fietstocht

Het was op Hemelvaart uitzonderijk warm weer. Nogal een verschil met de dag erop. Ik ben met dochterlief in haar omgeving Middelburg (B) gaan fietsen. Zij en de zoon horen tot mijn bubbel. Het was zo warm ( 33° op haar terras en dan nog in de schaduw)  dat we tot een stukje in de namiddag hebben gewacht om te starten voor een twee uur durende fietstocht. Het was heerlijk fietsen onder de bomen langs de Blinker( het Leopoldkanaal).
We fietsten er niet alleen. Ik geloof dat iedereen die een fiets heeft die uit zijn bergplaats had gehaald. Maar er was wel plaats genoeg om afstand te kunnen houden en het waren allemaal rustige fietsers. Geen koerstoestanden!

 

Na een eind fietsen langs het kanaal kwamen we aan een baileybrug de Lievebrug genoemd.

“Lievebrug over het Leopoldkanaal. Beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 9 juni 2004. In het najaar van 1944 bevrijdden de Canadezen in de Slag bij het Leopoldkanaal de gemeenten ten zuiden van het Leopoldkanaal. Op 6 oktober begonnen de soldaten van het 7de Canadese Infanteriedivisie de constructie van een “Bailey-bridge” over het Leopoldkanaal tussen Maldegem en Sint-Laureins. Een paar dagen later staken bij de eerste fase van de “Switchback Operation” de Canadezen het kanaal over. Ongeveer 200 gesneuvelde Canadezen werden eerst begraven op een noodkerkhof aan de Aardenburgkalseide in Maldegem. In 1945 werd het Canadees oorlogskerkhof in Adegem geopend. Er rusten 1145 gesneuvelden waaronder 844 Canadezen.”

Aan de kant van de weg staat een herdenkingspaneel . Op deze plaats en ook elders langs dit kanaal is er tegen het einde van de oorlog enorm gevochten en zijn vele  burgers en soldaten  gesneuveld….

…met aan de ene kant een tekst van Paul De Wispelaere ° in Assebroek 1928 en overleden in Maldegem 2.12.2016. Een bekende auteur en Hoogleraar Nederlandse literatuur…

…en aan de andere kant een tekst van Peter Theunynck  een Belgisch dichter en schrijver geboren in Eeklo in 1960 . Hij woont en werkt in Antwerpen.

Een moment van bezinning – de ouders van mijn moeder zijn in de bombardementen in deze oktobermaand maar dan rond Sluis (NL)beiden gestorven.
We stapten op de fiets en vervolgden onze rit tot we een afslag zagen die ons recht naar een boerderij bracht waar ze hoeve ijs verkochten( de oranjewegwijzer)!

In de schaduw aan de kant van de weg zagen we véél mensen een ijsje smullen! De boerderij heeft anders een erf ingericht met tafels en stoelen en parasols. Niets van dat alles. Ik heb maar geen foto genomen van al de mensen die aan de overkant van de weg in de schaduw van een hoge haag bij hun fiets stonden om hun ijsje te eten! ( kwestie van privacy, maar het was wel een foto waard geweest  🙂 )

Toen we in St Laureins kwamen dachten we het slim aan boord te leggen door aan de andere kant van het kanaal terug te fietsen. Dat hadden we wel verkeerd ingeschat. Het was een aarden weg met sporen van een tractor en helemaal niet zo comfortabel om te fietsen en zeker niet met mijn elektrische fiets. Dan maar te voet verder gewandeld tot aan de Baileybrug die we overstaken om dan verder te fietsen op een “normale” weg !!

Die andere kant zag er wel romantisch uit! Wat verderop begonnen echter de putten en bulten.

Op de terugweg kwamen we langs het kanaal ook nog een aantal bunkers tegen die een grote rol gespeeld hebben bij de bevrijding van deze streek ,maar we zijn niet meer afgestapt van onze fietsen.
We waren een beetje moe 🙂

 

18 gedachtes over “fietstocht

 1. Een mooie en boeiende fietstocht hebben jullie gedaan Magda. Er is tijdens WO II hard gevochten door de Canadezen in de streek van Maldegem. Ik heb ooit het Canadamuseum bezocht in Adegem en vond dat heel interessant.
  Gelukkig was er tijdens jullie fietstocht ook tijd om van een ijsje te smullen ! 🙂

  • In deze streek en zeker tot in Knokke-heist wordt er nog elk jaar hulde gebracht aan de Canadesen. Denk maar aan het For Freedom Museum in Ramskapelle en bij de Canadese bevrijdingsmars( 33km van Hoofdplaat( Nl) tot in Knokke-Heist ) in het najaar wordt ook elke keer een groet gebracht aan het kerkhof in Adegem waar veel Canadezen begraven liggen..

  • Ik was vroeger al eens langs deze weg gefietst maar dit herdenkingspaneel is er wellicht geplaatst naar aanleiding van de 75 ste verjaardag van het einde van de oorlog.
   De gevolgen van de oorlog zijn in deze streek nog overal terug te vinden. Dit stukje België is als allerlaatste bevrijd geworden mede dank zij de Canadezen.

 2. Het was zeker warmer dag geweest. Jullie hebben heerlijk omgeving gefietst. Het was schitterend weer geweest. Mooie foto’s geworden. IJsje ziet lekker uit. Mmmmm….

 3. voor de Canadezen is er een museum in Ramskapelle bij Heist. In 2014 werd nog een gesneuvelde soldaat Kenneth Donald Duncanson van het Algonquin regiment opgegraven en werd in 2016 op het kerkhof van Adegem begraven
  Paul De Wispelaere was lector aan de vroegere Rijksnormaalschool nu HOWEST

 4. Ja, het was heel warm op Hemelvaart. Wij hebben gefietst met zoon en kleinzoon. Én bij de boerderij een ijsje gekocht waarvoor ik toch wel even in de rij heb moeten staan. Maar het was lekker!

  • Onder de bomen was het aangenaam fietsen ,maar een eindje in de zon moesten we fietsen en dat was echt niet te doen. Daarom kozen we voor die landweg op de terugweg omdat het onder de bomen was. Maar grandioos verkeerd geredeneerd ,hahaha!

Geef een reactie