Open Monumentendag

Dit weekend was het Open Monumentendag. In mijn woonplaats waren een paar monumenten te bezoeken zoals de afgebrande Kerk in Westkapelle waar de opgekuiste restanten te bezoeken waren en ook de plannen wat er in de toekomst in de plaats komt. Maar dat had ik al gezien in juli toen er opendeur was ter gelegenheid van de braderie in  Westkapelle. Daar toon ik bij gelegenheid eens foto’s van. De twee molens in onze gemeente waren ook te bezoeken maar die heb ik een vorige keer al bezocht, en het heemkundig Museum zag ik al meermaals. Wat ik nog nooit aan de binnenkant heb gezien is de stelplaats van de tram. Indertijd woonden we op een appartement dichtbij deze stelplaats en de trams heb ik meer dan één keer vervloekt toen ze bij dag en dauw uit de stelplaats wegreden met een schurend geluid en al meer dan eens met het bekende getoeter! Nu woon ik allang niet meer in die omgeving.

Vandaag hielden ze opendeur ter gelegenheid van Open Monumentendag. Zo’n kans liet ik niet voorbij gaan en deze namiddag reed ik met mijn fiets naar de stelplaats waar de poorten wagenwijd openstonden.

De hele stelplaats was netjes gepoetst en de trams uit lang vervlogen tijden stonden er te pronken. Personeel van de trammaatschappij en gidsen gaven veel uitleg. Er stonden trams uit de jaren 30, 50 en 60.

20160911_164027

In de verte de stelplaats . Die dag stonden er veel oude stellen en wagons die ze nog aan het restaureren waren. De bedoeling is om een museum te maken en ook om oude tramstellen te verhuren . Zo zou je kunnen een rit doen langs de kust en ondertussen een receptie geven. Wel wat prijzig maar  origineel. Blijkbaar wordt het veel gedaan.

20160911_161933

Deze tram uit de jaren 50 was op het net aangesloten en daar kon je naar hartelust op de stopbel duwen die nogal veel lawaai maakte en waarbij een rood lichtje boven de bel aanfloepte ,of op de conducteur stoel plaatsnemen  en de voetclaxon  indrukken om voetgangers of auto’s die de sporen wilden over rijden  te verwittigen dat er een tram aankwam of aan de hendel die een rem is draaien.

20160911_162614

20160911_161710

Een tram uit de jaren 30 met een 1e klas en een 2e klas :stoffen zetels en lederen zetels!  Zelfs met een tafeltje . De gids vertelde dat de 1e klas altijd vooraan moest rijden en wanneer de tram terug reed werden de zetels van plaats verwisseld zodat de 1e klas weer vooraan was!!! Op de wagon die ze aan het restaureren waren zie je op de zijkant een I en in de verte een II. Ook de verlichting in I klas was stijlvol! Het hele interieur van deze trams was in hout.

20160911_160053

20160911_161059

20160911_155522

Grappig om zien waren de reglementen in vroeger tijden. Zoals niet spuwen: bedoeld voor de mannen die tabak pruimden.

tram

Tramstellen  in restauratie

20160911_155927

 

20160911_155940

20160911_155348

20160911_155414

20160911_155310

20160911_155335

20160911_155243

De trams worden ter plaatse gewassen!

20160911_160501

De bussen van de lijn stonden netjes op een rij op hun parkeerplaats.

20160911_155149

Een hedendaagse tram  De Panne-Knokke- vol reclame op de zijpanelen- reed door naar het eindpunt een paar honderd meter verder!

20160911_155116

Een leerrijke en aangename namiddag heb ik daar doorgebracht. Veel mensen die ik ken “van zien” kwamen een kijkje nemen en iedereen raakte met iedereen aan de praat en velen haalden herinneringen op aan het reizen met de tram van vroeger.

11 gedachtes over “Open Monumentendag

 1. Heel boeiend en interessant bezoek Magda ! Daar had ik willen bij zijn. Die oude trams zijn super. Open Monumentendag brengt de mensen bij elkaar, da’s weer eens bewezen.
  Groetjes !

 2. warm of niet jij doorstaat alles precies haha
  ik kom enkel buiten voor de hoognodige boodschappen in zo’n hitte
  interessant en leuk die oude trams

 3. Heel interessant om te bezoeken denk ik.. vooral als je zelf die trams nog meegemaakt hebt. Hier rijden de oude tramstellen nog om toeristen in rond te rijden.. in de winter zijn er snertritten.. krijg je onderweg nog een kopje erwtensoep ook hehe.
  Open Monumentendag heb ik dit jaar gemist, maar ik heb vorig jaar gezien hoe leuk dat kan zijn, dus wellicht ga ik volgend jaar ook weer wat bezoeken.
  Groetjesss!

 4. mooie reportage Magda.
  En je mocht zelfs even tramchauffeur zijn … wat een belevenis
  Ik heb gisteren mijn blogvrienden een beetje uitgebreid dus nu sta je ook links van mijn blog dus kom ik zo bij jou. Je reactie waarin je zegt dat je hebt aangepast is nog niet ok, misschien ergens een typfoutje
  Kan belangrijk zijn voor zij die je link niet hebben

 5. Tramlijnen door een dorp waren vroeger niet uitzonderlijk, maar voor mij nu spreken ze tot de verbeelding. Een heel mooi stukje heb je hierover geschreven, en je foto’s zijn echt heel mooi Magda.En toen was er een meneer waar je een kaartje moest kopen en betalen op de tram aanwezig. Wat is dat lang geleden, maar ik herinner me het nog heel goed, want bij ons was er een, tramstatie waar s’avonds de trams toekwamen om er te overnachten. Zo zo en dit is nog eens nostalgie.

 6. Leuk dat je naar open Monumentendag geweest bent. Wat ziet ouderwetse treinen nog mooi uit. Dit zie je niet meer rijden. Wat leuk dat voorkant in de tram fotografeert werd. Mannen kunnen vroeger heel pruimden doen. Ik vind het smerig. Onderste foto is ook hele leuke tram om te zie. Dit zie ook wel eens in Nederland. Rustig aan doen van de week. Het nogal wat dat jij verleden jaar niet goed voelde. Pas maar op Magda. Leuke foto’s serie heb je gemaakt.
  Fijne dag gewenst.

Geef een reactie