De laatste maand van het jaar!

De laatste maand van het jaar kondigt zich aan. Wat heeft dit jaar ons allemaal gebracht? Tijd om eens achterom te kijken.
Er zijn gebeurtenissen die je niet zo vlug vergeet , maar er zijn ook dingen waar je toch even moet over nadenken Die maanden zijn soms zo voorbijgevlogen zonder dat je er bij stilstond.
Nu bij de kille korte dagen ga ik eens terugkijken op het afgelopen jaar…

Het overlijden van mijn Canadese nicht staat nog vers in mijn geheugen . Opgeschept op het zebra pad bij haar dagelijkse ochtendwandeling door een onoplettende taxichauffeur. Geen hulp kon nog baten. Ik zal de maandelijkse lange babbeltjes per telefoon missen. Ik heb onlangs met mijn neef gebeld en hij kan het nog steeds niet vatten. Zesenzestig huwelijksjaren samen zijn op een fractie weggeveegd. Ze waren nog zo gelukkig samen
Ook het overlijden van een paar oud collega’s doet pijn omdat je jaren hebt samengewerkt en elkaar na-het-op- pensioen gaan niet meer zo dikwijls zag. De familie is telkens dankbaar dat hun geliefde blijkbaar niet vergeten is als ze oud collega’s zien om hen te condoleren.

Een vriendin , als kind waren we buurmeisjes, is in het voorjaar overleden. Ze is er mijn hele leven geweest en plots besef je dat het leven eindig is en moet je -bij manier van spreken -alleen verder…

Zelf kreeg ik in juni corona en als gevolg daarvan belandde ik in het ziekenhuis met een darmontsteking die gepaard ging met een bacteriële ontsteking. Ik moest in isolatie en kreeg een cocktail van medicatie die me 7 dagen doodziek maakte. Daarna een soort revalidatie die ik gelukkig thuis mocht doorbrengen samen met een vracht aan medicatie om toch geen terugval te krijgen . Langzaam moest ik die afbouwen.
En nu gaat het weer goed en hoop ik de winter te kunnen doorstaan zonder problemen Ik ben niet meer van de jongste en telkens krijg je fysisch een flinke deuk en moet je weer energie en kracht opbouwen. Het grootste probleem voor mij is dat ik nooit goed tegen traditionele medicatie kan zonder af te zien. Gelukkig heb ik een schat van een apotheker die me zoveel als het kan plantaardige of homeopathische oplossingen aanbiedt.

Maar ik wil toch ook terugkijken naar de kleine dingen die het voorbije jaar de dagen zo mooi kleurden!
Zoals heden de lichtjes van de kerstversiering in onze gemeente. En dit is nog maar het begin!!

15 gedachtes over “De laatste maand van het jaar!

 1. Nu de laatste week van het jaar aanbreekt ga ik er ook maar es voor zitten om terug te kijken op wat het afgelopen jaar allemaal bracht. Het was niet allemaal even goed en mooi, maar gelukkig heeft dat toch wel de overhand gehad.. en dat zal wel uit m’n jaaroverzicht op de laatste dag van het jaar gaan blijken denk ik.
  Hoop dat je een mooie Kerst had magda.. en nu op naar de jaarwisseling hè.. en naar een heel nieuw jaar met hopelijk voor jou veel moois in het verschiet.. en een stúk minder gezondheidsproblemen..!

 2. Hallo beste Magda.
  Ook alweer veel jaartjes geleden dat ik jou nog zag, daar op de westdam in Oostende met uw dochter. Blij en fijn dat je nog altijd in de weer bent met uw fototoestel zelfs in de koude periodes.
  Nu toevallig jou weer op www terug tegengekomen, en jij bent nog altijd de bezige bij hé.
  Ik laat het ondertussen meer en meer afweten, want de jaren en ook Corona en andere ‘ambetandigheden’ laten zijn sporen na..
  Nu enkel nog een beetje facebook en Instagram, meestal uit mijn archief, zo hou ik me toch nog met iets bezig…
  Beste groetjes, en gelukkige komende feestdagen gewenst, met uiteraard een goede gezondheid voor u en de familie..

 3. Ook ik ervaar dat we ouder worden en dat er steeds meer en meer mensen rond me wegvallen of minder kunnen. Vroeger had ik verschillende vrienden waarmee ik kon fietsen. Nu blijft er nog een over. Ik had verschillende vrienden waarmee ik kon op reis gaan . Nu haken ze een na een af ,omdat ze een meerdaagse reis niet meer aankunnen; Maar we doen ons best om toch nog iets samen te kunnen doen volgens de mogelijkheden die we hebben en daar kijk ik altijd naar uit

 4. Als men wat ouder wordt verdwijnen er heel wat mensen uit je naaste omgeving maar doodgereden worden op een zebrapad gebeurt tegenwoordig om de haverklap. Wat erg voor diegene die alleen achter blijven. Goed dat je hersteld bent. Geniet maar van je foto’s doe ik soms ook en fijne kerstdagen Magda

 5. ha die Magda
  ja dat zijn dingen die je altijd bijblijven
  je hebt zelf geluk gehad dat je er nog bent , ik kan dat zelfde zeggen gelukkig
  nu fijn vooruitkijken naar de leuke herinneringen die je had en wilt plaatsen

Geef een reactie