Weet je het nog?

Deze week bij de herdenking aan de scheepsramp In Zeebrugge van The Herald of Free Enterprise 30 jaar geleden werd gevraagd ” weet je nog waar je was of wat je deed toen je dit nieuws hoorde. ?”

Ja ik wist het nog . Ik lag in de zetel met griep en hoge koorts. Mijn man en ik keken ( voor zover mijn ogen niet toevielen) naar een film.
We hoorden op een bepaald ogenblik voortdurend het geluid van sirenes en helikopters boven ons huis( toen was dit uitzonderlijk, nu met een heli haven dichtbij kijken we van dat geluid niet meer op). Mijn man ging buiten kijken en zag voortdurend laagvliegende heli’s die met schijnwerpers naar beneden gericht overvlogen. In de verte het geluid van sirenes. De ramp gebeurde in de avond.

Op een bepaald ogenblik was er een extra nieuwsuitzending . Er voltrok zich een scheepsramp in Zeebrugge met de roll on -roll off The Herald of Free Enterprise. Nieuwsgierigen werd gevraagd niet naar Zeebrugge te komen om de reddingswerkers niet te belemmeren( ramptoeristen zijn blijkbaar van alle tijden !). Die nacht zijn we niet gaan slapen en bleven we het nieuws doorlopend volgen. Het lawaai van sirenes en het geluid van heli’s maakte slapen toch onmogelijk.

“The Herald of Free Enterprise was een Brits roll-on-roll-off autoveer dat op 6 maart 1987, vlak na vertrek naar Dover uit de haven van Zeebrugge, kapseisde. De ramp kostte 193 mensen het leven.
foto van Internet.”

Ik denk dat ieder mens in zijn leven wel van die herinneringen heeft , dat je nog precies weet wat je op dat moment aan het doen was of waar je verbleef.
Zo vergeet ik ook nooit toen op 22 november 1963 er plots op TV het bericht kwam dat de President van Amerika, John F. Kennedy doodgeschoten was. Ik zat nog beneden naar TV te kijken en heb mijn ouders wakker gemaakt om hen dit te vertellen. (Foto van Internet)

De landing op de maan 50 jaar geleden is ook zo’n feit dat ik niet vergeet. Ik ben die nacht opgestaan om de landing op TV mee te maken.

De nacht van 31 januari 1953 hoort ook bij het rijtje van gebeurtenissen die je nooit vergeet.
Mijn ouders , broer en ik waren in de namiddag van 31 januari met de fiets naar een zus van mijn moeder gereden die woonachtig was in St Kruis (Nl) tussen Oostburg en Aardenburg. In feite was het niet meer verantwoord omdat er zo’n felle wind was en er al berichten waren van storm- en overstromingsgevaar. Gezien we aan de kust woonden( en ik er nog woon) en al meerdere keren gevaarlijke springtijden hadden meegemaakt, werd er niet zo zwaar aan getild, zoals de aankomende storm ook in Nederland niet onmiddellijk alle alarmbellen deden in gang schieten

Als kind vonden we het vooral leuk dat we de hele weg niet moesten trappen (normaal deden we daar ruim een uur over en nu stonden we bij tante en nonkel in een half uur). Het moest een leuk logeerweekendje worden !
De avond viel en de storm begon te gieren rond de boerderij. De volwassenen hebben de hele nacht naar de radio zitten luisteren en waren bang dat het water tot aan de boerderij zou komen. Dat is niet gebeurd maar daar niet zover vandaan heeft zich in Nederland een vreselijke ramp voltrokken. Meer dan 1800 mensen lieten het leven.

Als educatief gegeven gingen we in juni van datzelfde jaar als 12 jarige op schoolreis naar de immens troosteloze landerijen en weiden vol opgedroogde modder en lege en gehavende steden kijken. Het was een gruwel om als kind door dit landschap te rijden!! Iedereen was zo onder de indruk dat het de hele reis stil bleef in de bus ! Foto internet Goerree-Overflakkee

De andere dag heeft nonkel ons met zijn auto tot in Westkapelle kunnen voeren. Fietsen was niet mogelijk daarvoor was de wind nog te krachtig. Niemand mocht verder rijden tenzij je in Knokke woonde. Wij woonden wel in Knokke maar nonkel mocht ons niet tot aan huis brengen. We zijn dan te voet vechtend tegen de stormwind naar huis gewandeld. Er was geen schade aan het huis maar op de zeedijk waren er gevaarlijke toestanden ontstaan en het water kwam tot halverwege de Lippenslaan.

Ik denk dat iedereen bij de gebeurtenissen van 9/11 nog weet wat hij op dat ogenblik aan het doen was of waar hij was. Ik was thuis en kreeg een telefoontje van de jongste zoon ” Ma zet de TV aan ,er gebeurt een ramp in New York”


Op 11 september 2001 kapen terroristen vier vliegtuigen in Amerika. Twee vliegtuigen vliegen het World Trade Center in New York in, dat instort. Het derde vliegtuig crasht in het Pentagon, het gebouw van het ministerie van Defensie in de VS. Het laatste vliegtuig stort neer in een weiland. ( foto internet)

Ik haal hier een paar voorbeelden aan waar ikzelf niet persoonlijk bij betrokken was maar die me op een of andere manier toch erg geraakt hebben.

11 gedachtes over “Weet je het nog?

 1. Van deze herinneringen, herinner ik me zelf dat van de Herald of Free Enterprise. Het was toen dat we met school terugkeerden uit Dover, ook met de ferry, dan wel in de andere richting. We hoorden als jonge mensen het vreselijke nieuws bij vertrek.
  De maanlanding was in mijn geboortejaar (1969), iets meer dan 50 jaar geleden. Dus neen, zelf weet ik dit niet maar m’n ouders wel. En de ramp van 9-11, ja dat weet ik nog heel goed waar- en met wie ik toen was. Dat kan ik me nog levendig voor de geest halen.

 2. Dit weet ik nog. Gebeurtenissen is zeker vreselijk om te zien. Vooral was live op de tv gezien van 2 toren. Vreselijk. Te gek te woorden. President was ik niet eens geboren. Maar ik weet later ervan deze beelden. Alvast fijn weekend.

 3. Die scheepsramp ja, dat weet ik nog goed en 9/11 uiteraard ook. Van de landing op de maan herinner ik me niets meer… De rest heb ik niet meegemaakt.
  Het overlijden van Paus Johannes Paulus II in april 2005 herinner ik me nog goed. Wij waren toen met de kinderen in Wenen en wilden de kathedraal bezoeken, maar door zijn overlijden was dat niet mogelijk.

 4. Met de Watersnoodramp was ik nog niet geboren.. en toen Kennedy doodgeschoten werd was ik nog te jong om me er iets van te herinneren.. maar van de rest weet ik allemaal nog wel waar ik was op het moment. Bij de maanlanding lag ik al op bed, maar merkte ik aan de sfeer in huis die avond wel dat er iets bijzonders te gebeuren stond.. met een vader en oudste broer die gek waren op dat soort dingen als ruimtevaart.
  Tijdens het ongeluk met de veerboot zaten we met z’n allen bij m’n ene zus.. die is jarig op 6 maart en er waren er die op de radio in de auto naar het verjaardagsfeestje toe gehoord hadden dat er een ramp aan het gebeuren was.. en zus heeft toen de tv aangezet.
  Tijdens 9-11 zette ik toevallig precies de tv aan toen die vliegtuigen net het WTC invlogen.. dacht dat ik naar een film zat te kijken en kreeg overal kippenvel toen ik me realiseerde dat het écht was. Heb meteen vriendlief gebeld op z’n werk om het te vertellen.. ik dacht dat WO III meteen zou gaan losbarsten en was heel bang!

 5. die scheepsramp ja, daar zat ik met verbazing naar te kijken in het avondnieuws na een lange werkdag
  Bij Kennedy was ik nog maar een jaar dus dat heb ik niet echt meegemaakt 😉
  De twee andere heb ik ook niet (bewust) meegemaakt
  Maar 9/11 wel, ik zat bij de kapster, en we hoorden op de radio wel dat er iets gebeurd was maar met het lawaai konden we het niet echt volgen, toen ik thuis kwam zette ik toch even de tv op en ja toen zagen we het verder allemaal gebeuren
  Vreselijke toestanden allemaal

 6. De ramp met de Herald of free enterprise herinner ik mij nog levendig. Samen met mijn man heb ik nog de gelegenheid gehad om op de kaaien van Zeebrugge te staan kort nadat het gebeurd was . Ook heeft ons bedrijf geholpen bij het terug rechttrekken van het schip.
  Bij de landing op de maan was ik op reis in Luxemburg en ik herinner mij de TV uitzending van het gebeurde
  Bij de vliegtuigramp met de twintowers zat ik op een terras op de markt van Brugge
  Als Kennedy doodgeschoten werd zat ik thuis naar TV te kijken
  Van de watersnood in 1953 heb ik maar vage herinneringen. Er was nog geen TV
  Ik heb het alleen horen vertellen van buren die gratis schoenen kregen van een schoenwinkel in Heist die vol water had gestaan,maar nooit bewust meegemaakt

Geef een reactie