Genieten van het goeie weer..

Begin deze week reden we naar de aardbeienboerderij in Moerkerke. Verser kunnen ze niet zijn. Ze worden geplukt en onmiddellijk in de automaten gestopt waar je ze kan uitkiezen en kopen. Bij dit warme weer zijn die automaten zeker een pluspunt. Maar zo’n bezoekje koppelen vriendin en ik altijd aan iets anders zoals een wandeling , een halte bij de ijshoeve, even binnenkijken in een kunstgalerie in Damme of een ommetje naar Maldegem waar veel warenhuizen dicht bijeen liggen.

Na de koffer volgeladen te hebben met aardbeien reden we verder naar de ijshoeve. Waar een speelplein is voor kinderen ,waar je ijs ter plaatse kan eten en ook en een frisdrank of een warme drank kan kopen. Heel eenvoudig . Je haalt het in de boerderijwinkel en je kan aan plaatsnemen onder een grote parasol aan een paar ronde tafels. Naast een eenvoudige kiezelparking zie je paarden lopen in de de weiden. Deze keer liepen ze tamelijk veraf maar het was enig om twee merries met elk een veulentje te zien ronddraven . En de hengst hield voortdurend toezicht en spoorde de merries aan om rondjes te lopen met hun veulens.


Bij het heengaan kiezen we meestal voor de Natiënlaan richting Moerkerke en terugkeren doen we over Damme. Deze keer wilde ik in Damme “de Haringmarkt” eens terug zien. Ik kon me er niet veel meer van herinneren. Het ligt in hartje Damme maar je moet er echt naar toe wandelen door een straatje dat eindigt op een pleintje. De huisjes zijn opgeknapt en worden nu verhuurd als vakantiewoningen. Het is er zo stil en rustig. Jammer dat er een auto geparkeerd stond( heb die bewust uit beeld gelaten 🙂 )Je waant je echt in een vorige eeuw.
Een beetje geschiedenis:
Typerend voor het pleintje zijn de witgeschilderde voormalige armenhuisjes met hun wit/groene luiken. Centraal staat een linde: de vrijheidsboom die hier in het begin van de vorige eeuw werd aangeplant . Als herinnering aan het oude waterverdelingssysteem, is hier een oude waterpomp blijven staan. De naam “Haringmarkt” verwijst naar de stapelrechten die Damme in de Middeleeuwen had.  Van op het pleintje heb je een heel mooi zicht op de kazemat waaronder de Lieve de stad binnenstroomde. Op het pleintje staat het Verbroederingsmonument van Damme en de Duitse stad Damme-Oldenburg, gerealiseerd door de kunstenaar Jef Claerhout (°Tielt, 1937).

Maar om daar te geraken moesten we door de hoofdstraat wandelen. En wat zagen we . Hier en daar en een paar beelden zoals op een open terrein, rond de kerk , op een wandelpad rond Damme. Vanaf 1 juli is er een kunstroute met beelden en installaties in en rond Damme. We wisten dit omdat we bij een vorige wandeling door Damme de kunstenaar van de beelden op de tweede foto gesproken hadden . De uitleg wat de beelden betekenen en wie de kunstenaar is staat nog niet vermeld. Dus zullen we nog eens moeten teruggaan begin juli 😉

12 gedachtes over “Genieten van het goeie weer..

    • Ik ben wellicht door een combinatie van medicatie die ik na al die operaties geruime tijd moest innemen en vrij onschuldig leken in november compleet door mijn benen gezakt en verblijf al een paar weken in het Ziekenhuis. Moet nu revalideren om opnieuw te kunnen stappen. Het gaat langzaam maar het betert. Ik voelde me al van deze zomer niet zo lekker en dikwijls futloos en stak het op de hitte. Ik ben ondertussen volledig onderzocht en kerngezond verklaard.Een bepaald medicament moet ik nu mijden(ook aanwezig in bloeddruk pillen en blijkbaar moet bij oudere mensen de dosis verminderd worden.)En omdat ik pas een covid inenting kreeg en er ziek van was wordt dit ook aangehaald.
      Het is niet gemakkelijk om te bloggen via de gsm. Maar ik kom zeker terug.Dank voor je bezorgdheid.Liefs.

      • Aha.. dus m’n gevoel was juist.. er wás echt iets niet goed.
        Natuurlijk wens ik je een héél spoedig en vooral ook voorspoedig herstel toe nu.. je bent al op de goede weg begrijp ik.
        Hopelijk tóch mooie feestdagen.. liefst thuis! 😉

      • Hallo magda.. hoop dat je inmiddels thuis bent en wens je alle goeds voor het nieuwe jaar. In ieder geval een stúk minder gezondheidsproblemen hè!

      • Dag Magda
        Hoe gaat het ondertussen met jou? Het blijft zo stil op je blog, ben je terug thuis?
        Groetjes Myriam

  1. tof stadje, daar altijd graag rond gelopen
    wou er met een vriendin naar toe maar beetje moeilijk met openbaar vervoer, en de boot van uit brugge vertrekt maar om 11 u, dat is beetje laat 😉

  2. De Haringmarkt is een van mijn favoriete plekjes in Damme. ik kom er regelmatig als ik toeristen in Damme moet gidsen en vertel dan het verhaal van het gat in de dam die de bewoners wilden bouwen. Het standbeeld op de Haringmarkt herinnert hieraan

  3. Damme altijd een wandeling waard en ook heel vaak verbonden met kunst. Ik kan mijn aardbeien ook bij de boer halen .Echt een heerlijke smaak en goedkoper dan in de winkel. Blij dat je weer goed te been bent Magda.

Geef een reactie