoorspelen en naar de bekende dinsdagavond trein op Hilversum! Tv bestond toen nog niet . Alleen vader mocht aan de radio komen want dat was toen nog met lampen en die waren toch zo gauw stuk!

  • Die flinke klus lag wel op de schouders van twee noeste werkers. De ene gebruikte zijn kettingzaag en de andere liep op te ruimen. Die laatste ( de tuinman waar ik vroeger op zijn stuk grond ook tuinierde) kan het niet laten niettegenstaande hij al 87 jaar is geworden!!!
   Di kapotte tand reken ik maar niet mee als ongeluk, eerder als pech.

 3. Alles wat je gezien hebt thuis doe je in je verder leven gewoonlijk verder Magda, dat is hier ook zo.
  maar tijden veranderen, maar ik heb het liever zoals vroeger zo weinig mogelijk krediet
  Voor een huis of wagen dat is eigenlijk geen echte schuld, een huis kan je later verkopen, en een auto daar verdien je geld mee, maar alle andere dingen worden hier niet op krediet gekocht, ja hier sparen wij er ook nog voor, en er moet nog een extraatje opzij staan voor onvoorziene dingen. Ja zo’n beetje mier moet je spelen, want als krekel kan het je zuur opbreken.
  Groetjessssssss

Geef een reactie