Site pictogram

Het vernieuwde Zwin -deel 2

De foto’s waarop je de kleinzoon ziet zijn genomen in de maand juli. Maar in september ben ik opnieuw naar het Zwin Natuur Park geweest samen met de senioren. We hadden toen een gids mee( iemand in onze vereniging is gediplomeerd gids) zodat we  interessante dingen te weten kwamen.senioren1Op weg naar een kijkhut.

Dit is een betonnen gebouw waar je van binnenuit naar het Zwin en zijn vogelpopulatie kan kijken. Behalve paarden en runderen lopen er ook schapen rond.

Wandeling in het Zwin.

Juist toen wij er wandelden vloog een grote groep ganzen krijsend over de zwinvlakte.

Deze vogels zijn aan te treffen in het Zwin Natuur Park. De beelden heb ik overgenomen van een diafilm die geprojecteerd werd.

Hoewel het al midden september was troffen we hier en daar in de Zwinvlakte nog een  Lamsoor aan. In de volksmond  een Zwinneblomme . Dit zoutminnend plantje is met uitsterven bedreigd als er niet vlug méér zeewater in de vlakte binnenstroomt. Dat is ook één van de redenen waarom de zwingeul uitgegraven wordt. Men wil de slikken en schorren behouden en dat kan enkel als het Zwin regelmatig onderstroomt met zeewater.

En nu het educatieve luik van het Zwin Natuur Park.

Zoals op een vliegveld kun je van een bord aflezen wanneer de vogels hier aankomen en wanneer ze weer vertrekken.

Als je je omdraait zie je een grote , donkere zaal, nogal schaars verlicht waar je met “je paspoort” ( een ingangsboekje) kunt inchecken en daar krijg je een vogel toegewezen die je in de hele zaal kunt terugvinden door telkens je code achteraan het boekje te valideren en  met een audiofoon word je verteld hoe de vogel leeft.

Verschillende (namaak)vogels die in het Zwin kunnen aangetroffen worden hangen als visuele attractie in deze donkere ruimte.

Aanraakpanelen : over een bepaalde vogel wordt er iets getoond of verteld.

En na een paar uur waren we allen wel toe aan een rustpauze in een grote cafetaria met eraan verbonden een mooi restaurant.
Vanuit de ramen heb je een zicht op de omringende weiden die teruggegeven zijn aan de natuur en waar er normaal veel ooievaars rondlopen( nu waren er geen te bespeuren, die zijn wellicht nog kwaad omdat ze gedurende lange tijd wat verbannen waren door de werkzaamheden). Helemaal achteraan op de foto zijn kijkplatforms waar je de runderen die er rondlopen en de vogels kunt gadeslaan.

 

Mobiele versie afsluiten