wandeling in de groene gordel van Heist

Op een warme dag in augustus gingen de Senioren wandelen in de  minder bekende Groene gordel Heist-West. Die bestaat uit 3 afzonderlijke delen. Samen goed voor ruim 100 ha verrassende natuur. Zowel de Baai van Heist, Sashul-Vuurtorenweiden als de Kleiputten van Heist zijn specifiek.
Er staan plakkaten met uitleg maar  omdat die niet goed leesbaar zijn op de foto’s maakte ik een kleine resumé:

“De plassen en greppels van de Vuurtorenweiden ontstonden door een opeenvolging van veenvorming, afzetting van slib na overstromingen, geleidelijke inpoldering en turfontginning.
Rond de plassen groeit onder andere riet, lisdodde, waterereprijs, watermunt en harig wilgenroosje. Op de wat hoger gelegen, drogere bulten vind je kamgras en veldgerst.
Op de weiden broeden onder andere de waterral, waterhoen, meerkoet, slobeend, kleine karekiet, rietzanger, blauwborst en de Canadese gans. In de winter en tijdens het trekseizoen laat ook de watersnip zich al eens spotten.”

Door de aanhoudende droogte wandelden we in een eerder verdord landschap en kregen we weinig vogels te zien en nog minder bloeiende planten.

. .

.

.

Wij namen de lange route maar je kunt halverwege ook via dit trapje de wandeling aanvatten.
.

Zicht op de twee vuurtorens tegenaan de zeedijk.

.

De meeste wandelaars gingen via een steile trap naar beneden
om  terug te keren naar de start via de oude vuurtoren .
.

Een vriendin en ikzelf verkozen om over de lichtenlijnbrug( klik) tot aan de Baai van Heist te wandelen…

…waar ook een plakkaat met de nodige uitleg staat.

 De Baai van Heist is een natuurgebied  van 50 ha groot

.
Na de wandeling werden we getrakteerd op een koffie met pannenkoek.

16 gedachtes over “wandeling in de groene gordel van Heist

  • Ik had jammer genoeg geen tijd om de brug te fotograferen. Ik heb die al uitgebreid op de foto gezet maar ik wil de groep ook niet storen met mijn fotograferen. Op WordPress is het me nog niet gelukt om zoals bij skynet een zoekknop bij te zetten zodat ik zelf alles gemakkelijk kan terugvinden.
   Inderdaad de lichtenbrug wordt weinig gebruikt, toch zeker niet om de straat over te steken want daar moet je met een steile trap of steile helling naar beneden. Wel kan je zo het natuurgebied inwandelen en kom je terug buiten ter hoogte van de spoorlijn of kan je halverwege weer naar de bewoonde wereld via die trappen.

   • WP admin

    dan naar widgets

    en daar kan je de zoekfunctie gewoon toevoegen

    of veel bezoekers er gebruik van maken, weet ik niet

    maar ik zelf wel

 1. geniet maar zoveel je kunt
  Die twee vuurtorens zijn nog door mijn man geplaatst geworden. Er moest zelfs een boven op een rioolgat gezet worden. Ik hoop dat die ondertussen is verplaatst!!!

 2. Ik zou die wandeling nog eens in een ander seizoen doen als ik jou was.. volgend voorjaar of zo, als de natuur weer hersteld is van die droge zomer! Want het lijkt me wél een mooie tocht, maar jammer dat het er zo dor bij lag allemaal hè!

Geef een reactie