Onderhoudswerken

Neen hier zijn er geen werken aan de gang. Dat zal nog komen als de tuin op zijn winters wordt gezet. Ik wil het hier hebben over werken op straat. Op het voetpad staan in onze wijk esdoorns.
Toen die jaren terug geplant werden na een grondige schoonmaak van de voetpaden met aanleg van nieuwe dallen , vroeg opa zich af of de gemeente besefte dat dit uit de kluiten gewassen bomen zouden worden.
Nu jaren later en hij kan het helaas niet meer meemaken zijn het flinke bomen geworden. Niet zozeer in de hoogte want de takken worden regelmatig gesnoeid, maar onder de grond. Het wortelgestel heeft zich zo breed uitgezet dat over de hele straat de dallen de lucht ingaan en de stoepranden naar buiten worden gedrukt. Het is oppassen geblazen als je over het voetpad wandelt om niet te struikelen over omhooggeduwde dallen.
Een paar ochtenden hoorde ik met tussenpozen een elektrische zaag bezig. Ik vroeg me af wie er nu bomen aan het zagen was . Het is zo’n typisch geluid dat ik het herken. Ik woon nl in een wijk waar de mensen indertijd massa’s bomen hebben geplant  en nu komt de tijd  dat die afgezaagd moeten worden om geen hinder te veroorzaken bij de buren.
Toen kreeg ik in de gaten dat het een man was die in zijn eentje dallen van het voetpad uitbrak en die op een hoop legde. Hij verwijderde dan met een schop het zand en de brokstukken die eronder lagen  en daarna zaagde hij met een soort cirkelzaag  grote wortels rond  de boom af. Daarna voerde hij nieuw zand aan en legde  de dallen terug. Hij was nu al dagen aan het werk eerst  verder af van mijn woning, maar  gisteren was hij vlak vòòr mijn huis bezig. Voor zover ik het zag doet hij per dag een drie à viertal bomen! Dat wordt een werk van lange adem om overal de voetpaden weer effen krijgen! En daarenboven moet ook nog de hopen steenbrokken en wortels  opgeruimd worden.
Ik denk dat dit een zinloos werk zal zijn want die wortels groeien  met de tijd weer zo uitgestrekt met de gevolgen van nu! Is er dan niemand vooruitziend op de gemeente?

21 gedachtes over “Onderhoudswerken

 1. Ik zie alle bomen graag zelfs als ze veel bladeren ,naalden,vliegertjes, bloesems laten vallen. In de herfst veeg ik niet eens de bladeren uit mijn tuin. Er zijn bomen verdwenen uit mij tuin omdat het noodzakelijk was ‘takken die te ver over mijn dak zwiepten. En snoeien was geen optie meer! Een tuin , planten en bomen zijn geen statische dingen

 2. Wat mij vooral verbaast zijn de negatieve gedachten van sommige mensen over bomen. Niet dat men hier beter had mogen nadenken over de boomsoort maar het stemt me ongelukkig als ik weer eens hoor van sommigen dat bomen ‘vuiligheid’ zijn en we beter af zijn zonder. Het nut van bomen is nochtans al lang bewezen. (Tussen haakjes: ik hoop echt dat er nu geen boom zal vallen want zo’n wortelstelsel groeit niet zo maar. Het zorgt voor een evenwichtige boom. Die wortels groeien echt niet zomaar lukraak.)
  mvg

 3. Ik heb me dit ook al vaak afgevraagd om ze op de gemeente wel naar de toekomst kijken. Hoeveel onzinnige dingen ik hier ook al gezien heb. Dus het is niet alleen in jouw gemeente.. ze doen het blijkbaar overal.

 4. Ze doen er wat aan, waarschijnlijk is er geklaagd. Maar het mag zoals altijd weer niks kosten.. één mannetje die lapwerk doet, wat inderdaad nutteloos is als je de bomen laat staan.’ ‘t Is overal het zelfde en zelden wat goeds’ zei m’n oma altijd al hehe.
  Groetjesss!

  • Het zijn op zich mooie bomen maar niet op de juiste plaats geplant. Het is niet de gemeente die dit werk nu doet maar een onderaannemer en die nemen dit werk er even tussendoor denk ik. Gelukkig hebben niet alle straten esdoorns staan. Ik hoop dat deze bomen die verminking overleven en heftige windstoten die er tegenwoordig zijn aankunnen

  • Wij hadden vroeger ook een paar esdoorns in de tuin en wegens hun omvang en hoogte moesten we die kappen . Deze bomen hebben ruimte nodig en dan zie je die planten op een relatief smal voetpad in een te klein plantgat. Dan vraag je wel af wie zoiets gepland heeft. Inderdaad een zware klus voor een man alleen.

 5. Mannen heeft daar handen om te doen. Het word wel mooi om te zien. Het moet gebeuren. Bij ons in de buurt worden wegen en fietspaden en stoepen veranderd. Zijn nog steeds bezig. Omweg rijden met onze broer. Wortels groeien onder stoepen en wegen door. Dit is niet gunstig. Zie bij ons ook op wegen. Niet bevorderlijk. Leuk om te zien hoe mannen aan werk zijn.

  • Een hele tijd geleden werden de oude knotwilgen weggedaan gewoon omdat ze oud waren . Maar die hadden tenminste niet zo’n massacre veroorzaakt aan de voetpaden als deze en de stam van de esdoorns is niet eens zo dik als die oude knotwilgen

Geef een reactie