Carnaval Knokke-Heist

Ik ben zondag naar de carnavalstoet in de deelgemeente Heist gaan kijken. Het was een reuze grote stoet qua aantal “karren “( een vijftigtal) en aantal verklede deelnemers. Ook de toeschouwers waren massaal komen kijken. Gezien de grote werken in Heist verliep het parcours enigszins anders en dat schepte wel wat problemen om te draaien en te keren straat uit en in. De praalwagens bestonden soms uit drie delen en werden getrokken door een grote tractor en achteraan geduwd door nog een tractor.

Het was bijna onmogelijk om foto’s van dichtbij te maken bv van een paar deelnemers daarvoor waren ze soms met honderden bij één praalwagen. Ik heb er maar een collage van gemaakt.
Twee uur duurde de stoet en op geen enkel moment verveelde het. De gemeente had verboden om confetti en slingers rond te gooien. Vorige jaren gebruikten sommigen zelfs een kanon om de confetti rond te spuwen. Maar nu maakten ze rookgordijnen en dat is ook echt niet zo prettig. Ik kreeg op een bepaald ogenblik de volle lading terwijl ik foto’s maakte en heb er nadien nog uren last van gehad in mijn keel.
Er werd enorm veel snoep uitgedeeld aan de kinderen langs het parcours, niet meer massaal rondgegooid. Dat werd door de toeschouwers erg geapprecieerd. Het is ook zo gevaarlijk dat rondsmijten want kinderen letten niet op en kunnen onder de wielen van de tractors en praalwagens terecht komen.
Laat ons zeggen dat het echt een mooie “beschaafde” stoet was . Wat er nadien gebeurt in de cafés valt niet moeilijk te raden.

Maar na de grote stoet op zondag is het carnaval gebeuren nog niet gedaan. Op maandag is het sprotjes( kleine haringen) dag . Je kan dan in vele cafés in Heist meestal gratis gebakken sprot eten. De vissers varen niet uit met carnaval en ze brachten vroeger extra vis mee en vanuit die traditie is sprotjes dag ontstaan.

De dinsdag is er traditioneel een ludieke voetbalwedstrijd tussen de plakkers ( bouwvakkers) en de vissers. Allen verkleed. Daarna is er nog een kortere stoet waarbij praalwagens en personen letterlijk verlicht zijn . ‘s Avonds is er een babelutten worp en popverbranding, als teken dat de festiviteiten ten einde lopen.
Het feest loopt dan door tot in de vroege uurtjes in alle cafés in Heist.

Daarna gaat de vasten in. Er is een tijd geweest dat het gemeentepersoneel de woensdag voormiddag verlof kreeg want velen hadden moeten werken (?) of waren standby ( politie,rode kruis…)geweest.

Een kort filmpje van deze namiddag van een praalwagen op weg naar de verlichte avondstoet ! De praalwagens komen van Maldegem, Eede en St Kruis ( NL) , Lissewege…

9 gedachtes over “Carnaval Knokke-Heist

 1. Een traditie waarnaar je ongetwijfeld hebt uitgekeken, Magda. Van die sprotjes traditie had ik nog niet gehoord maar wel leuk. Zo ook de verlichte avondstoet, zal wel mooi zijn.
  Mij persoonlijk spreekt carnaval minder aan. Ik vind het te druk.

 2. ben als kind jaren aan stuk naar de carnavalstoet in Blankenberge geweest. Mijn vader had kaarten voor de tribune en daardoor hadden we een gepriviligeerd zicht op de stoet. Ben ook een paar keer op vastenavond naar Heist geweest met mijn man. Ik heb er altijd van genoten

 3. Die hebben hun best gedaan en er was ook veel volk komen opdagen. Het was een kleurrijke bedoening. Blij dat je weer buiten kan voor een wandelingetje Magda

  • Het was de eerste keer na corona dat ze terug mochten buitenkomen en ze hebben zich echt overtroffen. De rook die ze uitstootten was echt hinderlijk maar het gaf wel wat sfeer. Ik probeerde het te omzeilen maar dat lukte niet altijd.

   • ja na die nare jaren , was er veel animo om er wat moois van te maken , prima gelukt
    jammer dat ze die zooi gebruiken , ik had weg gegaan als longpatiënt zijnde 🙁

Geef een reactie