De treurwilg

 

 

De bomen komen uit de grond
en uit hun stam de twijgen
En iedereen vindt het heel gewoon
dat zij weer bladeren krijgen
We zien ze vallen op de grond
en dan opnieuw weer groeien
Zo heeft de aarde ons geleerd
dat al wat sterft zal bloeien

Toon Hermans

De boom kon niet op één dag helemaal gesnoeid worden. Het valt zeker niet te onderschatten om zo hoog in de boom die dikke takken met een kettingzaag af te snijden. Toen de tuinman twee dagen later terugkwam is de achterbuurman spontaan komen helpen om met een dik touw de valrichting van een dikke tak te sturen. De vriendin van de tuinman en ikzelf hebben aan  één uiteinde van het touw en de achterbuurman aan het andere uiteinde van de touw  getrokken. Oef ,de tak viel bijna waar we die hebben wilden. Dus geen schade aan het tuinhuis van de buurman naast ons en ook niet bij de achterbuurman. Alleen kregen wij  vrouwen een hoop slingers over ons heen ! Lauwerkransen ,hahaha. Achterbuurman heeft alle dikke takken en in blokken gezaagde stukken boomstam over de haag in zijn tuin gegooid ( voor zijn haard ) . Het werd te koud om alles nog op te ruimen. Maandag nog een ritje of twee naar het recyclage park en de tuin is winterklaar. In totaal zijn  drie kerselaars en drie super grote struiken gesnoeid , twee treurwilgen en een massa winterharde struiken.
Anderhalf jaar ziek zijn van mij en weinig serieus gewerkt in de tuin is nu verleden tijd.

10 gedachtes over “De treurwilg

  1. Die ‘verdriet-bomen’ (zo noemde mijn kleindochter ze spontaan) vragen veel snoeiwerk.
    Ik vind ze altijd zo mooi staan, en nu ik het gedicht erbij kon genieten….

    • Ik vind dat het onderhoud van een treurwilg nogal meevalt. Zeker om de vijf jaar serieus snoeien en de slingers knip ik gedurende de zomermaanden regelmatig bij. Ik heb er twee staan en die blijven staan hoewel mijn zoon soms zegt om ze weg te doen. Geen sprake van. Snoeien ja ,maar wegdoen niet. Ik ben niet alleen die treurwilgen mooi vindt: mijn twee achterburen en een buur vòòr mij en nog een buur schuins achter mij die hebben allemaal een treurwilg staan.

    • Het was een heel karwei zeg dat wel en gelukkig is dit niet jaarlijks nodig. Er is drastisch gesnoeid dit najaar en zo zijn we voor een tijdje gerust. Ik vind dit eigenlijk wel eens leuk om doen en iedereen heeft ervan genoten want zoiets doe je ook niet elk jaar. De tuinman was zo fier als ene gieter dat hij het zonder hoogtewerker kon doen. Ik weet niet hoe we zo’n machine tot achter in de tuin konden brengen.

  2. Serieuze werken Magda en hier het zelfde probleem an momenteel niets doen in de tuin door kwetsuur arm-schouders Na een lange revaldatie hoop tegen april terug in de tuin te kunnen werken

    • Ja ik ken dat ,verleden jaar is er heel weinig onderhoud in de tuin gedaan wegens mijn ziek zijn. Nu is het allemaal in één keer gedaan en er is met de tuinman afgesproken dat hij het voor-en najaarswerk zal komen doen. En als er nog iets mocht zijn dat ik niet alleen aankan dan heb ik maar te bellen! Ik hoop voor jou dat de revalidatie gunstig mag verlopen. Van mezelf weet ik dat ik nooit meer alles zal kunnen doen zoals voor mijn operatie. Daarom heb ik ook een tuinman ingeschakeld . De leeftijd speelt ook een rol hé!

Geef een reactie