De Kerk is afgebrand

Dit berichtje kon je op mijn vorige blog lezen op 26.03.2013

“Omstreeks 16 uur kreeg ik een telefoontje van de zoon met de melding dat de kerk in Westkapelle in brand stond.  Ik was op dat ogenblik aan het wandelen op het strand . Het was steenkoud op de zeedijk maar op het strand was  het best aangenaam. Het was even schrikken toen ik dit bericht hoorde. Een historische kerk waarvan een deel daterend uit de 13e eeuw(klik). Op een Open Monumentendag heb ik de 136 trappen beklommen tot ik aan de voet stond van het torentje zo’n 26 meter boven de begane grond en de hele streek kon overzien. Dat is nu allemaal weg. Er is een grote bres geslagen in de dorpskern van Westkapelle , een deelgemeente van Knokke-Heist.

De brand in de kerk van Westkapelle ontstond rond 15.15 uur. Op dat moment waren arbeiders bezig met dakwerken uit te voeren. Die werken aan het dak zijn volgens de brandweer zo goed als zeker de oorzaak voor de uitslaande brand. De Sint-Niklaaskerk stond in een mum van tijd in lichterlaaie. Ruim drie kwartier later stortte de kerktoren van het beschermde monument in.(bron HLN.BE)”2621788365  Zo zag de kerk er vòòr de brand uit. Deze foto’s van de brand komen van internet.

kerk7_jpg_h380_jpg_568 kerk1_jpg_h380_jpg_568

kerk8_jpg_h380_jpg_568

Op Open monumentendag 2016 kon je de kerk- die nu al drie jaar in de steigers staat om te beletten dat de overgebleven muren zouden omvallen- bezoeken. Jarenlang bleven al de verbrande resten liggen en mocht de uitgebrande kerk niet betreden worden. Nu is alles vastgezet en alles opgeruimd en de eerste maal kon je in de kerk gaan kijken in juli 2016 bij de braderie van Westkapelle. Ik ben er toen naar toe geweest.  Hieronder een reeks foto’s die ik die dag heb gemaakt.

 

20160717_115724

20160717_115718

De toestemming is er om de kerk te herstellen . Binnenkort zullen die een aanvang nemen. Nadien zal het niet enkel als kerk dienen maar ook voor andere doeleinden gebruikt worden.

20160717_115206 De torenspits zal een soort lichtbaken worden:” De bijna 26 meter hoge torenspits komt terug maar dan wel in een moderne versie in staal met horizontale en verticale lijnen die van een afstand transparant lijken maar van dichtbij steeds ondoorzichtiger worden. De ledverlichting in de toren zal ook ’s nachts zorgen dat de Sint-Niklaaskerk fungeert als een subtiel lichtbaken in het polderlandschap.”

20160717_115228  20160717_115302  20160717_115326

20160717_115349

Resten van het meubilair van de kerk die bij het opkuisen van het puin zijn gevonden.  20160717_115409   Compleet vernielde altaren.20160717_115530

20160717_115549   20160717_115601   20160717_114750

De Sint Niklaas kerk in Westkapelle heeft een hele geschiedenis achter de rug :

“Van de oorspronkelijke gotische kerk uit de 2e helft van de 13de eeuw blijven thans nog de kruisbeuk en de middentoren over. De drie hallenkoren zijn pas in de 14de-15de eeuw gebouwd. Zoals in Koudekerke staken de Engelsen de gotische kerk in brand in 1405. Daar de toren belangrijk was als baken voor de scheepvaart “om Vlaenderen te vinden” (Hanzen) werd de kerk met steun van de Vlaamse steden en het Brugse Vrije spoedig heropgebouwd. Tijdens de godsdienstoorlogen werd de kerk zwaar beschadigd; de beuken werden niet herbouwd en de spitsbogen werden door barokvensters vervangen. De spits, zes verdiepingen, werd in 1664 door de bliksem getroffen, brandde af en werd niet in ere hersteld. Het barokke doksaal uit 1648, in 1804 naar de toenmalige westmuur verplaatst en aangepast, is volgens deskundigen een van de vroegste en kunsthistorisch belangrijkste van de Zwinstreek.( bron Sincfala Museum van de Zwinstreek.)”

13 gedachtes over “De Kerk is afgebrand

 1. Jammer dat deze kerk met een oeroude geschiedenis vernietigd is. Maar zo te lezen wordt het na de heropbouw opnieuw een mooi monument, al zal de geschiedkundige waarde nooit meer dezelfde zijn.
  Groetjes !

 2. Ooh.. die torenspits lijkt me in dezelfde techniek opgetrokken te gaan worden als dat kerkje dat ik in de buurt van Borgloon zag. Dat is echt wel een heel mooie techniek en als het dan verlicht wordt, wordt het inderdaad een mooi baken.. zoals kerktorens van oudsher altijd geweest zijn.. zag je de dorpskerktoren dan was je bijna thuis hè. 🙂
  Mooie mix van oude en nieuwe post!
  Groetjesss!

 3. een kerk met een geschiedenis Magda..

  het moet wel een heel vreemd gevoel geven om daar tussen de resten ervan te lopen…

  ik ben al benieuwd naar de verwezenlijking van dit project

  groeten

  PS; ik denk niet dat het bezoekerscentrum veel volk zal aantrekken

  het gaat hier om een Belgische interventie tijdens WO I

  de talrijke Britse toeristen, vindt je in de streek van Ieper en in het Noord-Frankrijk..
  wat niet belet dat ik het een prachtige site vind..

  • Behalve de muren ( waarvan de meeste gestut staan ) is er niet veel meer over van de kerk. Omdat het een historisch monument is willen ze het weer opbouwen. Het is ook een typische dorpskerk met de kerk in het midden en het dorp is errond gebouwd.

 4. Och wat erg dat deze kerk bijna helemaal afgebrand is. Het is behoorlijk brandje. Het is nu gedeelte monument geworden. Sommige mensen gingen daar om te kijken van binnen eruit ziet. Heel interessant om te lezen. Mooie foto’s om te zien. Alleen brandje vind ik zo erg om te zien. Bliksem hoor je vaker dat in slaat. Er hebben ook resten erbij gehaald. Niet zoveel over gehouden van deze kerk.
  Warm hé. Pas maar op Magda. Rustig aan doen.

  • De brand was erg , en in een korte tijd stond de hele kerk in lichterlaaie. Er was veel wind op dat ogenblik en mensen die rond de kerk wonen mogen van geluk spreken dat al de brandende stukken die rond vlogen hun huis niet in brand heeft gestoken!!
   Lief van jullie ,maar wees niet bezorgd ,ik ben heel voorzichtig en kom niet buiten op het warmste van de dag. Het gaat ook al veel beter met me ,ik doe het echt rustig aan.

 5. aja k herinner me dat nog van de kerk
  goed dat het voor andere doeleinde ook kan gebruikt worden, is altijd mooi als tentoonstellingsruimte vind ik

Geef een reactie