Ramskapelle

Behalve een bezoek aan de kerk van Ramskapelle wandelden we ook in het dorp zelf rond.
Ramskapelle is door de fusie in 1971 samen met Westkapelle een deelgemeente geworden van Knokke-Heist . Het telt meer dan 750 inwoners maar dit getal stijgt voortdurend door het bouwen van nieuwe wijken.
In de geschiedenis is Ramskapelle als zelfstandige parochie al terug te vinden in de helft van de 13e eeuw en later werd het bekend door de levering van bakstenen aan de stad Brugge. In de 19e eeuw was er zelfs een baksteenfabriek.
Het ligt tussen Westkapelle en Heist en leunt aan bij de Zeebrugse haven. Het is er in elk geval rustig wonen

Door de hoge prijzen voor bouwgrond in Knokke werd uitgeweken naar westkapelle, Ramskapelle en Heist. Maar door vraag en aanbod is het daar ook al prijzig geworden. en is er ondertussen ook al flink geknabbeld aan het polderlandschap van de deelgemeenten.

klik op de foto’s om ze groter te zien.

Toen we door het straatje rond de kerk liepen zagen we een wegwijzer naar een speelplein. Nieuwsgierig liepen we het pad op en kwamen we uit op een grote speelweide. Met hellingen en paadjes en ook een speelplein om voetbal, basketbal… te spelen, Er was ook een groot bijenhotel en in een afgesloten ruimte stonden twee bijenkorven. Mooi en dit te midden van velden en weiden.

Maar achteraan de parking vlak vòòr de kerk is er ook een klein speelpleintje dat onderhouden wordt door de kerkgemeenschap. Ik herinner me dat ik daar ook nog geweest ben met Sébastien toen hij klein was en dat die op dezelfde tractor heeft gespeeld. Vriendin rustte even uit op zo’n wiegelend speeltuigje.

Het centrum van Ramskapelle is niet groot en we waren er vlug rondgewandeld. We wilden ook een kijkje nemen in de nieuwbouw wijken waar de woningen als paddenstoelen uit de grond rijzen.

Het dorp is de laatste jaren enorm uitgebreid. Vlak naast de pastorie loopt een landweg die op het einde uitkomt op de verbindingsbaan van Westkapelle naar Heist. Op het einde van de muur links( bovenste foto links) zie je de vroegere uitbreiding met talloze ruime woningen. Rechts achter de nadar afsluitingen stap je een recente verkaveling in. Ik keek mijn ogen uit want ik wist niet eens dat er daar zoveel was gebouwd en niet bepaald sociale woningen! De meeste in het wit geschilderd. Het is groter dan het centrum van het oorspronkelijke Ramskapelle.

Na ons bezoek aan de kerk ,en de wandeling naar de speelweide en door de nieuwe wijk en de dorpskern kwamen we terug op de parking gelegen vòòr de kerk. Daar kan je nog gratis parkeren!

Terug op de parking realiseerde ik dat we twee bezienswaardigheden hadden overgeslagen omdat die aan de andere kant van het dorp lagen nl de Molen van Callant ( ik heb die hier toch nog op de foto gekregen)en het For Freedom Museum.
We keken naar elkaar en we zijn in de auto gestapt. 😉
Het was genoeg geweest voor die namiddag. Ik heb vroeger al eens een uitgebreid log gemaakt over dit Museum Lezen? klik dan zeker hier en hier
Het For Freedom museum heeft een ware boost gekregen door de tussenkomst van Kamal Kharmach in de VRT-reeks “Andermans Zaken “ . In Andermans Zaken komt Kamal Kharmach ondernemingen die in moeilijkheden verkeren ter hulp. Hier is dit ook gebeurd en dit heeft een positieve reactie voor dit museum teweeg gebracht. Sedertdien loopt het bezoekers aantal steil omhoog.

10 gedachtes over “Ramskapelle

  • Ja het is er zeker mooi en rustig wonen in Ramskapelle; Behalve woonwijken is er daar niets ,dus ook geen drukke winkels ( die zijn er niet) en veel autoverkeer is er ook niet. Als je daar woont is een auto wel aan te raden. Maar er zijn ook lijnbussen die je in de fusie gemeente rondrijden.

 1. Mjaa.. je kunt ook niet álles in één keer zien meestal hè.. heb je een reden om nog es terug te gaan zeggen wij dan altijd. 🙂 ‘t Was de moeite.. maar misschien leuker als alles niet dicht is voor corona.. ergens even wat kunnen drinken op een terrasje maakt zo’n uitstapje toch net wat meer áf.

  • Ja dat even uitblazen op een terrasje missen we wel. Maar we zijn vindingrijk , we nemen een drankje mee en wat om te snoepen en zetten ons op een bankje ( als we er eentje vinden natuurlijk ) .Als het weer te koud is dan rijden we naar mijn thuis en drinken daar koffie /thee want zover zijn we tegenwoordig niet van huis weg.

 2. Ramskapelle ziet daar prachtig omgeving eruit. Bijen en insecten kast ziet heel groot eruit. Groot heb ik nooit gezien. Wat is daar mooi om te wandelen. Je komt ook gelijk dingen tegen. Bij sommige gebouwen ziet oud uit. Maar ik vind altijd wel mooi om te zien van jou foto’s. Het kan heel goed zien dat daar heel rustig is. Fijn weekend.

   • Is dan paar restaurant open? Hier nog niet…. Doet hier niet zolang meer. Ik kijk wel uit om naar restaurant toe te gaan. Eerst normaal leven. Ook prikje hebben. Ferry krijgt van de week al prikje.

   • Neen neen de restaurants zijn niet open . Ik bedoelde dat er in zo’n klein dorp drie goede restaurants zijn. Ja met corona zijn die al vele maanden gesloten. Ik kreeg deze week ene eerste prikje. Behalve twee dagen een wat pijnlijke arm als je er tegenaan stootte heb ik er geen last van .

Geef een reactie