Het Kasteel van Oostkerke

Eénmaal in het jaar- in de periode van de Open Tuinen – kan je ( enkel) de tuin van het Kasteel van Oostkerke bezoeken. Het geeft je een speciaal gevoel om in de Engels geïnspireerde tuin te mogen rondlopen en te beseffen dat  dit kasteel zijn oorsprong heeft in de 14de eeuw. Het indertijd vervallen kasteel is door Baron Joseph van de Elst verbouwd  geworden vòòr en na de tweede wereldoorlog. Het wordt nu bewoond door een kleinzoon.

Het kasteel ligt enigszins verborgen tussen het groen. Het lijkt of alles eraan gedaan is om het niet te doen opvallen in het polderlandschap. Zelfs in de tuin kan je nooit het kasteel in zijn geheel zien. Langs de vier zijden is het aan de horizon omringd door de hoge bomen van de Damse vaart , door de bomen langs “de stinker en de blinker” twee kanalen( Leopoldkanaal en schipdonk kanaal), door de lange rij schuin gegroeide bomen die een dreef vormen naar de karkas van de oude molen( binnenin is die helemaal ontmanteld) en langs de kant van Oostkerke met een dubbele rij knotwilgen.

Afwisselend licht door felle zon en donkere wolken , gaf de tuin en de omgeving  een sprookjesachtig uitzicht. De weg naar het kasteel is een aarden weg vol putten en kuilen en enkel slalommend kun je tot aan het kasteel rijden. Na al de regenvlagen van de laatste dagen waren dat werkelijk slijk- en waterkuilen! Geen aanrader dus , maar ja voor mij was het wat te ver wandelen vanuit het dorp langs een slijkerig paadje..
Ach waarom zouden ze daar ook iets aan veranderen ? Er woont niemand anders dan de kasteelbewoners langs die lange weg en de slechte staat is zo erg dat enkel fietsers er rijden. Op het ene einde kom je uit op een verbreed fietspad van een paar honderd  meter langs de Damse vaart om dan over  de vaart  te rijden en bij de “Siphon” ( bekend restaurant) uit te komen. De andere kant van deze weg ligt verdoken en het plakkaat enkel plaatselijk verkeer en de slechte staat doet je rechtsomkeer maken! Maar wij reden er toch in.( Ik was er jaren geleden al eens geweest en
de charme van dit kasteel en ook zijn bewoners( héél charmante mensen die je persoonlijk binnenlaten langs de grote poort) heeft me betoverd 🙂

De tuin is een reconstructie van middeleeuwse tuinen met historische elementen zoals fundamenten en muurresten van verschillende torens. De wallen werden uitgegraven en de stenen toegangsbrug werd hersteld. Volgens de kleinzoon heeft de bekende tuinarchitecte Mien Ruys minder gedaan bij de aanleg en herstel van de tuinen dan in de geschiedenis vermeld wordt. Dat laat ik in het midden. Als je op klik hier drukt kom je er meer over te weten.

Dit kasteel heeft een grote en lange geschiedenis. Wil je er meer over lezen? Klik hier

 

Een cirkelvormige waterput staat voor goddelijke perfectie ,
een vierhoek voor de menselijke conditie,
een achthoekige waterput voor een poging tot perfectie!

Rozen in de meest uiteenlopende kleuren.  Veel oude geurende rassen

prachtige bloemenborders.    

Eén van de herstelde omwallingen

Op het domein staat ook nog een oude molen.
 De toegangsweg naar het kasteel en een zicht op het dorp Oostkerke vanuit het Kasteel.

14 gedachtes over “Het Kasteel van Oostkerke

 1. […] Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het kasteeldomein zwaar beschadigd door beschietingen en een strategische overstroming. In de jaren ’50 werden de tuinen en het gebouw volledig hersteld. Het Kasteel van Oostkerke kreeg bij de heropbouw na de Tweede Wereldoorlog internationale uitstraling door de ontwerpen die de Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys (1904-1999) maakte voor het kasteeldomein. Baron van der Elst kocht de omliggende gronden en de oude molen en liet het domein in al z’n glorie restaureren. Zo integreerde tuinarchitecte Mien Ruys de oude ringmuren, de molen en opnieuw uitgegraven ringgracht in haar ontwerp. Het Kasteel van Oostkerke is eenmaal in het jaar te bezoeken op open monumentendag . Ik schreef hier al over dit bezoek( klik) […]

 2. Wat een mooie reportage zeg! Prachtig! Zou deze tuin ook graag eens bezoeken. Kan dat zomaar? Moet je ergens lid van zijn ? Ik hoorde van de Tourist informatie in Damme dat het niet eenvoudig is namelijk.
  Mag ik van u horen hoe ik moet handelen? Ik wil graag als verrassing met drie vriendinnen gaan.
  Hartelijke groet
  Lianne van der Lint

 3. mooie foto’s
  Jammer dat ik het niet heb geweten dat het toegankelijk was
  ik was zeker ook komen kijken
  Blij dat je dit ook al weer aan kunt

 4. Was je zaadjes aan het snaaien Magda? hahahahaa!
  Vind het prachtig, zowel de bloementuin als het kasteel.. maar dat soort dingen kost dus ook veel geld om zo mooi te houden. En is láng zo belangrijk niet als een goeie toegangsweg..! Beetje onfatsoenlijk om die in zo’n slechte staat te laten.. want het is niet waar hè, dat zíj alleen er gebruik van maken. Ze zullen anders piepen als hun geliefde kasteel in brand staat en de brandweerwagen vastloopt in de modder en de kuilen van die slechte weg..!!

  • Op die foto wilde ik aan een paarse roos ruiken. De meeste rozen zijn geurend , deze spijtig genoeg niet. Maar ik heb wel een zaaddoosje mee van een diep paarse papaver! ;-).
   Deze straat draagt een officiële naam dus veronderstel ik dat de gemeente moet zorgen dat die weg berijdbaar is. Het is geen privaat weg.
   Het stukje weg tussen de knotwilgen naar het kasteel toe was privaat weg en goed onderhouden

   • Oh, dat haalde ik niet uit je tekst, daar leek het of die weg van hén was.. maar dan zal de gemeente daar toch echt wel wat aan moeten gaan doen.

 5. en interessant en gedetailleerd verslag van dit voor mij onbekende kasteel..

  prachtige foto’s heb je er gemaakt

  is het juist dat de kasteeltuin dit jaar niet meer te bezoeken is ?

  dat zou pas jammer zijn

  prettige zondagavond

  • Ik denk niet dat die dit jaar nog te bezoeken zal zijn. Eén keer per jaar rond Open Tuinendag en toevallig stond er een héle reportage in de Krant van Westvlaanderen over dit kasteel. Ik zag er mensen rondlopen ( nooit een massa volk ) met de bijlage van de krant in hun handen. Ik ben echt verliefd op dit kasteel in mensenmaat met die prachtige tuin.

  • Het is ook nog niet zo erg lang dat je één keer per jaar de tuinen van dit Kasteel kan bezoeken. Dit kasteel is altijd wat gehuld geweest in een soort geheimzinnigheid wegens de afgelegen ligging en zijn ontoegankelijkheid. Je houdt het in deze tijd niet meer voor mogelijk dat de weg er naartoe in zo’n erbarmelijke staat is.
   Ja die middag was de lucht het ene moment zo dreigend en donker en tussendoor kwam dan een felle zon tevoorschijn. Ik heb nog rondgekeken of er niet ergens een regenboog ging verschijnen.

Geef een reactie