Een rondrit in het Pajottenland

Eind september reden de senioren met een bus doorheen het Pajottenland.
Het Pajottenland is een zachtheuvelende, vruchtbare, agrarische streek ten zuidwesten van Brussel in de provincie Vlaams-Brabant. Het wordt ook wel het  Toscane van de Lage Landen genoemd, en het Land van Breugel.

Eerst hielden we halt bij het Kasteel van Gaasbeek  waar we bij de Graaf van Egmond gingen ontbijten. Toen wij er buiten kwamen kwam een groep jonge kinderen, vooral  meisjes verkleed als prinsessen, ook naar de Graaf van Egmond. Zei de juffrouw al lachend” Als je naar een kasteel op bezoek gaat moet je toch mooie kleren dragen” en  wellicht kregen ze nu een koek en een drankje om de uitstap af te sluiten.

Wij wandelden verder langs de schuur van het kasteel en op het paard van de markiezin Marie Visconti kon je allerlei uitleg over de geschiedenis van het Kasteel  lezen. De wandeling ging langs mooie dreven tot we het Kasteel bereikten. Het Kasteel konden we deze keer niet bezoeken , is pas terug open vanaf april 2020 . Dat was die dag ook de bedoeling niet.

Na de wandeling in het Kasteeldomein reden we doorheen het golvende landschap van het Pajottenland. We reden ook langs een brouwerij waar de bekende Gueuze wordt gebrouwen. Zelf kon ik vanuit de rijdende bus niet zo goed foto’s maken , maar het was wel een mooie rit .

2019 wordt in de streek het Breugeljaar genoemd naar aanleiding van zijn overlijden 450 jaar geleden ! In het Pajottenland heeft  Pieter Breugel de oude die toen in Brussel verbleef veel schilderijen gemaakt. Zo is het kerkje in Sint-Anna-Pede  een landelijk gehucht van de deelgemeente Itterbeek (behoort tot de fusiegemeente Dilbeek) terug te vinden op het schilderij van de Parabel van de Blinden. In het kerkje zelf zijn verschillende reproducties van de mooiste schilderijen van Pieter Bruegel de Oude  terug te vinden. Er is heel veel duiding bij de reproducties.

 

De parabel van de blinden met het nog bestaande kerkje in het landschap.

Na het bezoek aan het kerkje reden we een stuk op de autostrade . De chauffeur was tevreden dat er geen files waren en dat de ongevallen (met vertragingen als gevolg )geen invloed hadden op onze reis naar Tervuren.

In The Lodge gingen we middagmalen en werden bediend door een kelner afkomstig uit… Cadzand ( onze buurgemeente op Nederlands grondgebied)

Na het middagmaal eventjes de benen strekken  op het naburige dorpsplein en dan de autobus weer in die vlak naast het restaurant geparkeerd stond. Kan je al raden waar we naar toe reden?

wordt vervolgd.

9 gedachtes over “Een rondrit in het Pajottenland

  • Ik ben er nu in totaal 4 keer geweest. De eerste keer op schoolreis ( en dat is al lang gelden 🙂 ), de tweede keer met mijn ouders en de derde keer met mijn echtgenoot. En nu met de senioren. Elke keer vond ik het de moeite waard al mis ik toch iets van de uitstraling van het vroegere decor in het museum..

 1. dat is een mooie en interessante uitstap Magda…

  het breugeljaar werd georganiseerd naar aanleiding van zijn overlijden 450 jaar geleden..

  ik wou er een blogje over maken , maar veel verder dan die reproducties kwam ik niet…

  het centrum van Tervuren kende ik vroeger goed, achter die poort heb ik maanden mijn broek versleten als dienstplichtige

  prettige avond

  • Ik heb gemerkt dat ik die 450 jaar herdenking vergeten was in te vullen. Bij deze is dit nu aangepast! Dank voor de opmerking. Volgens de gids vertelde moet de rondreis op zoek waar Breugel de Oude allemaal zijn schildersezel heeft neergezet in deze streek wel erg interessant zijn. Maar dat was niet de hoofbedoeling van deze dagreis.

 2. Misschien dat museum over Afrika?.. daar heb ik bij Willy al eens wat over gelezen. Ik ken Tervuren alleen van dat hondenras dat er vandaan komt.. de Tervurense herder hahahaa!

  • De laatste foto toont in de verte het Afrika museum. Ik ben bij Willy gaan kijken en inderdaad hij heeft er een paar logjes over geschreven. Ik lag op dat ogenblik in het ziekenhuis. Ik hoop dat het mijne een aanvulling kan zijn .

   • Oh maar dat zal ongetwijfeld wel.. iedereen kijkt toch anders tegen dingen aan dus je blogje zal sowieso al anders zijn.

Geef een reactie