Een vroeg Kerstfeest!

Gisteren heb ik bijna iedereen( één kleindochter kon niet komen) bijeengekregen voor het familie kerstfeest. We moesten geen moeite doen om in de sfeer te komen. De lichtjes buiten had ik aangestoken en omdat het grijs en mistig weer was waren  die tegen de middag al goed te zien  en dat gaf toch een gevoel van  ” Welkom ” !

Ik geloof dat iedereen in opperbeste stemming was,want er werd de hele  dag wat afgelachen met doldwaze grappen. Het was ook al een tijdje geleden dat we allemaal samen waren.

kerst

In het midden staat Margaux , mijn achterkleinkind. De foto  is niet scherp omdat ze nogal veel bewoog en zwaaide . Maar ze was zo grappig in haar elfenjurkje, dat ik die toch maar plaats. In april wordt ze twee jaar. Echt een kerstplaatje!  De oudste kleinzoon was pas een paar dagen terug uit Ierland , die wilde het feestje niet missen. Ook de gastmeisjes resp. uit Frankrijk en Turkije waren er ook bij. Twee lachebekjes!  Voor zover ik ze mooi op foto heb kunnen krijgen nog de overige leden van de familie.

Elk jaar is het een probleem om een passend geschenk te vinden voor iedereen. Ik heb dit verleden jaar al opgelost door iedereen hetzelfde te geven (of toch ongeveer).Verleden jaar was het iets uit de winkel van Rituals. Dit jaar had ik een idee gekregen toen ik deze zomer op de folklore markt rondwandelde en een mevrouw zag die demonstreerde hoe ze op handdoeken, lakens, kussens… tekeningen en namen borduurde met een borduurmachine. Ze woonde in onze gemeente  dus gemakkelijk om contact op te nemen.

Kijk hieronder eens wat iedereen (= 18 personen) heeft gekregen : een gepersonaliseerde badhanddoek . Op iedere badhanddoek was hun naam geborduurd. Ik was echt verrast dat er zo enthousiast op gereageerd werd. Ik had die allemaal in  verschillend kerstpapier ingepakt en na het eten moest iedereen zijn pakje zoeken ( er hing een naamkaartje aan elk pakje) en dan allemaal terzelfdertijd openen. Best grappig hoe het papier eraf werd gescheurd, ‘t was van om ter eerst , 🙂
Zie je het enthousiasme op de foto  hieronder. Ik bespaar jullie de andere foto’s anders wordt het hier een badhanddoeken verhaal 🙂

kerst1

Ik begin er niet meer aan om voor zoveel mensen zelf te koken  en zeker niet meer sedert opa overleden is. Ik bestel bij een keurslager alles en dit jaar had ik gevraagd of ik het warm kon ophalen. Dit kon omdat het nog geen feestweekend was!( Volgend jaar vieren we kerst ook zo vroeg daarvoor alleen al, hahaha, geen uren in de keuken staan , zelfs niet om het eten op te warmen)

Deze keer was het parelhoen in fine champagne saus met druiven, een enorme groentekrans en natuurlijk mochten de veenbessen en gestoofde peertjes ook niet ontbreken. De kroketjes die de beenhouwer zelf maakt  was het enige wat er moest klaargemaakt  worden en die had ik op voorhand opgehaald en toen het eten werd opgehaald maakte ik de kroketten ondertussen al klaar. De oven was nog warm want we hadden warme hapjes gemaakt als voorgerecht en  dochterlief had de borden voorverwarmd in de oven . Maar die borden waren zo heet dat er eentje zijn mouwen van zijn pull gebruikte om het bord vast te houden. En de schalen met de gerechten die in een speciale  koffer staken waren ook zo heet , gewoonweg niet mogelijk om die schalen op tafel te plaatsen. Maar ten huize dekindertjes weten ze daar wel raad op. Iedereen hielp met de schalen in de keuken op het aanrecht te plaatsen waar er vlug keukenhanddoeken waren gelegd om de keukenbladen niet te schroeien en daar kon iedereen zijn eigen bord volscheppen! Dat was nogal een leuke bedoening. En als je nog wilde opscheppen waren die schotels nog altijd erg warm.

kerst2

Vòòr iedereen ‘s avonds huiswaarts keerde werd de living terug op orde gesteld , want de meubels waren wel van plaats veranderd . Twee tafels waren bijgezet zodat iedereen gemakkelijk kon zitten . Veel handen maken het werk licht en als ik de deur achter hen sloot was het huis weer in zijn gewone doen en de keuken opgeruimd. Dank je wel lieve kinderen en kleinkinderen!

 

20 gedachtes over “Een vroeg Kerstfeest!

  • In elk geval overdonderen de kinderen en kleinkinderen me ,want ze vonden dit zo’n origineel geschenk . Je had ze moeten zien om dan allemaal ineens dat pakje open te scheuren. Papier vloog rond! hahaha! Achteraf nog berichtjes gekregen dat ze het zo leuk gevonden hadden. Daar zwelt een moeder en oma hart wel van hoor 🙂

 1. Hahaa.. ik sluit me aan bij de vorige schrijver.. zat ook te puzzelen wat die tekst op die gele beker kon zijn.. ik kwam tot Vibes.. maar of dát zo is en waarom, dat weet ik niet hehe.

  Leuk hoor zo’n familiefeest.. jammer dat opa er niet meer bij is, maar zoals ik merk als ónze familie samenkomt: in gesprek en gedachten zijn de ons ontvallenen er altijd nog bij hè!
  Groetjesss!

  • Inderdaad Mizzy er wordt nog zo dikwijls gezegd ,” jammer dat opa dit niet meer kan meemaken”: een achterkleinkind ,een student aan de Univ, een kleinzoon die de wereld rondreist, een kleindochter die dit jaar is gehuwd…
   Lees eens wat ik bij Benjamin heb geschreven over die Vibes!!

 2. Ik heb mijn ogen gepijnigd en me suf gepiekerd over wat er toch op de gele mok staat die jij zo vrolijk aan de wereld toont, maar ik kom er niet uit. Abei lees ik, maar dat slaat nergens op natuurlijk.

  Het moet voor jou, als stammoeder, een reusachtige opsteker zijn dat er tussen je nakomelingen zo’n goede verstandhouding heerst, dat jullie nog samen aan een feesttafel kunnen aanschikken. De vrede op aarde is bij sommige families ver te zoeken.

  • Ja ik besef tenvolle hoe gelukkig ik me mag prijzen met zo’n hechte familie!!
   Op die gekke beker staat ‘ good Vibes’ .Ik maakte me er vrolijk om omdat het pakje dat ik kreeg een paar warme loopkousen bevatte( ik loop graag op kousen in huis), een beker met twee soorten thee en een braadslee met allerlei kruiden.
   Ik ben een hele tijd niet 100% geweest en volgens de dokter kwam het door de immer wisselend bloeddruk die een druk op het hart veroozaakte . Maar de medicatie deed meer kwaad dan goed. Ik reageer te fel op medicatie en kreeg een slaapstoornis. Er werd vanalles geprobeerd tot slaapmiddelen toe. De heleboel heb ik buiten gegooid en heb een homeopaat geraadpleegd. Geloof er in of niet maar ik reageer daar erg positief op. Dus ben ik nu op de goede weg met natuurlijke middelen.

   De suggestie van het pakje die ik kreeg van de oudste kleindochter: drink geen koffie of alcohol maar liever thee, hou de voeten warm en verwen ons maar weer met taart en ander lekkers! Good vibes: ik voel me tegenwoordig erg prettig!!

 3. Het zag er echt leuk uit maar dat is zo als je met de hele familie bijeen bent. Ik schrok er van dat Margaux al zo groot is. De tijd vliegt snel. Wel handig een traiteur.

  Wij zijn ook met zo’n grote bende en iedereen kan wel een handje toesteken om op te ruimen.
  Voila jullie feest is achter de rug. Wij vertrekken binnen een week naar Zweden om Kerst te vieren. Met nieuwjaar zijn we dan weer met zijn allen samen thuis.

  • Het is een bijdehands kindje en zo lief ! Die keurslager tovert met zijn eten. Alles tot in de puntjes afgewerkt en de porties zijn berekend op grote eters!!
   Als ze kunnen komen eten dan kunnen ze ook als tegenprestatie wat helpen, vind ik .Hier zijn ze dat gewoon en ik heb liever iedereen in één keer, want het is ook de bedoeling dat iedereen elkaar eens terug ziet .

   De feesten die er aan komen zal ik me laten bedienen :-). Het is niet echt een traiteur maar wel een keurslager. De keuze is wat beperkter dan bij een traiteur. Maar alles van topkwaliteit.
   Jullie zullen vast ook een heel mooie Kerst hebben in Zweden met andere gewoontes en gebruiken. Genieten maar !!!! Met Kerst ben ik bij dochterlief en met oud en nieuw zit ik opnieuw bij mijn vriendin in Waasmunster.

  • In de zin van het woord was het echt een familie kerstfeest. Weet je wat ook is meegenomen willy, niemand is het feesten al beu want het begint nog maar pas,hahaha!
   Ja zo kun je het wel noemen Willy, ik heb al voorgesteld om op restaurant te gaan ,maar dat willen ze niet. Als iedereen een handje toesteekt is het wel haalbaar en zolang ze willen komen doen we voort …

 4. Leuke familie heb je. Het was gezellig dagje geweest voor je. Heel druk bij jullie. Pfff…
  Eten ziet allemaal perfect uit. En goed! Lekker makkelijk zo. Ik maak liever zelf.
  Ik vind zo gezellig. Leuke foto’s heb je gemaakt Magda.

  • Het was zo geslaagd dat we van plan zijn om het volgend jaar ook zo vroeg te laten doorgaan. De keurslager kan dan opnieuw alles lekker warm maken zodat er niemand moet in de keuken staan en we van elkaars gezelschap kunnen genieten! En die zelfbediening vond iedereen ook leuk.

  • Ja Ferry&jacqueline , tot voor een paar jaar maakten we ook alles zelf. Twee grote kalkoenen in de oven , grote potten tomatensoep met balletjes en zelf gemaakte taarten…en het hele huis rook zo heerlijk. Maar met het groter worden van de kleinkinderen wordt de familie( vriendjes komen mee en die worden later hun man) alsmaar groter en opa en ik alsmaar ouder ;-). Bijgevolg was het niet meer haalbaar en doen we het nu wat gemakkelijker! Het voornaamste is dat iedereen eens samenkomt!

 5. Ik ben ook van plan om niet meer zelf te kokerellen hoe wel we maar met zeven zijn.
  Magda heb jij zo veel plaats om de hele familie tegelijk in huis te hebben ?

  • Ja maar er worden meubels uit de living gedaan en het salon aan de andere kant van de living gezet. De living is in een L-vorm en dat gaat heel gemakkelijk om dan in een bocht drie tafels te plaatsen. Dat doe ik niet zelf ,dochterlief en haar man en hun zoon komen de dag ervoor en hebben dat in een halfuurtje voor mekaar. Voor ze allemaal naar huis terug gaan helpt iedereen om alles weer op zijn plaats te zetten én is de keuken ook weer aan de kant. Maar dat is al altijd zo geweest. Soms zaten er hier 25 mensen en stond er een grote tuintafel in de (grote) inkomhal. Daar zaten vroeger al de kinderen toen ze nog klein waren.

Geef een reactie