straatspelen

Ik sprak gisteren dat er indertijd straatfeesten werden gehouden ter ere van het feit dat we nieuwe voetpaden gingen krijgen. Ach het kind moest een naam hebben en dat vonden wij als buren wel een unieke gelegenheid om alle bewoners van onze straat en de omliggende straten eens samen te brengen op een zomers straatfeest.

Dat was vòòr het digitale tijdperk dus ging ik op zoek in de fotoalbums . Ik vond die niet meteen , maar ik kwam foto’s tegen van de straatspelen die gehouden werden in de zomer van 2000. Voor het derde jaar na elkaar richtten de jongeren van ongeveer 16 jaar deze spelen in. De ouders en sympathisanten werden aangesproken als sponsors : cake, taart en koekjes , drank , ijsjes, chips, fruit, …alles was welkom om uit te delen aan de deelnemers van deze straatspelen. Bij het zien van de foto’s herinner ik me dat ik een kleine ingreep had gehad  en hen niet had kunnen sponsoren met iets. Ik had er wel voor gezorgd dat ze geld kregen en daar zouden ze iets mee kopen. Op de dag zelf hadden ouders en vrienden post gevat op het voetpad om toe te kijken hoe de kinderen  met knikkers speelden, blikken omver gooiden , en noem nog maar op van oude kinderspelen. Ook wij zaten op de oprit van onze garage toe te kijken.
Plots kwam een rij jonge mensen een bedankingsliedje zingen voor me . Ze hadden met het geld dat ze gekregen hadden Tshirts gekocht en zelf beschilderd zodat iedereen kon zien wie de inrichters van deze spelen waren!!Ik krijg er nog een krop in de keel van. Meer hoef ik er niet over te vertellen dat berichtje in een plaatselijke krant spreekt boekdelen!

Een zicht op de straat vóór de drukte begon. De jongeren hadden lakens verzameld en er  “straatspelen” op geschilderd. Zelf had ik ervoor gezorgd dat het begin en tot aan de bocht van de straat verboden was voor auto’s.

Bovenaan deze foto het inrichtend  comité en onderaan de oudste kleinzoon.

 Een paar van de spelletjes en onderaan links de tweede kleinzoon!

 

De prijsuitdeling

Er kwam geen vierde keer want de inrichters zwermden uit …

 

 

19 gedachtes over “straatspelen

 1. Mooie herinneringen zijn dat Magda. In die tijd werden er overal straat- en buurtfeesten gehouden. Ik heb de indruk dat dat intussen veel verminderd is.

  • Weet je Fluwijn zolang er kinderen rondlopen in een wijk gaat het veel gemakkelijker om een feest te organiseren. Der kinderen kennen elkaar door het spelen met elkaar maar de ouders kennen elkaar meestal niet zo goed . De straatspelen waren een succes en de “groten” gingen ook eens iets doen ,hahaha!

 2. Die hond van het inrichtend comité laat zich kennelijk graag fotograferen, want hij heeft ook de krantenfoto gehaald.
  Wel een prachtig initiatief van die jongeren.

  • Wiens hond het was weet ik niet ,want de jongeren kwamen uit alle wijken. In elk geval was die er vlug bij om overal restjes snoep op te eten. Werk gespaard voor de opkuis achteraf 🙂 Jammer dat er geen vierde keer meer gekomen is . Ze werden ouder ,gingen naar andere scholen ,in andere steden en dan verwateren dergelijke initiatieven

  • In feite waren wij een beetje de pioniers van de jaarlijkse straatspelen en mochten we onze straat ook verkeersvrij maken. Wij vroegen ook geen subsidie aan de gemeente. De ouders en sympathisanten waren de sponsors. Tegenwoordig kun je een bijdrage vragen aan de gemeente om straatfeesten te organiseren .

  • Nu kan je dit niet meer indenken dat de kinderen op straat zouden spelen. Vooral omdat er meer auto’s langskomen dan vroeger( hoewel het in feite nog altijd een rustige buurt is).
   Ik hou me nog wat rustig binnen , ik vind het veel te koud buiten en voel me nog steeds niet echt helemaal genezen.

 3. Mooie herinnering. Straatspelen was toen heel erg in. Het klopt we. Hier in Haarlem hebben vroeger ook wel eens gedaan. Kindertijd. Leuke foto’s van vroeger. Dit nog hebt is heel bijzonder om laten zien. Zo ging het vroeger.

Geef een reactie