Nog een beetje Paassfeer

Toen ik samen met mijn vriendin een wandeling deed in de deelgemeente Ramskapelle hebben we ook een bezoek gebracht aan de St VIncentiuskerk.

Een klein beetje geschiedenis over deze kerk:

“Het oudste deel van de huidige kerk is de toren, die teruggaat tot de 13e of 14e eeuw. Gedurende het laatste kwart van de 16e eeuw werd de kerk grotendeels verwoest tijdens de Godsdienstoorlogen. Tussen 1605-1610 werd de kerk provisorisch in gebruik genomen, definitief herstel volgde 1634-1635. In 1863-1864 werd de kerk vervangen door de huidige, neogotische kerk waarbij de toren bleef gespaard.

Naast de zuidoostelijke steunbeer bevindt zich een schettekot, een houten hok waarin tot in de jaren ’80 van de 20e eeuw dieren geofferd werden ter ere van Onze Lieve Vrouw, d.w.z. bij opbod verkocht. Het schettekot hangt tegen de muur van de kerk rechts naast de ingang. Het is een dubbel houten hok afgesloten met een hekje onder een lessenaarsdak. “

De kerk met een kerkhof errond ligt midden in het dorp . En rondom is er nog een smalle weg waar huizen werden gebouwd. Kerk met ommegang en kapelletjes is een beschermd dorpsgezicht

Vlak vòòr de kerk is de mooie pastorie tot heden nog bewoond. Het hek van de ommuurde kerk stond wijdopen en wij stapten een mooi omzoomde weg met leibomen richting ingang van de kerk. Bloembakken in cortenstaal staan langs weerszijden van het pad. Op het moment zelf gaf ik geen aandacht aan het Schettenkot , maar tussen de bomen vlak voor een persoon die daar bij de ingang van de kerk staat zie je er een glimp van.

De kerk was open en mijn vriendin ging eerst een paar kaarsjes aansteken voor het beeld van Maria. Gezien er maar weinig mensen mogen aanwezig zijn in de kerk werden alle stoelen aan één kant” geparkeerd”. Er werden twee rijen staanders met bloemen neergezet en het geheel gaf een betoverende aanblik. Ook de sobere glasramen zijn mooi om zien.

Rond de kerk is een sober maar mooi onderhouden kerkhof met nog recente graven. Binnen de kerkhofmuur loopt een ommegang met kapelletjes uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

klik op de foto’s om ze groter te zien

11 gedachtes over “Nog een beetje Paassfeer

  • Het is een houten hok met met latjes vooraan en daar werd kleinvee als ,duiven, kippen,konijnen ,ganzen…… ingestopt als levend offer voor Maria en die na de hoogmis per opbod verkocht werden. Met de opbrengst werden de armen van de parochie geholpen Het was allang een soort leuke traditie geworden. Ik heb het zelf nog geweten maar nooit in werkelijkheid gezien.

 1. het is warempel moeilijk om een meer inspirerende locatie in onze buurt te vinden.In het bijzonder, in deze “ingetogen” tijden, is het deugddoend om eens stil te staan bij wat de generaties voor ons, in soms veel moeilijker tijden, te verduren hadden. Hun ziel hebben ze in dat erfgoed gelegd, en veel troost ervan teruggekregen.
  Heel mooie log

  • Ja dat is helemaal waar. Dit zijn plekken waar je de geschiedenis van je voorouders voelt. Waar je even op adem kan komen in alle rust .en kan genieten van de heel zachte en rustige muziek in die kerk. Mijn vriendin is geloviger dan ik en zij heeft een kaarsje aangestoken met de wens dat we beiden gezond mogen blijven. Zonder veel woorden begrijpen wij elkaar en laten we elkaar in alle rust genieten van het moment. We waren daar in de week vòòr Pasen en dan denk je onvermijdelijk hoe het vroeger was zonder al de beperkingen van het voorbije jaar.

 2. Het is zeker hele mooi kerk om te zien. Het ziet daar heel goed uit. Toen was het mooi weer. Mooie geschiedenis om te zien. Loodramen is echt schitterend! Mooie foto’s geworden. Fijne dag gewenst.

  • Toen we daar waren was het mooi weer , wel veel wind . Maar helemaal niet koud. Aan zee was het te fris daarom kozen we voor dit dorp . In niet coronatijd worden er in deze kerk veel concerten gegeven. We hebben er echt onze tijd van genomen om door dit dorp te wandelen, meestal rij je er gewoon door met de auto. Deze keer niet.

 3. Ik denk bij ‘paassfeer’ toch eigenlijk meer aan eitjes, haasjes. kuikentjes en narcissen.. niét aan een kerkje.. hoe mooi en stemmig ook. 😉

  • Bij veel mensen hoort er ook een ander luik om Pasen te vieren en dan denk ik aan al de mooie en ingetogen concerten die er in die periode zijn.
   Hierbij denk ik dikwijls terug aan de Mathäus Passion van Sebastian Bach in de St Baafs Kerk in Aardenburg(Nl) De uitvoering is voor Aardenburg en omstreken zowel cultureel als religieus van groot belang.Het dorp werd die dagen overspoeld door mensen vanuit heel Nederland en ook van uit Belgie. Ik heb nooit het geluk gehad een uitvoering in de Kerk zelf mee te maken. Ticketjes waren moeilijk te verkrijgen, altijd uitverkocht.Maar tante Regina en nonkel Clement woonden er vlakbij( toen ze stopten met hun boerderij en in het dorp kwamen wonen) en die uitvoering beheerste het hele dorp. In de pauze wandelden de mensen in de tuin van de kerk of gewoon in het dorp. We konden buiten meegenieten van deze muziek ( wellicht stonden er deuren en vensters open). Daar dacht ik aan toen ik schreef “nog een beetje Paassfeer.”

   • Dat begreep ik wel hoor.. maar ík denk daar bij ‘paassfeer’ dus niet aan.. dat schreef ik alleen maar hè. 😉

  • Het is een sobere maar heel stijlvolle kerk omdat het zo authentiek is gebleven en dat hebben ze begrepen want het is een beschermd monument. Je stapt zo in een verleden waar de kerk in het midden van het dorp staat met een kerkhof rondom, afgesloten van de openbare weg door een muur en waar dan ook nog kapelletjes in staan om een ommegang te kunnen doen.

Geef een reactie