Tuin herinneringen 2

 

 

Hallo, kom het paadje maar op en aan de voordeur rechtsaf . Daar zie je op de derde foto een grote taxus staan die in het najaar een meter korter is gemaakt. Jaaaren geleden heb ik een drietal heel kleine plantjes meegekregen van de moeder van mijn vriendin die in Bocholt woonde ( beiden zijn helaas al een tijdje  gestorven).Eén plantje heeft het overleefd . Telkens ik op bezoek ging vroeg Bomi of de taxus groeide. Ja Bomi die groeit nog steeds! En die komt al zo hoog dat de tuinman al een serieuze ladder nodig had om die te snoeien.
Draai ter hoogte van de kerselaar( ook in het najaar gesnoeid en al flink terug uitgelopen)  maar naar links. De treurwilg op de hoek wil nu niet op de foto. De tuinman heeft  die in het najaar gekortwiekt! Loopt al ietsje uit maar toch geen mooi zicht.
Loop maar door naar achteren.

Of wil je liever aan de linkerkant naar de tuin achteraan? Ook goed. De buxusbol kreeg ik van mijn broer toen we dertig jaar getrouwd waren. Een klein bolletje in een bloempot. Op de foto zou je het niet zeggen maar het is een flinke bol geworden die al vele malen gesnoeid is. Méér dan 25 jaar oud en nog kerngezond! Overleefde al de buxusrups. Na de kleine bocht kom je aan mijn kleine groentetuin. Behalve veel water geven is er momenteel niet veel te doen . De aardbeien op het einde van het tuintje beginnen te rijpen .Veel aardbeien!
Dan kom je aan de achtertuin met links het tuinhuis. Het zwembad dient nog juist om het regenwater op te vangen . Na de wintermaanden staat die vol en als het nu niet gaat regenen zal die einde juni leeg zijn!!

De twee bovenste foto’s is het zicht vanuit mijn keuken. De twee onderste foto’s is het zicht dat ik heb vanop het terras. Daar kun je me bij goed weer aantreffen bij het ontbijt en de andere maaltijden. Ik leef bij goed weer praktisch buiten.

 

Het zicht wat ik heb vanaf het terras achteraan: rechts van me het tuinhuis met de rozen, links een hoekje met aronskelken en een mini appelboom, bosaardbeien ,geraniumstruik ,een fuchsiastruik, karmozijnplanten….
Schuin voor mij de Deutzia( Mizzd had gelijk deze struik is geen Weigelia)  en de Phlomis  planten.

Nog een paar plantjes om af te sluiten. Ik kan blijven doorgaan want nu is de bloeiperiode van veel bloemen die klaar staan om te bloeien. Het gaat allemaal veel te vlug  bij dit warme weer en ik haal het niet meer om alles  met de gieter water te geven. Ik moet ook kraanwater  gebruiken met een waterslang.
Ik heb een verzameling hosta’s staan die verschillende kleuren van blad hebben en die ook op verschillende manieren bloeien. De slakken houden zich gedeisd omdat ik rond de plant boomschors heb gelegd zowel in de bloempotten als in de volle grond.
De stokrozen zijn mijn dada. Vroeger in de grote tuin had ik ze in alle kleuren. Ik probeerde zoveel mogelijk zaadbollen te verzamelen van stokrozen die een andere bloemkleur hadden. Toen ik stopte in de grote tuin heb ik ze hier gezaaid maar met de jaren zijn  de planten gekruist en de meest speciale kleuren zijn verdwenen. Het voornaamste is dat ze groeien en bloeien. Geduld is nodig want het is een tweejarige plant dwz het eerste jaar is het een jonge lage plant en pas het tweede jaar gaat die de lucht in. Campanula hoog en lage zijn dankbare planten die rijkelijk bloeien en druk bezocht worden door bijen!
Ik kan het niet laten om nog een foto van de rozen die tegen de gevel van het tuinhuis groeien te plaatsen. In werkelijkheid nog mooier dan op de foto! Roze als die beginnen te bloeien en zwemend naar zacht wit in volle bloei!

Kom je mee op het terras om een kopje koffie te drinken!

14 gedachtes over “Tuin herinneringen 2

 1. ‘t Is genieten zo’n mooie (en grote!) tuin, maar ook wel een héél werk om het zo mooi te hóúden hè. Heb hier maar een klein stadstuintje en die ligt er niet bepaald zo mooi bij.. ik heb dan ook niet die drive tot werken als jij hebt hahahaa!

 2. Een tuin om van te genieten in dit corona tijdperk waar “blijf in je kot” zowat de norm geworden is.
  Gelukkig worde de reglementen soepelder.

  • Ja ik heb me geen moment verveeld in die coronatijd! Ik voelde me terug goed en vol energie en die ik kon gebruiken in de opkuis van de tuin: tuinman kon niet komen want is woonachtig in Nederland. De kleinkinderen konden eveneens geen vakantie doorbrengen bij oma en dus geen struiken snoeien of de groentetuin klaarleggen. En zelf ging ik de deur niet uit .Dus heb ik veel en rustig in de tuin kunnen werken. Geloof me ik voel me echt tevreden met wat ik allemaal gedaan heb. Straks kan de tuinman de haag komen snoeien en gelukkig had hij in het najaar heel veel bomen en grote struiken gesnoeid.
   Maar buiten werken in de tuin heb ik ook nog andere dingen gedaan . Maar dat lees je wel op mijn blog ,hihi!
   Ja nu we weer ergens een koffietje kunnen drinken en snoepen( 🙂 ) gaan mijn vriendin en ik weer opstap ,zeker weten! Alles is in het water gevallen daguitstappen, reizen naar het buitenland , zelfs niet naar de familie in Luxemburg …

 3. Een fantastisch mooie tuin heb je. Gelukkig houden ook hier de slakken zich voorlopig nog gedeisd. Vorig jaar waren de hosta’s volledig weggegeten.

  • Ben ik blij dat ik in die corona tijd niet op een appartement zit!! En al vielen alle activiteiten stil zoals uitstappen en op reis gaan ,ik heb het niet echt gemist. Gelukkig komt er versoepeling want al die verbodsregels wegen op den duur toch zwaar.

   • Inderdaad. Wij zijn ook wel heel blij met onze tuin nu.
    Nog een dag of tien en we zijn weer wat vrijer. En vanaf maandag mogen we terug een terrasje doen en ergens iets gaan eten. Dat heb ik toch wel heel hard gemist.

Geef een reactie