Bouwen vroeger en nu

De avond van die mooie zonsondergang  (ik postte er  in het vorig logje een foto van) zat ik boven door het  raam naar buiten te kijken  hoe de werkzaamheden vorderden aan de woning van onze ex-buurtjes. Toen zag ik reeds dat het een mooie zonsondergang ging worden want de witte wolken kregen al een rozige gloed.
De grote treurwilg die slechts half gesnoeid is( ik zag mijn neef niet meer terugkomen om verder te snoeien. Eerst was hij snipverkouden en daarna onderging hij een oog operatie 🙁   ) heeft lang zijn bladerdak behouden maar is nu helemaal kaal. Zoals de boom er nu bijstaat is het hoognodig dat de takken gesnoeid worden. hij heeft nu alle plaats om weids in alle richtingen te groeien. Terwijl ik aan het mijmeren was aan wie ik het nog kon vragen om -vòòr we een eventuele harde winter krijgen -de boom verder te snoeien , werd mijn aandacht getrokken naar de twee gebouwen op de achtergrond.

 

boom

Het linkse gebouw dateert van ruim 30 jaar geleden en het rechtse gebouw dateert oorspronkelijk ook van dertig jaar geleden maar is onlangs tot aan het plafond van het gelijkvloers afgebroken . Daarna werd er een soort houten kubus opgebouwd en zijn ze nu al maanden bezig om dit te isoleren en af te werken. Zo’n bouwstijl hoort volgens mij meer thuis in het nabijgelegen industriepark maar niet echt in een villawoonwijk. In de wijk is dit nu het derde bouwsel in die trant. Mooi kan ik het niet noemen maar het zal wel praktisch zijn.
De fermette stijl is wat voorbij, toen kwamen de villaatjes met velux daken met op het gelijkvloers  grote ramen en nu deze kubusachtige woningen.
Zo is er regelmatig een andere trend. In het centrum van onze gemeente  worden praktisch alle nieuwbouw appartementen in normandische stijl gebouwd met veel houten terrassen en klokkentorentjes. Bij de opkomst van Knokke hebben de Engelsen die bouwtrant meegebracht maar na de tweede wereldoorlog zijn praktisch al die woningen afgebroken en werden er stijlloze appartementen op gezet . Nu grijpt men terug naar die bouwtrant!  Een idee om daar eens een fotoreeks van te maken!

Maar wat ik met die foto’s wil aantonen is  het volgende: Dertig jaar geleden bouwde de eigenaar van de linkse woning op zijn perceel een alleenstaand huis met een plat dak. Hij is van stedenbouw verplicht geworden om er een dak op te bouwen èn om de muren wit te schilderen! Uiteindelijk heeft hij er een klein dak op laten bouwen. Nu dertig jaar later wordt precies aan de overkant een mastodont van een woning gebouwd met ….een plat dak!! Palend aan deze woning is er nog een volume met een plat dak bijgebouwd.

Er kan wel veel veranderen in dertig jaar !!!

huizen

 

8 gedachtes over “Bouwen vroeger en nu

 1. Onderste blog is juist mooi gezicht met zonsondergang. Huizen gaat met de tijd ook mee. Bomen groeien daar uit. Het is wel tijd om te snoeien. Bouwkosten is daar gaat wel omhoog. Het is wel moeilijk geval om te doen. In dertig jaar kunnen heel veel veranderen.

 2. ook in het bouwen verandert de “mode” Magda…

  die Normandische stijl drijft de bouwkosten wel omhoog, om van het onderhoud maar te zwijgen…

  het “aanpassen’ van de stedenbouwkundige regels is de overheid niet vreemd

  prettige dag

  • Het is ook toevallig dat de twee woningen vlak tegenover elkaar staan zodat het echt opvalt. De eigenaar heeft indertijd het proces verloren en was toen verplicht een klein dakje op de woning te zetten. Wat in feite op niet veel trok! Dat wit schilderen van de woning dat stond in je contract en wees maar gerust dat er controle werd op gedaan. Bij een controle is ons buurtje ook verplicht geworden om zijn huis wit te schilderen!
   Ik denk dat die rage van de klokkentorentjes en ontelbare houten terrassen over zijn hoogtepunt heen is. Té is echt té . Maar die blokkendozen nu zullen ook wel een rage zijn. Mooi is anders!

Geef een reactie