Nog een tentoonstelling in cc Scharpoord

Momenteel loopt er een tentoonstelling die op heel wat belangstelling kan rekenen. Het is een tentoonstelling die lof en kritiek oogst. Je moet er niet zo maar door lopen , je moet je laten informeren . Daarom krijg je ook een audiofoon mee en kan je al luisterend op je eigen tempo door de zalen van de tentoonstelling lopen :

Expo Koen Vanmechelen – Cosmopolitan Renaissance Cultuurcentrum Scharpoord

Sinds het prilste begin van zijn kunstenaarschap worstelt Vanmechelen met de vraag naar de toekomst van onze soort: hoe moet de mens verder? Hoe kunnen wij als mensen duurzaam samenleven met andere diersoorten met respect voor de omgeving van zelfs de kleinste wezentjes? De afgelopen dertig jaar trok Vanmechelen de wereld rond. Van oorspronkelijke volkeren als de Masai tot de wolkenkrabbers van Mumbai: Vanmechelen zocht er de stukken van zijn wereldpuzzel bijeen. De tentoonstelling Cosmopolitan Renaissance toont die stukken en inspireert tot antwoorden.

Als je die beelden ziet dan denk je ,we hadden eens zo moeten evolueren ……

Bij de ingang van het cultureel centrum staat zijn Walking Egg.
Koen Vanmechelen is vooral bekend om zijn Cosmopolitan Chicken Project waarbij hij nationale kippenrassen kruist tot kosmopolitische kippen.

The Walking Egg, een marmersculptuur van een ei op poten, symboliseert Vanmechelens ononderbroken zoektocht naar de juiste plaatsen en de beste momenten om zijn evoluerende visie op de wereld en haar toekomst te laten uitbroeden. Cosmopolitan Renaissance is het resultaat. Knokke-Heist vormt de broedplaats. 

En in de tuin van het cultureel centrum staat een tent , in een omheind stuk van de tuin, waar twee dromedarissen rondlopen . Ik heb ze niet gezien . Het was een druilerige namiddag en de dieren waren in de tent. Zij horen ook bij het project.

Het is een tentoonstelling waarbij je jezelf achteraf allerlei vragen stelt en je probeert je in te denken hoe de kunstenaar de evolutie ziet. Ik kan hier enkele beelden tonen maar samen met de audiofoon daar rondlopen geeft je meer inzicht. Nog te bezoeken tot half januari 2023!

13 gedachtes over “Nog een tentoonstelling in cc Scharpoord

  1. Die uitdrukking op die tent is ook veelzeggend…a new reality. Zoals ik het hier zie, denk ik inderdaad dat je het vooral zelf best ervaart en laat bezinken, die tentoonstelling van Koen Vanmechelen. Beetje apart, vind ik.

  2. Als ik heel eerlijk ben, vond ik je vorige serie interessanter en mooier.. ik vind dat kunst er is om te bewonderen en te genieten van de schoonheid en het ontwerp, niet om me te laten nadenken over het einde der tijden.. daar lig ik al vaak genoeg van wakker, dat hoeft een kunstenaar me niks over te vertellen.
    Ik zag zijn ‘bijzondere kippen’ in Sint-Truiden.. maar het leken míj gewoon kippen. 😉 Ik vind dit allemaal een beetje té gezocht.
    Maar over kunst valt, net als over smaak, niet te twisten hè..!

    • Dat mag je wel zeggen. Best dat er veel uitleg bijgegeven wordt. Je ziet gewoon dat de mensen die rondwandelen aan het luisteren zijn en dan nog eens extra kijken naar hetgeen is tentoongesteld. Koen Vanmechelen is ook de kunstenaar van de 600 000 beeldjes in Zillebeke van het Comingworldrememberme.(CWRM)

Geef een reactie