wandelen

Nog een good day !!Ze beginnen zich op te stapelen! Dank aan één van de zware pillen die ik niet meer moet innemen wegens doosje leeg !! Alleen nog wachten op de resultaten van de controle op 8 oktober!

Ik las onlangs een artikel over op reis gaan en dat mensen het dikwijls ver buiten de grenzen zoeken terwijl er in de eigen omgeving ook zoveel moois is. Na wat rusten na de middag ( zonder gaat het nog niet want het doosje van een tweede zware pil is nog niet helemaal leeg) trok ik er te voet op uit in mijn eigen omgeving. Meestal rij ik door de wijk met de auto of per fiets gewoon met de bedoeling om boodschappen te doen. Nu  kon ik eens rustig rond kijken.

 

Ik wandelde door verschillende dreven ( alle straten noemen hier dreven  met namen van bloemen en bomen ) Ik stelde vast dat de bomen erg gegroeid waren en dat er aan veel woningen verbouwingen waren gebeurd. Het gras staat overal weer groen en er zijn nog relatief veel bloemen te zien.

Op het einde van een dreef had ik een klein inkijkje in een tuin waar een fontein met groene armen water sproeide zoals uit een douche!
Aan de andere kant van de straat was het riet dat het hele beekje overdekte helemaal afgesneden. Het is een kronkelend watertje tussen een grote weide en een villa.

Ik sloeg een weg in anders zou de wandeling me te ver leiden nl naar de grote baan richting Sluis. Ik zag er veel koeien bijeen staan aan een schuur. Ik denk dat het tijd was om gemolken te worden. Anders lopen ze verspreid in de verschillende weiden rond de boerderij. De velden lagen reeds geploegd en geëgd. De mais oogst was vroeg binnen dit jaar !

In de omgeving van de boerderij staat een Mariakapelletje. De kapel in de Sacramentstraat is er geplaatst naar aanleiding van het 25- jarig jubileum van de boerinnenbond (1911-1936) en ingehuldigd in oktober 1937. Ter herinnering aan het gouden jubileum kreeg het de vermelding: ‘Dankbaar aandenken – 50 jaar boerinnenbond: 1911-1961’ Jaarlijks is er in mei een bedevaart naar dit kapelletje.

Wanneer ik vroeger met de twee kleinzoons  ging fietsen en we kwamen langs dit kapelletje trokken ze allebei de remmen toe gingen rusten en… picknicken op het bankje vóór het  kapelletje.
  Ik wandelde in een  lus terug naar huis. In de verte zie je de auto’s op de Natiënlaan aanschuiven  om de badstad te verlaten .

Binnenkijken in tuinen is altijd leuk. Op de bovenste foto een strakke tuin.
Maar ik merk toch dat de kleine kiezeltjes die in cirkels werden getrokken  vervangen zijn door tegeltjes! Minder werk .
Op de onderste foto een kinderfiguurtje  in een fonteintje.

Ik wandelde langs een tuin waar een heel oude boom stond die erg kort was gesnoeid. Rondom de boom zag je honderden kleine paddenstoeltjes.
De bewoner van het huis stond geleund op een vensterbank te genieten van de zon. Hij was indertijd een collega van mijn vader en hij kwam een babbeltje slaan en nodigde  me uit om dicht bij de boom  een paar foto’s te nemen.

Jaren geleden stond hier een oude boerderij die heel mooi en authentiek gerestaureerd werd.  Een toen bekende persoon in de politiek verbleef er af en toe en de concierge moest zorgen dat het grote domein met een grote vijver en vol oude bomen onderhouden werd! De naam van de boerderij is ook de oorspronkelijke naam van de wijk waar ik woon, Reigaartsvliet. De geschiedenis heeft te maken me Het Zwin zelf. Wil je meer weten? Smeer je kuiten maar in : ( klik)

Nu blijft er niets meer over van deze boerderij en concierge woning. De bedoeling was om de grond te verkavelen voor een tiental villawoningen met zwembad of vijver. Dit is nooit doorgegaan .De promotor kreeg nooit toestemming om te bouwen. Maar jammer genoeg is de oude boerderij en concierge woning allang afgebroken en de vijver is helemaal verloederd.
De vijver paalt aan de grond waar ik indertijd een  grote  groentetuin had en tijdens de zomermaanden putten de eigenaar van die grond en ik water uit deze vijver om de groentetuin te begieten.

En toen wandelde ik recht naar huis toe …

13 gedachtes over “wandelen

  • Een mooi onderhouden kapelletje dat is waar en allemaal door vrijwilligers en elk jaar gaat er een bedevaat naar toe.
   ps wel een beetje goed nieuws. Twee zware medicaties afgeschaft. Nog twee in te nemen en die ene is niet mals! Het onderzoek is me een beetje misvallen: buikkrampen en diarree. Maar kom, over drie maanden terug een onderzoek. Dat wil toch al zeggen dat het beter gaat.

 1. Heel mooi afwisselend wandelingetje hoor! Ik doe dat natuurlijk élke dag, een wandelingetje in m’n eigen omgeving.. met de hond hè! Dus ik weet wel dat ook in je eigen omgeving er altijd wel wat te zien is.. je moet er alleen oog voor hebben hè! Eigenlijk moet je met de ogen van een vreemde rondkijken.. alsof je het dus voor het eerst ziet.. is heel verrassend soms! 😉

 2. Wat fijn dat je geen zware pillen meer hebt. Dan wachten op 8 oktober. Laat maar hopen dat beter gaat met je. Je hebt heerlijk gewandeld. Wat is daar mooi in de buurt. Het was flinke wandeling geweest. Je zult wel moe zijn.Wat zonde van boerderij. Vijver is dan ook gelijk verwaarloosd. Ik moet straks weg naar tandarts. Fijne dag.

  • Ik heb nochtans maar een uurtje gewandeld. Ik woon niet zover van het stukje landbouwgebied dat tussen de Kalvekeetdijk en de Sluisstraat ligt.. Hopelijk blijft dit nog lang landbouwgebied ,want aan het tempo dat de verkavelingen hier gebeuren …. Onbegrijpelijk want in die verkavelingen staan er al zoveel villa’s te koop die maar half zo oud zijn als het mijne. Wat er tegenwoordig ook veel gebeurt is afbraak/verbouwingen van nog jonge woningen.

   Ja de geschiedenis van het Zwin is serieus leeswerk. Ik weet dat het te maken heeft met dijken en ontwateringen van de streek. Eeuwen geleden moet er een zekere familie Reigaart in de omgeving gewoond hebben op een boerderij.

 3. Ik heb mijn wandelingen door fietstochten vervangen en als ik het zo bekijk had ik dat beter kunnen laten, want je ziet inderdaad veel meer als je met de benenwagen op stap bent. We zullen de wandeldraad maar weer oppakken.

Geef een reactie